Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Store nordiske banker lider under spaghetti-it

Nordiske banker ligger helt fremme, når det kommer til digitaliseringen. Men de trækker stadig rundt med alt for mange it-systemer – et følge af de opkøb, som de har foretaget gennem årene.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et virvar af it-systemer plager de nordiske banker. En ny rapport, ISG Provider Lens, dokumenterer, at bankerne helt overordnet klarer sig rigtig godt, når det handler om digitalisering og brug af ny teknologi, men at de har alt for mange forskellige it-systemer. Årsagen er de mange opkøb, der har været i bankverdenen gennem de senere år.

Rapporten fra analyse- og konsulentfirmaet Information Services Group (ISG) kalder disse systemer for ”spaghetti”-it-systemer og påpeger, at det er nødvendigt at får dem rodet ud og konsolideret.

”At få disse ældre spaghettisystemer fjernet vil være en væsentlig udfordring for flere store banker i Norden,” siger Jan Erik Aase, som er direktør og global leder i ISG.

Behov for standarder

Henrik Koch, principal solution manager hos SAS Institute, fortæller til AOD PRO, at han oplever, at integrationen af it-systemer har været fokus i banksektoren i mange år. Men samtidig påpeger han, at digitaliseringen skaber nye behov for automatisering og integration, herunder anvendelse af cloud og agile udviklingsmetoder, for at imødese kravene om modernisering.

”Den øgede digitalisering i de seneste 10 år har bredt behovet for data- og systemintegration ud til hele banken med henblik på at automatisere forretningsprocesserne, både de interne og de eksterne vendt mod kunderne,” siger Henrik Koch.

Spaghetti-systemerne er et potentielt problem for bankerne, hvis de ikke får grebet fat om det. Ikke mindst er der et behov for standarder på området.

"Kunderne forventer at kunne blive serviceret firetyve-syv, og derfor udstiller konkurrencen nødvendigheden af dyb integration," siger Henrik Koch, SAS Institute, til AOD PRO.

”Bankerne har på linje med mange andre industrier et behov for at standardisere og automatisere så mange processer som muligt med henblik på at reducere omkostningerne – med stadigt fokus på kundeoplevelserne,” mener Henrik Koch.

Det er dog også væsentligt, at der er en balance mellem effektivitet, automatisering og kundeoplevelser, og det er en balance der konstant flytter sig.

”Jeg oplever, at de processer, der kan automatiseres, også bliver det,” siger Henrik Koch og tilføjer:

”Det kræver meget ofte både forretningsintegration og teknisk dataintegration. Det koster relativt store investeringer, men de er nødvendige.”

Muligheder for leverandører

Hvor bankerne lider under spaghetti-systemerne, kan leverandører af it til bankerne derimod glæde sig og se frem til nye forretningsmuligheder, vurderer Jan Erik Aase fra ISG.

"Dette skaber betydelige muligheder for udbydere af teknologitjenester, der forstår det lokale marked og kan konsolidere flere bankplatforme effektivt og hurtigt," forklarer analytikeren.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Dynamicweb Software A/S

Tech Team Lead

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

UI-designer med flair for apps
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere