Artikel top billede

(Foto: Xiaomi PR)

Ugen i tech: Ny ultra-mobil byder på enestående mobilkamera / Samsung viser gådefuld ’AI-ring’ frem / Den ikoniske Renault 5 gør comeback som lovende elbil

Ugen i tech: Ny ultra-mobil byder på enestående mobilkamera / Samsung viser gådefuld ’AI-ring’ frem / Den ikoniske Renault 5 gør comeback som lovende elbil

Ny ultra-mobil byder på enestående mobilkamera

Mens mobilproducenter som Google og Samsung satser stort på kunstig intelligens i sine telefoner går kinesiske Xiaomi all-in på kameraevnerne i sit nye mobil-flagskib: Xiaomi 14 Ultra.

Her er det lykkedes selskabet at klemme Sonys spritnye LYT-900 sensor – et kameramodul som ud over at levere 50 megapixels markerer sig ved at være af 1” typen.

Her er de enkelte pixels større og dermed bedre definerede og lysstærke.

Samtidig tilbyder Xiaomi en variabel blænde på mellem f/1,63 og f/4, som giver fotograferne mulighed for at styre dybdeskarpheden, noget som hidtil er gjort på kunstig vis i telefoner med såkaldte ’portræt’ tilstande.

Det ambitiøse modul flankeres af hele tre moduler, et ultravidvinkel (12mm) samt både tre og fem gange optisk telezoom – svarende til brændvidder på henholdsvis 75mm og 120mm.

Selve optikerne er signeret af foto-specialisterne fra tyske Leica.

Xiaomi 14 Ultra tilbyder samtidig på det, der eller kan forventes af en topmobil anno 2024.

Det vil sige der diskes op med 6,73” 120Hz AMOLED-storskærm, Qualcomms fineste processor i form af Snapdragon 8 Gen 3, wi-fi 7 samt et stort 5.000 mAh batteri og Android 14.

Den danske pris er endnu ikke offentliggjort, men i det øvrige Europa lyder debutprisen for en variant med 16 gigabyte hukommelse og 512 gigabyte lager på 1.499 euro, svarende til omtrent 11.400 kroner.

Ultra modellen får følgeskab af en mindre Xiaomi 14 til priser fra 6.999 kroner.

Samsung viser gådefuld ’AI-ring’ frem

Samsung Galaxy Ring bliver den sydkoreanske tech-gigants nye bud på wearable elektronik.

Selskabet løfter nu lidt af sløret for hvad ringen, som blev teaset allerede i januar måned, vil sigte efter at kunne klare for brugeren.

Det primære fokus er sundhed og velvære, ved at bruge data til at understøtte en sund livsstil, lyder det fra Dr. Hon Pak, Samsungs vice-præsident og chef for Digital Health Team i MX Business.

Ved hjælp af kunstig intelligens skal disse data omdannes til skræddersyede sundhedsoplevelser samt mere holistisk og detaljerede indsigter i brugerens helbred, lyder det fra Samsung-chefen.

Samsung Galaxy Ring forventes at debutere senere på året.

Den ikoniske Renault 5 gør comeback som lovende elbil

80’er kultbilen Renault 5 genopstår denne uge som en skarpt designet elbil i form af Renault 5 EV.

Den nye elbil er tro overfor originalens koncept og holder sig til byvenlige 3,9 meters længde - en øget akselafstand giver dog ekstra plads indenbords og en bagagerumskapacitet på 326 liter. Dertil kan der trækkes op til et halvt ton på krogen.

Bilen er bygget omkring en ny særlig strømeffektiv platform, der tilbydes med enten 40 eller 52 kWh batteri, nok til at klare henholdsvis 300 eller 400 kilometer efter WLTP-standarden. Som en særlig krølle er bilen i stand til også at levere strøm tilbage til elnettet eller til en ekstern stikdåse. Opladning fra 15 til 80 procent klares på en halv time.

Batteriet servicerer motorer på enten 95, 122 eller 150 hestekræfter, hvor den mindste motor alene tilbydes sammen med det mindre batteri. Med 150 heste over forhjulene, kan accelereres fra nul til 100 på under otte sekunder.

Indeni bydes på to gange 10 tommer skærme til henholdsvis instrumentbræt og et Android-baseret infotainment-system med Google Apps ombord.

Mest opsigtsvækkende ved Renault 5 EV kan vise sig at være prisen, som står til at debutere ved blot 25.000 euro, svarende til 187.000 kroner. Danske købere skal dog regne med at der vil skulle slippes fra omkring 200.000 kroner for grundmodellen og nogle 10.000 kroner mere for en variant med det store batteri, når den er klar omkring starten af 2025.