Er din leverandør som en svinestald?

Klumme: Har du problemer med en leverandør? Måske er du offer for 'svinestalds-syndromet'.

Problemer med en leverandør? Måske er du offer for 'svinestalds-syndromet'.

Begrebet er inspireret af en tidligere kollega, der på et tidspunkt kom med følgende poetiske betragtning:

"I svinestalden vender alle svinene røven mod kunderne og koncentrerer sig om truget i midten."

I flere store firmaer er det på samme måde. Man taler om kunderne, men alle ved, at det bedre kan betale sig at kigge indad og opad.

Jeg overhørte på et tidspunkt en samtale mellem to medarbejdere i en sådan virksomhed.

Snakken gik om, hvordan man hurtigt kunne gøre karriere, og den yngre medarbejder fortalte entusiastisk sin ældre kollega om et stort projekt hos en vigtig kunde.

Forfremmelsen venter
"Det projekt skal nok blive en succes – og så burde vejen være banet for en forfremmelse."

Den ældre medarbejder smilede overbærende og måtte øse ud af sin erfaring.

"At bruge tiden hos kunderne er IKKE vejen til forfremmelse hos os. Du skal nok få nogle fine diplomer, du kan hænge op på væggen. Måske endda en lille bonus – og de vil sørge for at lænke dig med jobklausuler og konkurrenceklausuler, men forfremmet bliver du ikke.

Nej, forstår du, at bruge tiden hos kunderne har to store ulemper som de fleste da gudskelov opdager med tiden. For det første er det utrolig farligt. Ude hos kunderne kan man lave alle mulige fejl."

"Det kan man da vel også, hvis man arbejder med interne ting," indvendte den unge, og nu tydeligvis forvirrede, medarbejder.

"Ja, men forskellen er bare, at fejl hos kunderne er meget sværere at skjule og camouflere og løbe fra. Det er altså fejl, der betyder noget.

Sådan nogle fejl starter store interne processer, hvor det vigtigste formål er at placere ansvaret og opfinde nye processer og kvalitetssikringsprocedurer."

Tydeligt rystet
"Hvad er så den anden grund?" spurgte den nu tydeligt rystede medarbejder.

"Den anden grund er, at kunderne flytter dit fokus fra det vigtige – nemlig at pleje karrieren. Kunder tager utrolig megen tid, og det bliver stort set umuligt at markedsføre sig selv for de ledere, der skal sikre din vej videre op i systemet."

Du vil ikke være i tvivl, når du står over for en svinestalds-leverandør:

Du vil typisk møde masser af mellemledere, når I er ved at indgå en aftale. Personer der er fuldstændig ligeglade med din virksomhed, og som ikke har sat sig ind i dine problemer.

De skal bare være en del af succesen.

Når der skal leveres, vil nøglemedarbejdere ofte blive skiftet ud, fordi der er andre projekter, der er vigtigere, og tilbud og salgsprocesser, hvor de kan gøre mere nytte.
Når der er problemer, vil det være helt umuligt at få fat i de ansvarlige. I bedste fald vil ildsjæle som vores unge ven hjælpe dig, og du vil forstå, at det er på trods af alle regler og processer.

Når der er STORE problemer, vil du klart fornemme, at ingen ønsker at eje dem.

Du møder kun de personer der har tabt en intern 'stoledans'. Her handler det nemlig for enhver pris om IKKE at ende med at blive ansvarlig. Det kan koste karrieren.

Og hvad skal man så stille op, hvis man er kunden?

Sørg for at have fat i pengene. Indgå aldrig aftaler med denne type virksomheder, uden at du kan holde substantielle beløb tilbage, når der er problemer.

Hvis de ikke vil sætte pengene på spil for en god kundeservice, bør man slet ikke handle med dem.

Det er utrolig svært at forsøge at påvirke en gris, når man står og taler til bagenden samtidig med, at den snadrer i det fyldte trug. Hvis man derimod tømmer truget, kan man meget nemmere få dem til at flytte sig.

Henrik Zangenberg er managing partner hos Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.