Artikel top billede

Partier rygende uenige om omstridt telelogning

Folketingsvalg 2007: SFs Holger K. Nielsen vil ophæve bekendtgørelsen om telelogning efter et eventuelt regeringsskifte. Det vil Socialdemokraterne ikke.

De potentielt fremtidige regeringspartnere, SF og Socialdemokraterne, står splittet i spørgsmålet om terrorpakkens bekendtgørelse om telelogning.

Hvis det lykkes for venstrefløjen at vippe VK-regeringen af pinden 13. november, kan Socialdemokraterne se frem til at blive lagt under pres fra SF for at ophæve terrorlovens bekendtgørelse om telelogning.

Bekendtgørelsen tvinger alle, der sælger telefoni- og internettjenester til at logge samtlige trafikdata på danskernes internetfærden og brug af både fastnet- og mobiltelefon.

Logningsdata skal udbyderne inden for kort tid kunne udlevere til politi og efterretningstjeneste, hvis de stiller med en dommerkendelse.

Skal ophæves

"Vi vil gøre vores til, at den bliver ophævet igen, så man starter fra scratch. Det er det, man har et folketing til: At afskaffe love og lave nye," siger Holger K. Nielsen, it-ordfører for Socialistisk Folkeparti, SF.

Han kalder det for et problem, at Socialdemokraterne i sin tid støttede loven og stemte for.

"Det var kun os, de Radikale og Enhedslisten, der stemte imod. Derfor må vi lægge pres på Socialdemokraterne i givet fald," siger Holger K. Nielsen.

Bliver ikke ophævet

Står det til Socialdemokraternes it-ordfører, Troels Ravn, kan Holger K. Nielsen presse så meget han vil.

Socialdemokraterne støtter terrorpakken, og bekendtgørelsen om telelogning bliver ikke ophævet.

"Vi har stemt for, og det holder vi fast ved," siger Troels Ravn.

Han sætter i stedet sin lid til arbejdet i den følgegruppe, der skal vurdere om loven virker efter hensigten.

"Vi ønsker, at den følgegruppe, der er nedsat i forhold til logningsbekendtgørelsen, ret hurtigt skal se på, om der bliver skudt med spredehagl," siger Troels Ravn.

Trods alt bekymret

Selvom telelogningen også med en eventuelt ny regering tilsyneladende er kommet for at blive, udtrykker den socialdemokratiske it-ordfører trods alt sin bekymring over den den massive registrering af lovlydige borgere.

"Omkostningerne kan blive for store i forhold til terrorberedskabet. Vi har givet køb på nogle af de principielle rettigheder, der siger, at mennesker ikke skal overvåges," siger Troels Ravn.

Mange borgere føler sig i øvrigt ikke stødt, ud fra devisen om, hvis man har rent mel i posen, så gør det ikke noget med overvågning, men han.

"Megen af denne overvågning giver god mening. Men personligt og helt principielt mener jeg bestemt, at man skal finde en balance, for vi vil ikke have et overvågningssamfund," erklærer Troels Ravn

Helt værdiløs

Holger K. Nielsen erklærer til gengæld logningsbekendtgørelsen for helt værdiløs, fordi der er for mange smuthuller for potentielle terrorister.

"Det er helt usandsynligt, at man kan fange nogen med den," siger den tidligere SF-formand.

Han mener, at Danmark burde have afventet, hvad andre lande gør, og er utilfreds med, at Danmark er gået enegang i EU i spørgsmålet om logning af trafikdata.

"Jeg er med på, at man skal have redskaber til terrorbekæmpelse, men det her går alt for vidt," siger Holger K. Nielsen.

En eventuel justering af bekendtgørelsen kan komme på tale, når følgegruppen har vurderet den, mener Troels Ravn.

"Vi vil have snor i loven og agere hurtigt, hvis noget er skævt," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere