Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Onde Android-apps i voldsom vækst

I andet kvartal af 2012 blev der registreret ikke mindre end 25.000 ondsindede Android-applikationer. Det er en stigning på 317 procent i forhold til årets første kvartal.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det blev også i andet kvartal, at vi så de første anslag til deciderede botnet bestående af mobile enheder. Angreb rettet imod mindre virksomheder steg desuden med 27 procent sammenlignet med det foregående kvartal. En ny rapport fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro beskriver de nyeste tendenser inden for Android-malware og andre sikkerhedstrusler.

På trods af den voldsomme stigning i antallet af farlige apps på Android-platformen havde kun én af fem Android-enheder, som Trend Micro har undersøgt, en sikkerhedsapplikation installeret.

Læs også: Android-ejere, pas på!

Tallene stammer fra it-sikkerhedsfirmaet Trend Micros seneste kvartalsrapport, der også afdækker, hvilke Android-trusler der er de mest almindelige.

Kriminelle følger brugerne

Som med enhver anden form for it-kriminalitet er formålet med de inficerede apps at generere indtægt til bagmændene. Som det mobile trusselsbilledet tegner sig på nuværende tidspunkt, foregår det oftest ved at tilmelde ofrene til betalingstjenester, de ikke har bedt om at blive tilmeldt.

Det ses også hyppigt, at de inficerede apps stjæler personfølsomme oplysninger eller bombarderer brugerne med reklamer. En ny type Android-malware, der dog endnu ikke er så udbredt, kan endda overtage kontrollen med mobilen og få den til at indgå i et botnet.

Læs også: 5 tip til bedre mobilsikkerhed

“Stigningen i mængden af Android-malware viser tydeligt, at de kriminelle interesserer sig mere og mere for mobile platforme. De kriminelle følger jo bare efter brugerne, der i stigende grad benytter sig af de mobile enheder. Det betyder desværre, at man som Android-bruger er nødt til at udvise en vis forsigtighed og ikke ukritisk installere applikationer fra ukendte kilder,” Siger Rik Ferguson, ekspert i mobilsikkerhed hos Trend Micro.

BOTPANDA gør din mobil til zombie

En af de mest bemærkelsværdige malware-applikationer, der så dagens lys i andet kvartal, var den såkaldte BOTPANDA-virus, der er et stykke kode, der gør bagmændene i stand til at kontrollere telefonen fra en server og dermed lade den indgå som en ‘zombie’ i et såkaldt botnet.

Virussen angriber kun telefoner med superbrugeradgang og kan derfor inficere telefonens systemfiler. Dette gør den meget vanskelig at fjerne igen.

“Hvis flere kriminelle begynder at bruge denne teknik til at udvikle Android-malware, vil det betyde, at det bliver særdeles vanskeligt for os sikkerhedseksperter at analysere og løse fremtidige mobile sikkerhedsudfordringer,” skriver malware-analytiker Weichao Sun i et blogindlæg.

Mindre virksomheder i skudlinjen

Ser man på de øvrige sikkerhedstrusler er det tydeligt, at cyberforbryderne i stadig højere grad går efter individuelle brugere og organisationer af alle størrelser i forsøget på at stjæle personlig og finansiel information. Trend Micro har i andet kvartal blokeret 142 millioner trusler rettet specifikt imod mindre virksomheder. Det er en stigning på 27 procent i forhold det antal af trusler, der i første kvartal var rettet imod mindre virksomheder.

Læs også: Her er den bedste beskyttelse til mobilen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere