Artikel top billede

(Foto: Nvidia)

Frygter forbud: Haste-bestiller Nvidia-chip for 35 milliarder kroner til kæmpe AI-satsning

Kinas fire store it-kæmper skynder sig at bestille Nvidia-chips for 35 milliarder kroner af frygt for, at USA vil blokere for dem inden længe.

Det er ikke hver måned, at et selskab modtager ordrer for 35 milliarder kroner.

Men ordrer i denne størrelsesorden er der netop indløbet hos chip-producenten Nvidia.

Bag dem står de fire kinesiske it-kæmper Baidu, Tencent, ByteDance og Alibaba.

Ifølge Financial Times er de mange Nvidia-chip helt afgørende for de fire selskabers AI-satsninger, som de for tiden er i gang med.

Normalt ville de investere i at hjemtage processorer løbende. Men de er lige nu bange for, at USA kan være på vej med regulært eksport-forbud af vitale amerikanske produkter til Kina - som for eksempel chip til AI.

Og derfor gælder det om at hjemtage så meget som muligt hurtigst muligt.

For de 35 milliarder kroner - omkring fem milliarder dollar - har de fire selskaber hver bestilt 100.000 af Nvidias A800-processorer, som skal leveres inden årets udgang.

Ifølge Financial Times unavngivne kilder har de desuden bestilt yderligere processorer for fire milliarder, der skal leveres i løbet af 2024.

A800 er ‘lillebror’ til Nvidias top-processor til datacentre A100, som den amerikanske regering i fjor forbød Nvidia at sælge til kinesiske selskaber.

Nvidias GPU’er regnes i dag for at være blandt de hotteste på AI-markedet.

De fire kinesiske selskaber er for tiden i gang med at udvikle deres egne AI-modeller, som kommer til at mindre om ChatGPT.

Blandt andet arbejder ByteDance på en AI-chatbot ved navn Grace. ByteDance - der står bag TikTok - har tidligere på året testet en AI-funktion ved navn TikTok Tako.

Baidu er igang med at udvikle en ChatGPT-lignende løsning ved navn Ernie Bot, mens Alibaba vil koble alle sine løsninger op på en ChatGPT-lignende løsning.

Financial Times skriver, at priserne for Nvidia-processorerne er steget med 50 procent i den seneste tid - ikke mindst i takt med, at de kinesiske selskaber køber kraftigt op til lager.