22,4 GB/s på bundkortet med HyperTransport

Version 2 af HyperTransport-arkitekturen fører til højere hastigheder mellem processoren og I/O-enheder på AMD-bundkort og i Mac-computere. Samtidig er HyperTransport nu kompatibel med PCI Express.

Indhold

Version 2 af HyperTransport-arkitekturen er netop blevet annonceret af The HyperTransport Consortium, der tæller medlemmer som AMD, IBM, Cisco, Nvidia, Apple og Sun Microsystems. Version 2 lover kompatibilitet med PCI Express, der kommer til at afløse PCI- og AGP-standarderne, og hastigheden er skruet op til 22,4 gigabyte i sekundet på bundkortet.

Som nævnt i tidligere artikler om PCI Express og HyperTransport, er de arkitekturer, der anvendes i computere i dag, simpelthen blevet for langsomme. Kraftigere grafikkort, hurtigere netværk og andre båndbredde-sultne enheder vil helst overføre data i en mængde, som den gode, gamle PCI-bus simpelthen ikke kan klare.

Både Intel og HyperTransport Consortium har arbejdet på at udvikle alternativer, der skal øge hastigheden mellem chips på bundkortet og sørge for, at tilsluttede enheder får adgang til større båndbredde. I løbet af året vil der komme PCI Express-produkter på markedet, mens HyperTransport allerede er på markedet.

Forkant og bagkant

Alt tyder på, at HyperTransport-teknologien vil forblive på bundkortet og næppe vil nå ud til slutbrugere i form af eksterne enheder eller indstikskort, og derfor er kompatibiliteten med PCI og PCI Express så vigtig for AMD og partnerne i HyperTransport Consortium. Kompatabiliteten sikrer, at HyperTransport har en rolle at spille, også selv om Intel får succes med at få markedet til at skifte til PCI Express.

AMD og partnere har formået at udnytte både forkant og bagkant på clock-frekvensens puls og dermed udrette dobbelt så meget på den samme tid. For eksempel kan man overføre data 400 millioner gange i sekundet med en clockfrekvens på 200 MHz. Desuden er al kommunikation retningsbestemt. Der er en separat data-udgang og en separat data-indgang på hver HyperTransport enhed. Indgang og udgang arbejder samtidig og uafhængig af hinanden.

Det er samtidig lykkes at skabe større fleksibilitet ved at acceptere variable databredder (2, 4, 8, 16 og 32 bit) og variable frekvenser (fra 200 MHz til 800 MHz før version 2). Arkitekturen gør det muligt at sætte enheder sammen i kæder, hvor båndbredden deles af de enheder, der er tilsluttet en given kæde.

Ved at udvide frekvensområdet og yderlige tillade kommunikation ved clockfrekvenser på 1 GHz til 1,4 GHz, er den maksimale båndbredde blevet hævet til 22,4 GB/s i version 2. Databredder er uændrede.

Om HyperTransport kan gøre indtryk på andre end AMD, Mac og X-box producenter vil vise sig, efterhånden som PCI-Express træder ind på scenen i løbet af i år. Sandsynligvis vil bundkort med Intel-processorer ikke komme til at anvende HyperTransport-arkitekturend, mens AMD og Apple vil fortsætte med at anvende HyperTransport. HyperTransport anvendes i dag i for eksempel Apples PowerMac G5s, Microsofts X-box, avancerede routere fra Cisco og på alle pc'er og servere, der er udstyret med AMD's Athlon 64 eller Opteron.

Læs mere om den ny HyperTransport Version 2 her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere