Artikel top billede

(Foto: Intel PR)

Jubel-dagene er ovre: Chip-branchen ser ind i en hastigt indkommende krise og muligt pris-kollaps

Chip-branchen bliver truet fra flere sider af til trods for både vitaminindsprøjtninger og en periode med massive omsætningsrekorder.

Efter en lang periode med tilsyneladende uudtømmelig efterspørgsel efter chips og chip-baserede komponenter, ser mørke skyer ud til at trække sig usædvanlig hurtigt over chip-branchen.

Det er ikke meget mere end et kvartal siden, at det ellers lød fra den toneangivende chip-gigant Intel hos CNBC, at komponenttørken, der har plaget elektronik-branchen men samtidig forgyldt chip-branchen, ville fortsætte ind i 2024.

Nu lyder piben helt anderledes, mens mørke skyer nu ser ud til at trække over en industri, hvis medvind pludselig er blevet til modvind.

Pludselig afmatning

Efterspørgslen efter chip-komponenter har i al tid været præget af cykliske oppe- og nedture.

Denne pludselige afmatning er dog af i et helt andet omfang og karakter end hidtil, noterer finansmediet Financial Times.

Blot fire måneder efter Intels udmelding om komponentmangel frem til 2024, chokerede selskabets i sit juli-regnskab ved at levere en omsætning 15 procent under det forventede.

Markedsanalytiker Dan Hutcheson ved analysehuset VLSI Research påpeger her, at afmatningen i efterspørgslen ikke er set lige i de sidste årtier siden firserne.

Efterspørgslen efter pc’er og smartphones er styrtdykket ovenpå et sæt af globale faktorer, såsom global økonomisk afmatning og svigtende forbrugerefterspørgsel.

Analysehuset Gartner har i sin seneste opgørelse nedjusteret forventningen til det global chip-salg kraftigt og sænket forventningen fra 26 procents vækst til blot syv procent i 2022, mens der forventes at det globale chip-slag svinde med 2,5 procent i 2023.

Bugnende chip-lagre

Alt imens at chip-manglen er forduftet, vokser lagrende af chip-komponenter.

Ifølge VLSI Research er den globale chip-lagre vokset fra at rumme 1,2 måneders global chipproduktion i februar 2022 til nu at ligge inde med 1,7 måneders produktion i juli.

En overproduktionskrise synes at være i kortene, i kølvandet på at ledende chip-producenter igennem en længere periode har investeret stort i produktionskapacitet og alternative forsyningskæder i et forsøg på i imødekommende corona-boomet’s efterspørgslen.

Den overkapacitet bliver nu barberet ned hos flere ledende producenter, heriblandt toneangivende taiwanske TSMC, som har varslet en produktionskorrektion frem til en gang i det kommende år, som blandt andet betyder, at den nye 3nm proces-teknologi udskydes.

Potentielle overproduktionsproblemer står samtidig til at blive skærpet af den kæmpemæssige ’Chips Act’ lovpakke som den amerikanske regering med præsident Biden i spidsen har gennemført. Denne strør 52 milliarder tilskudskroner over den amerikanske chip-industri til opførsel af blandt andet ny produktionskapacitet.

På selve dagen, hvor den nye lov blev gennemført sløjfede Intel investeringsplaner for fire milliarder dollar for resten af året. Dagen derefter kom lager-giganten Micron med en lignende melding.

Priskollaps eller blød landing?

Kombinationen af svigtende efterspørgsel og overproduktion plejer at udløse heftige priskorrektioner, der i sidste ende kan ende i et priskollaps.

Flere analytikere tror ifølge Financial Times på en relativ blød landing for chip-branchen. Den hast hvormed udviklingen har ændret sig, peger dog på at heftige prisfald kan være i kortene.

Situationen med bugnende chip-lagre forsøger selskaber som Intel af adressere, ved at varsle prisstigninger, der skal få pc-producenter til at købe stort ind før priserne stiger.

Samtidig er der fortsat lommer af chipmangel at spotte i markedet for specialiserede chips, eksempelvis bilmarkedet, hvor chipproducenterne nu begynder at presse bilproducenterne til at tage en større del af produktionsrisikoen på sig, skriver Reuters.

Hvilke af de modsat rettede tendenser, der får overtaget er uvist, men udfordringer synes at vokse forchip-branchen som helhed.