Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Britiske konkurrencemyndigheder raser mod EU’s beslutning om Microsoft-opkøb: ”De vil erstatte et frit, åbent og konkurrencepræget marked med et, der er underlagt løbende regulering”

I går godkendte EU Microsofts opkøb af Activision Blizzard - den største handel i spilindustriens historie. I dag siger de britiske konkurrencemyndigheder, at handlen vil skade hele industrien indenfor cloud gaming.

Det var vaskeægte spilhistorie, da EU i går godkendte Microsofts opkøb af Activision Blizzard for hele 468 millioner kroner. Den største handel i spilindustrien nogensinde.

Men allerede for tre uger siden blokerede de britiske konkurrencemyndigheder for handlen. Og nu reagerer Storbritanniens Competition and Markets Authority (CMA) på EU’s beslutning.

Handlen har nemlig været så stor og omfattende indenfor cloud gaming, at flere aktører har udtrykt bekymring for, at det ville være konkurrenceforvridende.

For at bløde myndighederne op, har Microsoft indvilget i automatisk at licensere populære Activision Blizzard-spil til konkurrerende cloud-spiltjenester i de næste 10 år.

Microsoft har også indgået aftaler om at bringe Call of Duty, Activisions mest populære spil, til Nintendo og Valve Corp, der står bag Steam, der er verdens største platform for videospil.

Men det er forsat ikke godt nom, mener CMA.

CMA står ved sin beslutning

I en række tweets, der blev offentliggjort efter EU's godkendelse af købet, forklarede CMA, hvorfor det ikke vil ændre sin holdning til aftalen. Du kan læse CMA's svar nedenfor:

”De britiske, amerikanske og europæiske konkurrencemyndigheder er enige om, at denne fusion vil skade konkurrencen inden for cloud gaming. CMA konkluderer, at cloud-spil skal fortsætte som et frit, konkurrencedygtigt marked for at drive innovation og valgmuligheder i denne hastigt udviklende sektor.”

”Microsofts forslag, godkendt af Europa-Kommissionen, vil give Microsoft mulighed for at fastsætte vilkår og betingelser for dette marked i de næste 10 år. De vil erstatte et frit, åbent og konkurrencepræget marked med et, der er underlagt løbende regulering af de spil, Microsoft sælger, de platforme, som det sælger til, og salgsbetingelserne.”

”Dette er en af grundene til, at CMA's uafhængige panelgruppe afviste Microsofts forslag og forhindrer denne aftale. Selvom vi anerkender og respekterer, at Europa-Kommissionen er berettiget til at indtage en anden holdning, står CMA ved sin beslutning,” skriver CMA.

Activision CEO roser EU

Anderledes positivt står det til hos Activision Blizzard.

I en e-mail sendt til Activision Blizzard-medarbejdere, roser CEO Bobby Kotick EU's beslutning om at godkende aftalen og fremhævede den positive indvirkning, den vil have på videospilindustrien.

"Omhyggelige regulatorer i adskillige andre lande har allerede godkendt fusionen. Ved at slutte sig til dem i dag har EU igen demonstreret sin strenge, retfærdige og fornuftige tilgang med skabelsen af passende regulatoriske værn, der sikrer konkurrence i vigtige vækstindustrier,” skriver Bobby Kotick, CEO i Activision Blizzard.

Microsoft har allerede sagt, at det vil appellere CMA's beslutning, men det er meget muligt, at virksomheden ikke vil være i stand til at overbevise de britiske konkurrencemyndigheder om at godkende aftalen.

I USA står Microsoft også over for en retssag fra Federal Trade Commission angående det omfattende opkøb.

Under alle omstændigheder ser det ikke ud til, at Microsoft vil være i stand til at lukke opkøbsaftalen inden udgangen af selskabets regnskabsår i juni 2023.