Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Indstiller du fladskærmen rigtigt?

Op mod hver tredje ejer af en digital fladskærm har svært ved at indstille apparatet korrekt og risikerer at gå glip af den høje billed- og lydkvalitet, der er det væsentligste argument for at købe apparatet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom danskerne har revet i hundredtusindvis af fladskærme ned fra butikshylderne i de senere år, er pengene for mange i praksis spildt. »Det har altid voldt mange besvær at indstille tv-apparatet, og de moderne fladskærme har nok desværre ikke gjort det bedre. I nogle tilfælde ender kunderne med at se analogt tv’er, selvom de har ofret mange tusinde kroner på et tv, der kan vise tv i den nyeste hd-kvalitet,« siger udviklingsdirektør Anders Blauenfeldt, YouSee.

En hyppig årsag er, at mange vælger at bruge apparatets fabriksindstillinger, når de kommer hjem fra forhandleren og i en fart skal have billede på det nye tv.

»Det kan man ikke fortænke folk i, for en del apparater kræver, at man tager stilling til komplicerede tekniske begreber for at indstille det korrekt. Men resultatet bliver nemt, at man ender med at se sine favoritkanaler i analog udgave og aldrig opdager, at apparatet også har fundet de digitale udgaver, som er i klart bedre billedkvalitet,« siger Anders Blauenfeldt.

YouSee er gået i samarbejde med producenter og importører af fladskærme om at forenkle processen med at indstille apparaterne korrekt. Målet er, at nye fladskærme på det danske marked vil være forudindstillede på en måde, så de automatisk finder de korrekte tv-signaler.

Ifølge TNS Gallups detaljerede undersøgelser af danskernes tv-vaner ejer knap 600.000 husstande med kabel-tv mindst én fladskærm med indbygget digital modtager, en såkaldt dvb-c-modtager. YouSees analyse af tallene viser, at op mod 200.000 af dem enten ikke kan eller ikke har gjort sig ulejlighed med at indstille deres tv korrekt til at modtage digitalt tv.

Det skal du være opmærksom på

Når man skal indlæse tv-kanalerne, er der primært to forhold, man skal være opmærksom på.

1) Analoge og digitale kanaler blandes sammen

Fra fabrikken er apparatet ofte indstillet til at søge efter både analoge og digitale kanaler, når man tilslutter det første gang. Er man ikke opmærksom på dette, får man med kabel-tv blandet to signaltyper, og risikoen er, at man ender med at se de analoge kanaler i den tro, at de er digitale hd-signaler.

YouSee sender eksempelvis både DR1 og TV 2 i både analog og digital kvalitet. Anvender man fladskærmens fabriksindstilling, så man indlæser både analoge og digitale kanaler, vil apparatet gemme begge versioner. YouSee distribuerer flere end 30 kanaler i både digital og analog version.

Vil man undgå problemer, bør man sætte de digitale modtagere til kun at indlæse de digitale kanaler

2) Manglende netværks-id

Et tv med indbygget digital modtager skal fodres med et netværksnummer for at kunne indlæse kanalerne korrekt. Dette nummer, kaldet et netværks-id, fortæller apparatets modtager, på hvilke frekvenser de digitale kanaler er placeret, og hvilken rækkefølge de skal have i apparatet. Nogle apparater er fra fabrikkens side indstillet til for eksempel at bruge id-nummer 999, mens andre ikke har noget nummer. Anvender man et forkert eller slet intet nummer, kan man ikke være sikker på, at apparatet finder alle digitale kanaler.

Tidligere blev der herhjemme anvendt tæt ved 100 forskellige id-numre for at tage højde for lokale forskelle i tv-udbuddet. Det betød, at man som tv-forbruger skulle finde præcist det nummer, der var gældende for ens lokalitet. Efterhånden er det dog lykkedes at forenkle processen, og YouSee har for nylig besluttet at mindske antallet af id-numre til blot fire, afhængig af hvilken type tv-modtager man har.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere