Microsoft frigiver Java til .Net

Foran et tætpakket auditorium på det europæiske TechEd, Microsofts udviklerkonference, annoncerede software-giganten mandag i denne uge, at den var færdig med at implementere sproget, der er blevet selskabets værste konkurrent - Java - i sin .Net-platform. Med den nye Visual J# håber Microsoft at kunne lokke Java-programmører over på .Net-platformen.

Jay sharp

Barcelona: Vi har været med på Microsofts udviklerkonference TechEd i Barcelona. Her blev der snakket .Net, og det Java-lignende programmeringssprog Visual J# blev præsenteret.

Navnet Java har Sun sat sig på, så hos Microsoft hedder sproget Visual J#, der udtales jay sharp.

Forskellen stopper dog der. J# har samme syntaks som Java, men det kører udelukkende på .Net-platformen. J#-programmer kan dermed ikke afvikles som normale Java-programmer, men kræver, at man både har .Net frameworket og en speciel J#-afvikler installeret.

Afvikleren vil formentlig blive en del af .Net-frameworket i fremtiden, men ifølge J#-produktchefen, Tony Goodhew, der både holdt J#-åbningstalen og et uddybende seminar tirsdag morgen, bliver det i hvert fald ikke i år:

- Vi arbejder på at få den med i frameworket, men det bliver nok ikke før næste år. Indtil da er det nødvendigt at installere J#-redistributable.

JDK og .Net

J# understøtter dels en del af Suns JDK 1.1.4-klassebibliotek, dels en del ting fra Microsofts egen J++ 6. Derimod understøttes de meget nyere JDK 1.3 eller 1.4 ikke. Dermed er der ikke tale om, at man kan flytte Java-programmer direkte over til .Net-platformen.

Formålet med J# er i stedet at gøre det lettere for Java-programmører at flytte til .Net-platformen. De skal stadig lære .Net-platformen at kende, men slipper for at lære et nyt programmeringssprog.

Til gengæld har J# fuld adgang til .Net-platformen, herunder Web services, ASP.Net-sider, Visual Studio.Net og meget andet. Det eneste, der for tiden ikke er adgang til, er mobile løsninger.

J# fylder 12 MB og kan hentes fra Microsofts website, hvis man vil prøve programmeringssproget selv. Man skal dog have Visual Studio.Net i forvejen. Vil man bare afvikle J#-programmer, skal man have fat i den såkaldte J# .NET Redistributable, der fylder 6,5 MB.

På Microsofts site for .Net-udviklere GotDotNet kan man få mere at vide, og nyhedsgruppen microsoft.public.dotnet.vjsharp kan også være en god kilde til information om J#.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere