Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Pigerne er længere fremme i it-skoene end drengene

Klumme I 2003 anvendte kun 44 procent af pigerne it i hjemmet. Nu er hele 79 procent af pigerne hjemmevante med it. Til sammenligning bruger 90 procent af drengene it i hjemmet.

Pigerne haler ind på drengene, når det gælder den daglige brug af it. Ifølge PISA-undersøgelsen, der blev offentliggjort den 4. december 2007, spiller drengene stadig flere spil og mere musik end pigerne, men pigerne er fuldt ud lige så it-vante, når det gælder sociale netværk og it som arbejdsredskab.

Det er også min erfaring, når jeg er ude på skolerne for at holde workshops og seminarer, at eleverne er langt forbi it-forskækkelsen.

Da vi startede med projektet Teknologi og Piger i 2002, var der mange af pigerne, som ikke kendte til at bruge selv basale redskaber som PowerPoint, og vi måtte selv medbringe computere til workshops på de fleste skoler.

Meget kompetente

I dag er ALLE pigerne meget kompetente i brugen af basale it-redskaber, og rigtig mange af dem har også prøvet at lave en hjemmeside.

For de elever, som i dag går i folkeskolernes ældste klasser, er brugen af it et redskab som så mange andre, og de anvender internettet som informationskilde til opgaver og lignende.

Det er naturligt for de 15-årige at agere i web 2.0 verdenen; de er på chat, på Facebook, og de bruger teamrooms til at finde ud af, hvilke lektier de har for etc.

Jeg oplever, at de unge i dag er godt på vej til at blive kompetente brugere af it, men det er dog meget vigtigt, at denne udvikling ikke er forbeholdt fritiden – der skal ske en kobling til skoleregiet, de videregående uddannelser og jobvalget i sidste instans.

Stort fremskridt

Det er et stort fremskridt, at undersøgelser og erfaringer viser, at pigerne er rigtigt godt med med hensyn til fortrolighed med it.

Nu er det vores opgave at sikre, at de også forstår, at de kan bruge det i uddannelses- og jobmæssig sammenhæng – det vil sige klarlægge, at det ikke er mere nørdet at arbejde med it, end det er at bruge it i den hjemlige sfære til blandt andet at pleje sine netværk.

Vi skal ud at fortælle, hvad it-job egentligt handler om. Det er vigtigt, at specielt piger – men også drenge – er klar over, at et arbejde i den danske it-branche ikke nødvendigvis drejer sig om at opfinde nye computere, chips eller lignende.

Problemløsning er faktisk et af de mest centrale arbejdsområder inden for it.

Mange opgaver handler derfor om at løse en konkret problemstilling for en kunde, og kunderne kan have udfordringer inden for mange forskellige områder for eksempel sikkerhed, netværk, effektivitet med videre.

Et job i den danske it-branche kræver, at man kan forskellige værktøjer og kan bruge sig selv i sit arbejde, det vil sige, at man skal kunne tænke analytisk, logisk og have menneskelig forståelse ud over at besidde de nødvendige it-færdigheder.

En it-uddannelse er derfor ikke per automatik nørdet, og det er et it-job bestemt heller ikke – ikke mere end alle andre studieretninger og job, da vi jo alle bliver en slags eksperter på vores egne felter.

Det er derfor mit mål, at vi får overført it’s fremtrædende plads i fritidsbruget til uddannelses- og karrieremulighederne inden for it, så det i fremtiden også bliver anset som cool at arbejde med it som fag.

Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til Teknologi og Piger projektet.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere