Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Disse 12 teknologier er kritiske for Danmark / Politiets hack af krypteret netværk fører til lange fængselsstraffe / Norske Stacc køber aarhusianske Bytelab

Disse 12 teknologier er kritiske for Danmark. Politiets hack af krypteret netværk fører til lange fængselsstraffe. Norske Stacc køber aarhusianske Bytelab. Vi vil helst være på kontoret

Velkommen til tirsdagens udgave af Computerworlds morgen-briefing, som i dag er udvalgt og sammensat af Dan Jensen.

Disse 12 teknologier er kritiske for Danmark

12 teknologi-områder er kritiske for Danmarks fremtid, og derfor bør vi satse på at udvikle dem.

Sådan lyder det fra tænketanken Akademiet for de Tekniske Videnskaber, der tæller folk fra erhvervsliv, universitets-verden, fonde og det offentlige system. ‘Præsident’ er Claus Toft Boesen, CEO i Niras.

Han siger, at de de 12 teknologifelter er akademiets bud på, ‘hvordan Danmark bedst konkurrerer i den globale kamp om teknologiudvikling.’

De 12 teknologi-felter er: Vedvarende energi, energilagring og -konvertering, landbrugsteknologi, grøn transport, biomedicinske teknologier, nye ingredienser og proteinkilder, bioteknologisk produktion, bioenergi og bæredygtige brændstoffer, robotteknologi, kvanteteknologi, data science og smart infrastruktur.

“Nu er det vigtigt, at politikerne får lavet en langsigtet strategi, som understøtter forskning, udvikling, implementering og eksport inden for disse teknologifelter,” lyder det fra Carsten Toft Boesen.

Du kan læse mere hos Akademiet for De Tekniske Videnskaber her.

Politiets hack af krypteret netværk fører til lange fængselsstraffe

Det har fået alvorlige konsekvenser for en række forbrydere, at det i 2020 lykkedes fransk politi at infiltrere og dekryptere de krypterede beskedtjenester EncroChat og Sky ECC, som ikke mindst har været anvendt af kriminelle til at aftale mødesteder og lignende.

Fransk politi hjalp nemlig også andre landes politi med at få adgang til tjenesterne. Det førte mandag til, at ni narko-handlere i Københavns Byret blev idømt lange fængselsstraffe på op til 18 år.

Det skete med bevismateriale fra især de to beskedtjenester, som forbryderne fra 2019 til 2021 sendte til hinanden, og som politiet altså med bistand fra franskmændene altså fik adgang til.

Dansk politi har navngivet forløbet for ‘Operation Sixpence,’ og du kan læse mere om dommene her.

Norske Stacc køber aarhusianske Bytelab

Det norske it-hus Stacc overtager det aarhusianske selskab Bytelab med 24 medarbejdere og har med opkøbet store ambitioner om at blive størst i Norden i den såkaldte ‘asset finance’-industri.

Opkøbet af Bytelab med ejer og direktør Jakob Lykke Hansen i spidsen er det tredje, som Stacc gennemfører i det seneste år tid, hvor selskabet tidligere har købt Farm Interactive og Stoer Technologies, begge svenske.

Stacc meddeler, at Bytelab - der blev stiftet i 2001 - har omkring 30 kunder og en omsætning i omegnen af 19 millioner kroner om året.

Selskabets frontend-løsning er specialiseret til især bilforhandlere og leasing-selskaber.

Det aarhusianske selskab landede i seneste regnskabsår et underskud på 1,1 millioner kroner.

Du kan læse mere om planerne med opkøbet hos Stacc her.

Vi vil helst være på kontoret

Tre ud af fire danskere foretrækker at arbejde på kontoret fremfor derhjemme - i hvert fald hvis de skal vælge udelukkende mellem et af stederne.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport udarbejdet af GlobalConnect, som har spurgt 1.000 danskere om, hvorvidt de helst vil være på kontoret eller sidde derhjemme, hvis valget altså stod mellem udelukkende at gøre det ene eller det andet.

Her svarer 76 procent, at de i givet fald helst vil på kontoret hver dag.

GlobalConnect fortolker svarene i den retning, at “danskerne tydeligvis stadig gerne møde fysisk på arbejde.”

”Mange virksomheder har investeret massivt i at skabe gode rammer for hjemmearbejde. Når vi nu kan se, at medarbejderne har et tydeligt ønske om at komme ind på kontoret, vil det for mange virksomheder give mening også at se på at investere mere i de fysiske rammer på arbejdspladsen,” lyder det fra selskabets HR-direktør, Annette Otto.

GlobalConnect peger på, at hver tredje dansker helst vil møde fysisk ind på kontoret hver eneste dag, hvis man selv helt frit kunne tilrettelægge fordelingen mellem hjemme og kontor.