Artikel top billede

Er vi alle blevet Lenins nyttige idioter?

Klumme: Med outsourcing og masser penge strømmende til Indien og Kina er vi alle blevet Lenins nyttige idioter. De to lande er nemlig rigtigt slemme ved folk, men vi vil jo gerne have deres varer.

Under den kolde krig undrede det mig, at IKEA aldrig vidste, hvornår en udsolgt vare ville komme igen.

Børsens Nyhedsmagasin opklarede mysteriet: IKEA fik alting produceret hos de kommunistiske rædselsregimer i Østeuropa, og de kunne jo ikke lave noget til aftalt tid.

IKEA havde mange fordele af ordningen.

Billige og uden brok

Miljøfarlige lakker var intet problem, og kommunisterne manglede hård valuta, hvorfor arbejdskraften (ofte tvangsarbejdere) og materialerne var billige. Ingen fagforeninger.

Perfekt.

Hvordan kunne ham den rige svensker forsvare at handle med lande, der behandlede deres borgere meget skidt og havde som erklæret mål at ødelægge os via en erobringskrig og lade den overlegne kommunistiske samfundsmodel overtage os?

Ved at handle med dem ville de bløde op, vise forståelse, skabe afhængigheder, så de ikke ønskede krig, skabe grobund nedefra for demokratiske reformer og så videre og så videre.

Sådan gik det ikke.

Med al vores valuta blev de endnu bedre i stand til at undertrykke deres egne borgere, og vi bekræftede at deres model var den overlegne.

Nu er det Indien og Kina

I disse år giver vi rigtig rigtig mange penge til Indien og Kina.

En artikel i Weekendavisen kaldte dem angrebsnationer – de gør alt, hvad de kan for at kopiere vore produkter og ideer, de begår massiv industri-spionage, bruger ikke kopibeskyttelse.

Vi lader dem endda køre alle vores it-systemer, hvilket betyder at al data kan købes af enhver.

Korruptionen er total i disse to lande, og mange virksomheder har derfor lagt deres data ud på det frie marked.

Det kan og vil blive udnyttet.

Hvorfor mon Mørke Belysning pludselig får målrettet konkurrence fra en udenlandsk leverandør hos en kunde, de har været alene om i 30 år?

Men skidt med det. Det, jeg slet ikke kan lide, er Indiens og Kinas opførsel over for deres egne borgere.

Koncentrations-lejre

Hvis I tør, så prøv at studere, hvad der foregår i Kashmir. Det er ikke for sarte sjæle.

Læger Uden Grænser har lige udgivet en rapport, som ikke er sjov.

Spørg jeres indiske venner om deres syn på Kashmir næste gang, I sammen skal sætte en server op. Eller tag jer en hyggesnak om børnearbejdere.

Men Indien er en lallende amatør sammenlignet med Kina, som er et af de værste regimer, vi har haft på Jorden nogensinde målt i antallet af døde mennesker, antal i koncentrationslejre (mellem 300.000 og 3.000.000 afhængig af, hvem man spørger), tvungne aborter af op til otte – ni måneder gamle fostre, menige politifolks ret til at henrette folk på åben gade, undertrykkelse af Tibet og deres rå, nøgne ekspansionsplaner (Mongoliet og Taiwan).

Vi støtter dem. Flyver ud med SAS og spørger, om de dog ikke vil tage vores penge.

Det vil jo føre til reformer

Og vi fortæller os selv, at det på længere sigt vil føre til reformer.

Middelklassen vil vokse sig stærk, og den vil forlange gode skoler og indflydelse på deres hverdag.

Ligesom IKEA’s Østeuropa.

Samtidigt oplever vi en helt ufattelig økonomisk vækst og velstand i Vesten i disse år, fordi alle vores ting produceres billigt af rædselsregimerne.

Som den helt store satan Mao sagde: “Magten vokser ud af løbet på et plasticgevær i legetøjsbutikken”.

Den økonomiske magt, vel at mærke. Prisen for denne fedten bliver meget høj.

Lad os indrømme det: Vi støtter rædselsregimer, hvis mål er at nedkæmpe os. Det kaldte vi landsskadelig virksomhed i gamle dage.

Vi er Lenins nyttige idioter på en uventet måde.

Min gamle ven Ole har altid sagt, at vi har brug for en rigtig krig eller en statsbankerot for at kunne sætte pris
på vores fantastiske velfærd igen.

Vær beredt.

Mogens Nørgaard er direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere