Artikel top billede

Med iOS og iPadOS 17 vil brugere kunne tilgå en væsentligt enklere interface til at styre nøgle-apps. (Foto: Apple PR)

Tager kun 15 minutter: Sådan vil du kunne lære din iPhone at tale med din stemme

Apples kommende iOS-versioner vil blive fyldt med nye muligheder tiltænkt syns, tale- og hørehæmmede brugere.

Apple arbejder på at udvide mulighederne for at tale eller hørehæmmede, kan bruge iPhonen til at gøre sig mere forståelig eller kan bruge, hvad der ligner deres stemme, selv efter den skulle forsvinde helt.

Selskabets kommende iOS-styresystemer står til at få en såkaldt ’Personal Voice’ feature, hvor mobilen vil kunne simulere en ’stemme der lyder som brugerens’ og gengive den til familie og venner.

Funktionen og øvrige tilgængelighedsfeatures såsom særlige versioner af apps som ’Telefon’, ’Beskeder’, ’Kamera’, ’Fotos’ og ’Musik’, hvor større elementer og ekstra høj kontrast i interfacen, gør enhederne nemmere at anvende.

Dele af nyhederne er allerede blevet spottet i tidligere betaversioner af iOS, men vil ifølge Apple først få deres brede udrulning ’senere på året’, lyder det i en meddelelse.

Tager kun 15 minutter

Selv opsætningen af de personlige stemmer skulle kunne klares på et kvarter, hvor enheden trænes til at syntetisere ens stemme ved at læse udvalgte sætninger op for iPhonen eller iPad’en.

Herefter går dedikerede maskinlæringsalgoritmer i gang med at skabe en stemmeprofil, der alene opbevares på selve enheden.

Funktionen er tiltænkt brugere, som risikerer at miste evnen til at tale, hvor patienter der lider af voksende talebesvær fra degenerative sygdomme såsom ALS (amyotrofisk lateral sklerose) nævnes.

”Hvis du kan sige til venner og familie, at du elsker dem i en stemme, der lyder som din, gør det al verden til forskel,” siger Philip Green bestyrelsesmedlem ved Team Gleason foreningen for ALS-ramte.

Samspil med høreapparater

Med de nye tilgængeligheds-features er også et nyt samarbejde med høreapparatsproducenter, som kan certificeres til at fungere optimalt med iPhones og Macs.

Med ’Made for iPhone’ certificeringen vil brugere af hørehæmmede kunne indstille deres enheder til at lyde optimalt.