Artikel top billede

Netgears karakteristiske Orbi-design, her i hvidt og lysegråt, støder ikke mange øjne. Den kompakte enhed til højre for fladskærmen er 210 mm høj. (Foto: Netgear PR foto)

Test: Stor bolig og dårlig wifi? Dyrt designer-wifi fra Netgear leverer høj hastighed og god dækning

Trådløst netværk: Diskret designet mesh-system fra Netgear kan levere væg til væg-dækning af op til 75 tilsluttede enheder fordelt over op til 525 kvadratmeter. Det scorer nogle af de hidtil bedste resultater hos denne tester.

Mesh er noget af det bedste, der er sket for brugere af trådløse netværk. Ligesom på mange offentlige steder – lufthavne, konferencecentre og hoteller, for blot at nævne nogle få – kan du med mesh tilslutte dine mobile enheder ved hjælp af ét netværksnavn (SSID) og én adgangskode og holde en stabil forbindelse, mens du færdes på stedet.

Den underliggende teknologi kaldes mesh og bygger på, at et antal enheder er indbydes forbundet ligesom knuderne i et fiskenet.

Det betyder kort sagt, at brugerne ikke skal bekymre sig om indstillingerne på deres bærbare grej, og de slipper også for den halvering af båndbredde, som opstår i hvert led af en traditionel signalkæde bestykket med forstærkere og extendere til forbedring af dækningen.

Indretningsvenligt mesh

Produktfamilien Orbi omfatter Netgears diskrete wifi-enheder, der uden protester kan stå frit fremme i bolig- og kontormiljøer – og få gamere til at gabe kæberne af led.

Det testede RBK763S-sæt indeholder tre visuelt identiske enheder, hvoraf den ene er mærket ”ROUTER”, og de to andre fungerer som satellitter.

Dette Orbi-sæt er klassificeret som AX5400. ”AX” betyder, at teknologien er Wi-Fi 6, og den totale teoretiske hastighed er 5.400 Mbps (megabit per sekund) fordelt på ét 2,4 GHz-frekvensbånd (600 Mbps) og to 5 GHz-bånd (2.400 Mbps hver).

Sættet er mindre, lettere og billigere end Netgears topmodeller.

Det kan købes for 5.290 kroner i firmaets egen webshop, mens danske onlinebutikker typisk skal have omkring 1.000 kroner mere.

Der er ikke fråset med tilslutningerne. Routeren kommer med fire RJ45-porte (en WAN og tre LAN), og hver satellit har to LAN-porte.

Alle porte har en båndbredde på 1 GbE (en gigabit).

Det er ikke videre avanceret, og flere konkurrenter i samme prislag er ofte udstyret med 2.5GbE-porte, der kan blive aktuelle til fremtidens fiberbaserede internet.

Kræver lidt tålmodighed

Som vi er blevet vant til, er det normalt nemmest at bruge en app til at få gang i et mesh-sæt.

Netgears Orbi-app er blandt de mest intuitive på markedet, så længe man slavisk følger de engelsksprogede anvisninger på skærmen og sluger et tålmodighedsbolsje eller to.

Under installationen kommer der adskillige gange en meddelelse op, om at noget tager to minutter, nogle minutter eller syv minutter.

Hvis jeg kunne købe 60 af Netgears minutter for prisen på en håndværkertime, kunne jeg få råd til meget mere vedligeholdelse af mit snart 100 år gamle hus.

Med flere kontroller, genstarter og firmwareopdateringer har det taget det meste af en time med hamsterhjulet spinnende at få mesh-sættet op at køre. Heldigvis har resultatet været al ventetiden værd.

Næsthurtigste hastigheder til dato

Jeg har testet netværksenheder som først routere og nu mesh-systemer i årevis, og undervejs har jeg udviklet testmetoder, som kan gøre det muligt at dokumentere og sammenligne forskellige enheder på et objektivt grundlag.

Mit værktøj i de senere år er gratis og kan bruges af enhver, som vil kigge mig i kortene.

Ved hjælp af appen Speedtest by Ookla måler jeg internetforbindelsens hastighed og kvalitet via testproduktet.

Jeg gør dette ved hjælp af tre klienter – to smartphones med henholdsvis Wi-Fi 5 og Wi-Fi 6 teknologi plus en laptop med Wi-Fi 6 netværkskort.

Routeren til test står altid i mit kontor/værksted centralt i kælderen. Den første satellit placerer jeg i tv-stuen, og en tredje satellit dækker førstesalen.

Derefter måler jeg ping samt down- og uploadhastigheder på fem positioner i huset. Dette giver 45 måleresultater totalt, og for at lette overblikket koger jeg summen af de 15 downloaddata – de afgørende for problemfri streaming – ned til en talværdi, som jeg har døbt CPI (Connected Performance Index).

Med min gigabit (coax) internetforbindelse på 1.000 Mbps download og 500 Mbps upload bliver det teoretiske CPI maksimalt 15.000.

Et enkelt mesh-sæt har været et mulehår fra 10.000, og med 8.369 ligger Orbi RBK763S lige nu nummer to på min hitliste. Ydermere bekræfter en forholdsvis ny videofunktion i Speedtest, at der er kapacitet til streaming af 2160p-indhold til mine tre klienter på alle fem positioner.

Artiklen fortsætter under billedet...

Dyr sikkerhedsløsning

Netgear slår meget på, at de sammen med Bitdefender tilbyder en sikkerhedspakke, der kaldes Armor (rustning på amerikansk) og skal beskytte samtlige brugerens opkoblede enheder mod alt ondt fra internettet.

Til dette Orbi-sæt er Armor gratis det første år, hvorefter pakken koster 99,99 dollar (685 kroner) om året.

Normalt nævner jeg blot Armor i mine Netgear-test og lader ellers være med at mene noget.

Denne gang er min nysgerrighed løbet af med mig, så jeg har ladet Armor installere sig selv og sat softwaren til at køre i baggrunden.

Om Armor faktisk kan blokere malware, kan jeg ikke vurdere. En god ting er, at mine download- og uploadhastigheder ikke påvirkes af sikkerhedspakken.

Dog fordobles pingtiden på min stationære, kablede computer fra 10-11 til 20 millisekunder, hvad der er ligegyldigt for mig, men gamerfolket vil nok ikke bryde sig om det. Armor har ikke fundet svagheder i mit eksisterende setup eller rapporteret om ondsindet trafik.

Konklusion

Netgear Orbi RBK763S er et nydeligt indpakket muskelbundt af et mesh-sæt – en ulv i fåreklæder, som kan fitte ind i ethvert miljø og flytte data i en fart.

Sættet koster penge, men dets præstationer er efter min mening prisen værd. Et godt valg til større boliger og små virksomheder.


Loading ikon