Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Samsung på vej med 600MP kamerasensor - skarpere end øjet kan skelne

Den uhyre finkornede billedsensor vil overgå det menneskelige øjes evner til at skelne detaljer, og give helt nye muligheder i smartphones, biler og andre enheder.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung var de første med en kamerasensor til smartphones på hele 108MP. Den kan man blandt andet opleve i producentens egen Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi 10 Pro og den kommende Motorola edge+.

Nu går de stort skridt videre. I et blog-indlæg fortæller Yongin Park, som er vice præsident for Samsungs Sensor Business Team, at man arbejder på en 600MP sensor.

Mikroskopiske pixels

At skabe sådan en sensor er ikke nødvendigvis nogen bedrift i sig selv - men kan bare stable de mange pixels sammen i en gigantisk chip -  men at gøre det på en måde, hvor man kan klemme dem ind i en lillebitte chip, der kan sidde i en smartphone og andre små apparater er udfordringen.

Samsung løser det med en videreudvikling af sin Nonacell-teknologi. Simpelt forklaret fungere den ved, at man kombinerer bittesmå pixels til store pixels. I den seneste 108MP sensor kombineres ni 0.8μm pixels til én stor 2.4-μm. Det giver fleksibiliteten i et utrolig finkornet billede, med muligheden for at ofre lidt af skarpheden, når der er behov for lysstærke billeder i mørke omgivelser.

Har ser man forskellen i opbygningen mellem Samsungs Nonacell-sensorer og de Tetracell-sensorer, som sidder i mange konkurrerende smartphones.

Dette princip vil Samsung føre videre med sin kommende sensor. Producenten er allerede lykkes med at lave mikroskopiske 0.7μm pixels. Det er mindre end hvad der hidtil har været anset som minimumsgrænsen for at fungere.

Overgår det menneskelige øje

En sensor på 600MP vil overgå det menneskelige øjes evne til at skelne detaljer. Den stopper ved cirka 500MP.

Samsung arbejder desuden på at gøre sine sensorer i stand til at overgår det menneskelige øje i andre henseeder. Ved at øge evnen til at fange lysbølger vil man kunne skabe kameraer, der er i stand til skelne mellem sunde celler og kræftramte, så de kan bruges til at diagnosticere cancer. De vil også kunne bruges til bedre kvalitetskontrol i landbrugssektoren.

I bilindustrien vil sådanne sensorer kunne bruges til at gøre biler endnu bedre til at registrere omgivelserne.

Samsung tænker således ikke nødvendigvis i smartphones, når de taler om den nye 600MP-sensor, omend det meget vel kan være dér, vi ser den først. Yongin Park slutter af med at fortælle: "To date, the major applications for image sensors have been in the smartphones field, but this is expected to expand soon into other rapidly-emerging fields such as autonomous vehicles, IoT and drones."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere