Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

It-kriminelle røver dig via mobilen

Malware-angreb rammer i stigende grad mobiltelefoner. Det primære formål med angrebene er at røve penge og oplysninger fra mobilbrugeren.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Antallet af danskere, der e-handler via mobilen, er fordoblet i forhold til sidste år, ifølge Dansk e-handelsanalyse. I takt med at de mobile apparater i højere og højere grad bliver brugt til at købe varer og tjenesteydelser med, står de it-kriminelle klar til at slå til i kulissen. Symantec har netop udgivet rapporten Motivations of Recent Android Malware. Den beskriver, hvordan de cyberkriminelle i stigende angriber via vores smartphones.

Med den øgede brug af mobiler til e-handel og bankbetalinger er de it-kriminelles motivation for at skabe malware øget markant. Det drejer sig især om malware, der lukrerer videresalg af kreditkortoplysninger, e-mail-adresser og personlig information, som de stjæler fra mobilen.

Blandt de mest udbredte metoder til at ramme brugerne er svindel med overtakserede telefonnumre, software, som spionerer, inficering af søgeresultater, svindel med pay-per-click og pay-per-install, adware og tyveri af mTAN (mobile Transaction Authentication Numbers).

Rapportens hovedkonklusion er, at selvom størstedelen af mobil cyberkriminalitet i dag har til hensigt at skabe økonomisk indtægt, giver angrebene kun en begrænset indtægt til de it-kriminelle. Revenue per infection-raten er stadig forholdsvis lav og udbyttet dermed begrænset. Men det vil ændre sig i fremtiden.

»Markedet for cyberkriminelle anslås i dag at have en værdi på 114 milliarder dollars, med kreditkort, e-mail-adresser og personlig information som de mest handlede varer. Efterhånden som de mobile platforme i højere grad bliver brugt til at købe varer og tjenesteydelser med, vil it-kriminelles metoder raffineres og ramme flere af os, for eksempel ved øget tyveri og efterfølgende videresalg af følsomme bankoplysninger samt ved at sprede falske sikkerhedsprodukter til mobile platforme – en taktik, der har været yderst succesfuld i pc-verdenen,« siger Peter Schjøtt, security pre-sales specialist hos Symantec.

I Symantecs rapport fremgår det også, at 31 procent af de danske mobiltelefonejere bruger deres mobil til at gå på nettet, samt at 2 procent af internetkriminaliteten i Danmark sker via mobiler (internationalt er tallet 10 procent).

Desuden viser rapporten, at 70 procent ikke beskytter deres mobiltelefon med password, at kun 46 procent downloader apps fra pålidelige kilder, mens blot 18 procent har det mest opdaterede sikkerhedssoftware til deres mobil, 11 procent bruger en app, der kan tjekke filer og websiders sikkerhed, og kun 11 procent har en app, der sletter personlige data, hvis de mister deres telefon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere