Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Fremtidens store spillere på it-services – del 2

Klumme: Business process outsourcing er ude af skyggerne og er begyndt at vokse som marked. Læs her, hvilke virksomheder, der dominerer markedet. Eller kommer til det.

I forrige uges klumme tog jeg fat på de spillere inden for it-services, der ikke gør sig gældende i dag, men som vi må forvente blander sig i topstriden i løbet af de kommende år.

Analysen koncentrerede sig om syv kategorier – de første tre (de globale giganter, teleselskaberne og softwareleverandørerne) blev behandlet i sidste uge, mens de sidste fire følger i denne uges klumme: BPO’erne, inderne, de nordiske og de lokale.

Business Process Outsourcing er ude af skyggerne og er begyndt at vokse som marked helt åbenlyst.

Ikke it-virksomheder

Virksomhederne, der dominerer det nordiske marked, er i mange tilfælde ikke it-virksomheder: Således udspringer hverken Aditro (tidligere Personec og Tradimus) eller Multidata, der for nylig opkøbte Bluegarden, fra it-markedet.

Men sammenhængen mellem de to markeder er stærk, da forretningsprocessen som regel anvender it-understøttelse i form af eksempelvis et lønsystem, som skal udvikles, hostes og så videre.

Vi vil derfor som minimum se nogle stærke alliancer blomstre op mellem it-services-leverandører og BPO’er, og der vil uden tvivl også komme opkøb for at skabe virksomheder, der går på tværs af it og BPO. Umiddelbart virker det mest oplagt, at it-virksomheder opkøber BPO’erne, men det kan også gå den modsatte vej.

De indiske giganters rolle på markedet som offshore-facilitet og underleverandør til den lokalt forankrede leverandør er næppe en tilfredsstillende position for Tata, Infosys, Wipro og alle de andre på lidt længere sigt.

Derfor har vi set flere opkøb i Vesteuropa allerede, og det danske og nordiske marked vil heller ikke gå fri. Inderne vil gå efter konsulentfokuserede virksomheder – de store puljer af udviklerressourcer og driftsfaciliteter besidder de selv.

Det nordiske it-marked er for størstedelens vedkommende domineret af de internationale spillere.

Der er dog et par nordiske spillere, det er værd at holde øje med.

Flere er på udkig

For eksempel har norske virksomheder – anført af EDB Business Partner og Ergo – sat sig på mere end 10 procent af det svenske marked for it-services indenfor de sidste par år.

Og netop disse to er – sammen med et par svenske kandidater som blandt andre Sigma – ganske givet også på udkig efter en vej ind i det skrappe danske marked.

Finsk-svenske TietoEnator er her allerede, men på trods af at deres størrelse på ingen måde matcher den position, de har på hjemmebanen, er det ikke herfra, vi forventer større opkøb.

Men hvem siger, at de næste topleverandører absolut skal komme udefra?

Der er jo et vækstlag i det danske marked for it-services, der også har ambitioner om vækst: NNIT, BEC, SDC, TopNordic og Rambøll Informatik blander sig allerede i toppen.

I haserne på dem finder vi blandt andre Columbus (hvis ambitioner dog er mere internationale end danske), Norriq, Munk Hosting og Mondo, der fokuserer på det hurtigtvoksende marked for outsourcingydelser til små og mellemstore virksomheder.

Slaget om det danske marked for it-services er igang. En stærk og velbefæstet position i dag er et godt udgangspunkt for en position i toppen af markedet også om tre-fem år, men det er ingen garanti:

Alle er i spil, og der er mange om buddet. Også nogle af dem der ikke er der i dag.

Karsten Fogh Ho-Lanng er analysedirektør
i IDC Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere