Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Håb om lavere priser: Chip-salget går voldsomt ned i fart

Det lave udbud af halvledere har fået prisen på chips til at eksplodere. Men nu flader salget ud, viser ny prognose. Det giver håb om, at priserne på elektroniske komponenter bliver mere venlige.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her i 2022 vil salget af halvledere vokse med 7,4 procent, og det er en god nyhed for alle, som drømmer om lavere priser på komponenter og dermed på forbrugerelektronik, professionelt it-udstyr og biler.

I 2021 steg salget af halvlederteknologi med hele 26,3 procent, oplyser analyseselskabet Gartner, som står bag både denne opgørelse og prognosen for 2022. Faktisk er Gartner blevet endnu mere pessimistisk med hensyn til omsætningen af chips og andre halvlederkomponenter, for en tidligere prognose forudså, at væksten i 2022 ville blive på 13,6 procent. Nu er vi nede på næsten det halve.

Decideret fald i salget på vej

Det er først og fremmest den globale økonomiske situation, som er årsagen til den vigende vækst, anfører Gartner, og der er et decideret fald i salget på vej.

"Selvom chipmanglen aftager, er det globale halvledermarked på vej ind i en svag periode, som vil fortsætte gennem hele 2023, hvor halvlederomsætningen forventes at falde med 2,5 procent," siger Richard Gordon, Practice VP hos Gartner, og han tilføjer:

"Vi ser allerede svagheder i slutmarkederne for halvledere, især dem, der påvirkes af konsumenternes forbrug. Stigende inflation, skatter og renter lægger sammen med højere energi- og brændstofomkostninger pres på forbrugernes disponible indkomst. Dette påvirker udgifterne til elektroniske produkter såsom pc'er og smartphones."

Salget af halvledere vil her i 2022 nå 639,2 milliarder dollar (4648 milliarder kroner). I 2023 forventes salget at nå op på blot 623,1 milliarder dollar (4532 milliarder kroner).

Det er især forbrugerne, der vil holde igen, mens faldet i salget til virksomheder og institutioner er mindre markant.

Også pc-salget falder

Den nye udvikling for halvledere kommer. samtidig med at antallet af solgte pc'er forventes at falde med 13,1 procent i år.

"Halvledermarkedet er på vej ind i en nedgangscyklus i branchen, hvilket ikke er nyt, og det er sket mange gange før," siger Richard Gordon.

"Selvom forbrugermarkedet vil aftage, vil halvlederindtægter fra datacentermarkedet forblive robuste i længere tid (20 procents vækst i 2022) på grund af fortsatte investeringer i cloud-infrastruktur. Derudover vil bilelektroniksegmentet fortsætte med at registrere tocifret vækst over de næste tre år, da halvlederindholdet pr. køretøj vil stige på grund af overgangen til elektriske og autonome køretøjer. Halvlederindholdet pr. køretøj forventes at stige fra 712 doollar i 2022 til 931 dollar i 2025," forklarer Richard Gordon om den nye udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere