Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så er den flyvende bil her

Der er en håndfuld modeller af flyvende biler på vej, og en har allerede fået godkendelse i USA. Men denne Tyrannos er den mest lovende.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det var Transfugia, der var på forsiderne af alle medier i foråret for at være den første rigtige flyvende bil. Og det er netop, hvad den er: En bil med vinger.

Den skal lette fra en flyveplads som et almindeligt privatfly og køre mellem flyvepladserne som en ret ualmindelig bil.

Den forventes klar til levering sidst i 2011 til en pris på omkring 1.000.000 kroner – ganske billigt.

Den viste flyvende bil Tyrannos fra Logi Aerospace er noget mere kapabel. Den kan for eksempel lette og lande lodret som en helikopter. Den flyver hurtigere og kan tage fire passagerer modsat Transfugias to.

Tyrannos er designet for det amerikanske militær og beregnet som en supereffektiv udgave af en luftjeep.

Derfor har det været vigtigt at give den temmelig gode flyveegenskaber og meget let betjening – det ville for eksempel være uholdbart at kræve flycertifikat.

Det har Logi Aerospace løst ved det viste billede af manøvreringen. Den sker nemlig som i et computerspil.

Bilens computer danner et 3D-landskab, hvor den laver en korridor, der viser anbefalet rute ud fra de bevægelser, man gør med rattet.

Computeren sørger automatisk for, at bilen holder sig inden for alle sikkerhedsmarginer, så det eneste chaufføren skal gøre er at bestemme, hvor han vil hen.

Det er klart også den rigtige måde for private brugere af sådan en flyvende bil.
Det der giver Tyrannos de gode flyveegenskaber, er dens særlige propeller. Eller rettere den særlige indpakning af propellerne.

Det er nemlig tunnelen rundt om propellerne, der er helt speciel. Den er designet sådan, at den optimerer luftstrømmen, så den giver ekstra kraft.

På den måde er det lykkedes at få de ret små propeller til at løfte hele bilen, selvom den vejer tæt på 1.400 kilo.

Prisen er der ikke noget om, men den kunne godt tænkes at blive lav – i hvert fald for et fly.

Desværre vil det formentlig tage nogle år at lave nye regler, så selv hvis både Transfugia og Tyrannos faktisk bliver leveret om et par år, så vil det nok tage yderligere en håndfuld år, før du kan få lov til at ”køre” rundt i dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere