Hemmelig oprustning i krigen mod TDC-monopol

TDC's monopol på tele-infrastrukturen er en bremseklods for konkurrence, innovation og sågar danskernes it-kompetencer. Det mener en gruppe af offentlige og private virksomheder, der i disse dage er på politisk lobbyarbejde for at sætte en stopper for TDC-monopolet.

En arbejdsgruppe bestående af forskellige partere fra både erhvervslivet og forskningsmiljøet anført af SAT-Gruppen (Samarbejdsgruppen af Alternative Teleoperatører) er gået sammen for at vælte TDC's monopol på tele-infrastrukturen i Danmark.

Formålet med samarbejdet er forskelligartet hos de deltagende virksomheder. Men de fleste peger på, at TDC's monopol har ført til manglende konkurrence, mangel på innovation og dårlige it-kompetencer.

"Vores interesse er helt klart den manglende konkurrence, der findes på teleområdet. Det har vi jo kæmpet for i tre år," siger juridisk direktør Jens Breüner fra Tele2, der er medlem af SAT-gruppen.

Han bekræfter, at den brogede gruppe af interessenter lige nu arbejder på et skriftligt udkast til de politiske tele-ordførere på Christiansborg, så de kan mødes med de politiske beslutningstagere og diskutere konkrete kritikpunkter af TDC's monopol.

har gruppen allerede prøvet at arrangere møder med Venstre og Dansk Folkeparti, selvom brevet endnu ikke er skrevet færdigt. Men møderne i sidste uge blev aflyst på grund af sygdom.

Ikke brug for ét lokomotiv
I brevudkastet opfordrer "en gruppe centrale aktører" de telepolitiske ordførere til at gribe ind og sikre reel konkurrence på teleområdet.

Afsenderne skriver blandt andet:

Kernen i de seneste 10 års telepolitik har været anlagt på en fejlagtig opfattelse af, at der var brug for ét stærkt it-lokomotiv, der kunne drive Danmark frem på den globale IT-scene.

Lokomotiv-tanken alene fører til at styrkelse af monopolet. Og når de store aktører som for eksempel de facto monopolet TDC bruger meget begrænsede ressourcer på innovation på tværs af mobil, fastnet, bredbånd og så videre, bremser det vækstbetingelserne for nye ideer, konkurrencen og ikke mindst mobiliteten i det danske telemarked.

Markedet har ikke brug for et lokomotiv, men for at også de store aktører deltager i innovation, der sætter borgerne og deres behov i centrum.


På den baggrund opfordrer afsenderne de tele-politiske ordførere til at sikre innovation, fri konkurrence, et mere gennemskueligt marked, og at befolkningens it-kompetencer skal opgraderes.

Nye rekrutteringer i krigen mod TDC
SAT-gruppens krig mod TDC-monopolet på adgangen til tele-infrastrukturen har efterhånden varet i tre år. SAT-Gruppen består af Tele2, Colt Telecom, Updata Danmark og Butler Networks.

Og nu ser det ud til, at gruppen er i gang med at hverve højst uventede partnere i krigen mod TDC.

Jens Breüner fra Tele 2 og SAT-Gruppen har blandt mange andre virksomheder kontaktet fagforeningen HK, brancheforeningen IT-Branchen og Crossroads Copenhagen. Udover disse potentielle partnere er indtil flere endnu ubekendte virksomheder med inde i kampen mod TDC's monopol.

TDC skaber knas i netværket
Hos netværksorganisationen Crossroads Copenhagen var der bid.

Crossroads Copenhagen arbejder med at koble forskellige forskningsgrupper og kommercielle virksomheder sammen.

Direktør Pouline Middleton har i sit daglige arbejde mærket problemer med innovationslysten hos TDC, der er blandt netværksorganisationens medlemmer.

"Jeg kan godt blive rigtig muggen over, at vi bliver målt på, hvorvidt vi innoverer på tele-området. Og så har vi en stor monopol-teleudbyder, der ingenting laver og ikke bidrager til innovationen," siger hun.

Pouline Middleton forklarer, at Crossroads Copenhagen derfor bakker op omkring at få sat tele-innovation på den politiske dagsorden, så de teknologiske muligheder kan udnyttes bedst muligt – både af nationale forskere og firmaer samt på tværs af landegrænserne.

Danmark skal op blandt de bedste i 2010
Kritikpunkterne mod TDC bliver hængt op på IT- og Telestyrelsens strategiske eftersyn om de overordnede rammebetingelser på teleområdet, der var i høring i efteråret.

Det strategiske eftersyn tager udgangspunkt i regeringens mål med at danske offentlige og private virksomheder op blandt de mest innovative i verden samt løfte konkurrencen i Danmark til at være blandt de bedste i OECD-landene.

Styrelsen meldte ud for halvanden måned siden, at de indkomne høringssvar rejste en række problemstillinger. Den har derfor i begyndelsen af marts efterspurgt emner, der bør indgå i et eftersyn af telereguleringen.

Og nu vil IT- og Telestyrelsen altså snart modtage et udspil om flere forskellige områder, der omhandler den negative effekt af TDC's monopol.

Jens Breüner fra SAT-Gruppen, der er initiativtager til projektet, understreger, at indsatsområderne indtil videre kun er forslag.

"Vores konkrete udspil i form af et brev til de tele-politiske ordførere vil dog komme meget snart," lover han.

TDC har ikke umiddelbart ønsket at kommentere alliancerne og angrebet.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.