Estland vil have FN-konvention mod cyberkrig

Estlands præsident appelerer til FNs generalforsamling efter forårets cyberangreb på den lille Østersø-nation. Han ønsker en konvention mod cyberkrig.

Et storstilet cyberangreb ramte i foråret Estland. Og nu appelerer landets præsident det internationale samfund om samlet at tage afstand fra cyberangreb.

Estlands præsident Toomas Hendrik Ilves gik i sidste uge på talerstolen ved FNs generalforsamling i New York og foreslog en konvention mod cyberkrig.

Den estiske præsident argumenterede blandt andet med, at et angreb på it-infrastrukturen rammer forholdsvis hårdt.

"Cyberangreb er et tydeligt eksempel på nutidige, ikke-symmetriske sikkerhedstrusler. Med begrænsede ressourcer og på afstand kan angriberne lamme hele samfundet," sagde Toomas Hendrik Ilves.

I første omgang opfordrede han FNs medlemslande til at tilslutte sig Europarådets konvention mod internetkriminalitet.

Den estiske præsident opfordrede til fordømmelse af cyberangreb på samme måde som når det gælder terror og menneskehandel.

"Kampen mod cyberangreb er i alles interesse, uden undtagelser," konstaterede Toomas Hendrik Ilves.

Svær opgave

Det kan dog vise sig at være en meget svær opgave, at finde internationalt fodslag omkring cyberangreb.

Computerworlds svenske søsterblad, Computersweden, skriver, at Sverige allerede i 1990'erne foreslog at gøre cyberkrig til en krænkelse af folkeretten.

Men det forslag faldt hurtigt til jorden, da det også ville kræve inspektioner i stil med de inspektioner, som foregår, når det gælder atomvåben.

"Så var landene blevet tvunget til at dele deres teknik og få deres forsvarssystem gransket af andre," forklarer Ingvar Hellquist, som på daværende tidspunkt var chef for Sveriges regerings arbejdsgruppe på området, til Computersweden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere