Artikel top billede

(Foto: Ford PR)

Ugen i tech: Lovende elbil er en folkevogn i Ford-klæder / USB-terror: Datanøgle viste sig at være en bombe / iPhone 15 vil oplade hurtigere

Ugen i tech:Ugen i tech: Lovende elbil er en folkevogn i Ford-klæder / USB-terror: Datanøgle viste sig at være en bombe / iPhone 15 vil oplade hurtigere – men kræver særligt tilbehør

Lovende elbil er en folkevogn i Ford-klæder

Sidste elbils-skrig fra den amerikanske bilproducent, ligner en kompakt og muskuløs SUV, men gemmer på et indre med tyske aner.

Selvom bilen har et Ford-logo, og lever med det for selskabet ikoniske ’Explorer’ navn, er den nemlig bygget ovenpå Volkswagens MEB-platform, som i dag kendes fra elbiler såsom VW ID.3, ID.4 samt blandt andre Skoda Enyaq og Audi Q4 E-tron.

Ford gør sig dog flere bestræbelser for at få bilen til at skille sig ud fra sine platform-søskende fra Volkswagen-gruppen.

Ford Explorer er med sine 4,5 meter noget kortere end ID.4, Q4 og Enyaq, mens den samtidig lader fra 10 til 80 procent på 25 minutter. Det er mellem fem og 10 minutter hurtigere end sin søskende.

Inde i kabinen er det rendyrket Ford-udtryk der bydes på med en stor 15” skærm til at styre infotainment-delen af bilen eller til at få adgang til Apple Carplay og Android Auto.

Dertil er der gemt flere store rum til afsætning inde i kabinen, mens bagagerummet giver plads til 450 liter. Lægges sæderne ned, kan bilen sluge hele 1.400 liter.

Batterikapaciteten er ikke offentliggjort, men vil med høj sandsynlig blive identisk med nogle af de størrelser mellem 52 og 77 kWh som MEB-platformen tilbyder. Ford sigter efter en maksimal rækkevidde på omkring 500 kilometer.

Motorerne skulle derimod adskille sig fra sine europæiske rivaler ved at kunne yde op til 335 hestekræfter. Det skulle her være nok til at klare 0-100 i timen på under seks sekunder. Billigere varianter med baghjulstræk alene vil få op til 282 hestekræfter, noterer motormediet Autocar.

Prisen på den nye Ford vil placere sig i samme lag som de øvrige MEB-baserede biler med priser fra 340.000 kroner. Bilen vil kunne bestilles fra september 2023.

USB-terror: Datanøgle viste sig at være en bombe

Det der tilsyneladende var en uskyldig USB-nøgle, skulle i hele fem tilfælde vise sig at være en bombe.

I alt fem journalister i Ecuador blev tilsendt USB-nøgler med indbyggede sprængladninger, som var sat til at detonere, når stikket blev anvendt i en computer.

En blandt de fem journalister blev udsat for en eksplosion, der forårsagede skader på hænder og ansigt, skriver netmediet Ars Technica.

De små USB-nøgler blev pakket med en fem volts udløser og en centimeter-lang kapsel med sprængstoffet ’RDX’ gemt indeni.

Hvem der står bag angrebene, som efterforskes som terror-anslag af de Ecuadorianske myndigheder, er indtil videre uvist.

Med de eksplosive nøgler fulgte beskeden: ”Denne information vil afsløre ’Correismo’. Synes du det er brugbart, kan vi aftale at jeg sender anden del,” en besked der henviser til Ecuadors tidligere præsident fra 2007 og 2017 Rafael Correa.

USB-nøgler er tidligere blevet anvendt til en stribe forskelligartede angreb. USB-nøgler har været involveret i alt fra spredningen af malware og virus, til disruption af kritisk infrastruktur, som det iranske atom-program til decideret fysisk angreb på hardware, ved at udløse flere hundrede volts ladning for at riste en eventuel enhed.

iPhone 15 vil oplade hurtigere – men kræver særligt tilbehør

Apples kommende iPhone 15 vil blive den første iPhone nogensinde, der vil bruge den åbne USB-C standard til opladning og dataoverførsel.

Med det nye kabel følger en stribe fordele, såsom mulighed for hurtigere opladning og hurtigere dataoverførsel.

Skiftet til USB-C vil dog være begrænset af, hvilken type kabel der bruges, noterer Apple-analytiker Ming Chi Kuo. Han påpeger, at for at få den hurtigste kvikopladning vil der skulle benyttes særlige Apple-certificerede kabler, skriver netmediet 9to5Mac.

USB-C kablets mulighed for at bruge langt højere USB-hastigheder er også begrænset. Det nye stik åbner op for op til 80 gange hurtigere dataoverførsler, men disse vil blive forbeholdt de dyrere iPhone 15 Pro-modeller, lyder det.