Hemmelig oprustning i krigen mod TDC-monopol

TDC's monopol på tele-infrastrukturen er en bremseklods for konkurrence, innovation og sågar danskernes it-kompetencer. Det mener en gruppe af offentlige og private virksomheder, der i disse dage er på politisk lobbyarbejde for at sætte en stopper for TDC-monopolet.

En arbejdsgruppe bestående af forskellige partere fra både erhvervslivet og forskningsmiljøet anført af SAT-Gruppen (Samarbejdsgruppen af Alternative Teleoperatører) er gået sammen for at vælte TDC's monopol på tele-infrastrukturen i Danmark.

Formålet med samarbejdet er forskelligartet hos de deltagende virksomheder. Men de fleste peger på, at TDC's monopol har ført til manglende konkurrence, mangel på innovation og dårlige it-kompetencer.

"Vores interesse er helt klart den manglende konkurrence, der findes på teleområdet. Det har vi jo kæmpet for i tre år," siger juridisk direktør Jens Breüner fra Tele2, der er medlem af SAT-gruppen.

Han bekræfter, at den brogede gruppe af interessenter lige nu arbejder på et skriftligt udkast til de politiske tele-ordførere på Christiansborg, så de kan mødes med de politiske beslutningstagere og diskutere konkrete kritikpunkter af TDC's monopol.

har gruppen allerede prøvet at arrangere møder med Venstre og Dansk Folkeparti, selvom brevet endnu ikke er skrevet færdigt. Men møderne i sidste uge blev aflyst på grund af sygdom.

Ikke brug for ét lokomotiv

I brevudkastet opfordrer "en gruppe centrale aktører" de telepolitiske ordførere til at gribe ind og sikre reel konkurrence på teleområdet.

Afsenderne skriver blandt andet:

Kernen i de seneste 10 års telepolitik har været anlagt på en fejlagtig opfattelse af, at der var brug for ét stærkt it-lokomotiv, der kunne drive Danmark frem på den globale IT-scene.

Lokomotiv-tanken alene fører til at styrkelse af monopolet. Og når de store aktører som for eksempel de facto monopolet TDC bruger meget begrænsede ressourcer på innovation på tværs af mobil, fastnet, bredbånd og så videre, bremser det vækstbetingelserne for nye ideer, konkurrencen og ikke mindst mobiliteten i det danske telemarked.

Markedet har ikke brug for et lokomotiv, men for at også de store aktører deltager i innovation, der sætter borgerne og deres behov i centrum.

På den baggrund opfordrer afsenderne de tele-politiske ordførere til at sikre innovation, fri konkurrence, et mere gennemskueligt marked, og at befolkningens it-kompetencer skal opgraderes.

Nye rekrutteringer i krigen mod TDC

SAT-gruppens krig mod TDC-monopolet på adgangen til tele-infrastrukturen har efterhånden varet i tre år. SAT-Gruppen består af Tele2, Colt Telecom, Updata Danmark og Butler Networks.

Og nu ser det ud til, at gruppen er i gang med at hverve højst uventede partnere i krigen mod TDC.

Jens Breüner fra Tele 2 og SAT-Gruppen har blandt mange andre virksomheder kontaktet fagforeningen HK, brancheforeningen IT-Branchen og Crossroads Copenhagen. Udover disse potentielle partnere er indtil flere endnu ubekendte virksomheder med inde i kampen mod TDC's monopol.

TDC skaber knas i netværket

Hos netværksorganisationen Crossroads Copenhagen var der bid.

Crossroads Copenhagen arbejder med at koble forskellige forskningsgrupper og kommercielle virksomheder sammen.

Direktør Pouline Middleton har i sit daglige arbejde mærket problemer med innovationslysten hos TDC, der er blandt netværksorganisationens medlemmer.

"Jeg kan godt blive rigtig muggen over, at vi bliver målt på, hvorvidt vi innoverer på tele-området. Og så har vi en stor monopol-teleudbyder, der ingenting laver og ikke bidrager til innovationen," siger hun.

Pouline Middleton forklarer, at Crossroads Copenhagen derfor bakker op omkring at få sat tele-innovation på den politiske dagsorden, så de teknologiske muligheder kan udnyttes bedst muligt – både af nationale forskere og firmaer samt på tværs af landegrænserne.

Danmark skal op blandt de bedste i 2010

Kritikpunkterne mod TDC bliver hængt op på IT- og Telestyrelsens strategiske eftersyn om de overordnede rammebetingelser på teleområdet, der var i høring i efteråret.

Det strategiske eftersyn tager udgangspunkt i regeringens mål med at danske offentlige og private virksomheder op blandt de mest innovative i verden samt løfte konkurrencen i Danmark til at være blandt de bedste i OECD-landene.

Styrelsen meldte ud for halvanden måned siden, at de indkomne høringssvar rejste en række problemstillinger. Den har derfor i begyndelsen af marts efterspurgt emner, der bør indgå i et eftersyn af telereguleringen.

Og nu vil IT- og Telestyrelsen altså snart modtage et udspil om flere forskellige områder, der omhandler den negative effekt af TDC's monopol.

Jens Breüner fra SAT-Gruppen, der er initiativtager til projektet, understreger, at indsatsområderne indtil videre kun er forslag.

"Vores konkrete udspil i form af et brev til de tele-politiske ordførere vil dog komme meget snart," lover han.

TDC har ikke umiddelbart ønsket at kommentere alliancerne og angrebet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere