Artikel top billede

It-chef klager til Dansk Standard over OOXML

Dansk Standard har stemt ja til en ukendt standard og ignoreret de største repræsentanter i sit eget udvalg, mener it-chef fra Århus Kommune. Derfor har han klaget til Dansk Standard.

Dansk Standard har modtaget den første officielle klage over OOXML-processen.

Klagen kommer fra Jens Kjellerup, it-chef ved magistraten for Børn og Unge i Århus kommune, der sad med i tekniske udvalg, som Dansk Standard nedsatte i forbindelse med vurderingen Microsoft-formatet OOXML skulle godkendes som en ISO-standard.

Hovedanken er, at Dansk Standard har stemt ja til en standard, som ingen kender det reelle indhold af, fordi den endelig version endnu ikke er publiceret.

"Det er jo mærkeligt, at man stemmer ja til en standard, som stadig kunne være fyldt med fejl og mangler. Der kan i princippet stå, at månen er en grøn ost i standarden, og det har man stemt ja til," forklarer Jens Kjellerup til Computerworld.

Han har i indsigelsen også udtrykt undren over, at Dansk Standard med et enigt udvalg i ryggen stemmer "nej med kommentarer" ved den første afstemning i september for derefter at ændre sin stemme til et ja i marts - selvom udvalget denne gang var rygende uenigt.

"De eneste udvalgsmedlemmer, der har anbefalet et ja, er de kommercielle parter. Både repræsentanter fra forskningsverdenen og brugergrupperne anbefalede et nej," lyder det fra Jens Kjellerup.

Derfor mener Jens Kjellerup, at de største interessentgrupper fra forskningsverdenen og brugerrepræsentanterne er blevet direkte ignoreret i udvalgsarbejdet.

Lægger op til stemme-ændring

Dansk Standard har endnu ikke svaret it-chefen fra Århus Kommune.

"Århus Kommune lægger op til, at vi skal ændre vores ja-stemme, men det kan vi ikke," lyder det fra vicedirektør i Dansk Standard Jesper Jerlang.

Han forklarer dog, at konsekvensen for klager kan være, at den endelige godkendelsesproces bliver trukket i langdrag.

"Men Dansk Standard skal dog sørge for, at tingene bliver implementeret ordentligt. Det kan dog først lade sig gøre, når vi har muligheden for at se standarden," lyder det fra Jesper Jerlang, der som hovedopgave har at sørge for, de 168 danske forbehold til standarden er kommet med.

Alle kan klage

Alle kan i princippet klage til Dansk Standard over organisationens afgørelse i OOXML-spørgsmålet. Derefter er det op til ledelsen hos Dansk Standard at tage stilling til de indkomne klager.

"En klage skal dog gå på, at de lovede ændringer ikke er implementeret ordentligt i standarden," forklarer Jesper Jerlang.

"Men ofte er det dog medlemmer fra udvalget, der har den største indsigt i de konkrete diskussioner og derfor mere at have deres klage i frem for dem, der ikke har deltaget i udvalgsarbejdet," fortæller han videre.

I sidste ende er det reelt kun Dansk Standard og andre nationale standardiseringsorganisationer, der kan klage over og øve indflydelse på ISO's tekniske bestyrelse.

Læs meget mere om OOXML-processen hos Dansk Standard i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere