Artikel top billede

Er du klar til at vise it-pigerne tillid?

Klumme: Siden Teknologi og Piger-programmet startede for seks år siden, er der sket meget med pigers it-kompetencer. Der er dog stadig forhindringer, der skal overvindes.

Da jeg i 2002 gik i gang med at lave workshops på skolerne, var det meget vigtigt, at pigerne skulle prøve at have det sjovt med it, da vi dengang oplevede en manglende viden om teknologi.

I dag er pigerne vokset op med computere og kan ikke forestille sig en verden uden. Dermed kan vi fokusere mere på at give pigerne indsigt i it-branchen og dens jobmuligheder samt kontakten til rollemodeller.

Jeg startede Teknologi og Piger i Danmark efter at have hørt om lignende programmer i IBM-regi i USA, Canada og Skotland. Min skotske kollega gav mig input, og jeg fik samlet en plan for projektet i Danmark, som IBM's ledelse bakkede op om.

Formålet var dengang som nu: Pigernes interesse for uddannelse og karriere i it-branchen skal øges gennem kontakt til rollemodeller, information og sjove erfaringer med it.

Positiv feedback

I efteråret 2002 gennemførte vi de første workshops på skoler for 7. til 9. klasser og fulgte dem op med mentorordninger via e-mail. Pigerne var meget positive i deres feedback til os, men de efterspurgte virksomhedsbesøg.

Derfor udvidede vi Teknologi og Piger-projektet til også at omfatte seminarer på IBM, hvor pigerne ser virksomheden og er til foredrag om, hvordan dagligdagen fungerer i en it-virksomhed, hvilke opgaver man kan komme til at arbejde med etc.

Pigernes tilbagemeldinger viser med al tydelighed, at det er betydningsfuldt at kombinere de tre aktiviteter, da det øger deres fornemmelse af helheden.

Samfundsrelevant it-arbejde

I 2006 tog vi skridtet videre til også at skabe kontakt til gymnasier rundt om i landet, men her gør et større fokus på pensum og eksamen udfoldelsesmulighederne mindre. I sidste måned afholdt vi dog en workshop hos IBM for 1. og 2. g’ere med et godt resultat.

Erfaringerne med skoleeleverne har desuden fået os til at tilføje en uges praktik, EXITE camp, til vores projekt. I november 2007 havde vi således 24 piger fra forskellige skoler i deres første it-skolepraktik. Fra 2008 har it-branchen indført en fælles praktikuge i uge 46, og det støtter IBM op om – men vi vælger at fastholde, at vores praktik-uge kun er for piger, da det er meget vigtigt at få dem på banen.

På nuværende tidspunkt har flere end 2.000 piger deltaget i Teknologi og Piger programmet, og jeg oplever, at pigerne har fået meget større it-kompetencer siden 2002. Det er selvfølgelig positivt. Men der er stadig alt for få piger, der vælger en karriere inden for it, og vi har en stor udfordring i at få pigerne til at vælge it-studierne.

Karrieremuligheder

Vi fortsætter vores indsats med Teknologi og Piger, men det er ligeså vigtigt, at vi som branche supplerer med målrettet kommunikation, da udfordringen i høj grad handler om at skabe et image, som giver et mere tidssvarende billede af, hvilke karrieremuligheder it-branchen tilbyder.

Vi skal kunne portrættere, at vi løser konkrete problemer i samfundet på f.eks. miljø- og sundhedsområdet i stedet for at snakke teknik. Det ultimative mål er at indgyde pigerne tillid til, at it også er en spændende karrieremulighed for dem.

Annette Stausholm Nielsen er technical executive i IBM Nordic og initiativtager til Teknologi og Piger-projektet.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere