Server-processorer med flere kerner

Intel vil kombinere to processorkerner i nye processor, der kommer på markedet til næste år. Både Itanium og Xeon vil få to kerner i 2005, og Intel har planer om at forbinde endnu flere kerner på samme chip, så ydelsen kan sættes i vejret.

Itanium

Tendensen er klar: Fremtidens processorer vil have to eller flere kerner, der arbejder sammen på samme chip. Siden 2001 har IBM kunne tilbyde Power4 med to kerner, og for nyligt fulgte HP efter med PA-8800. Sun var ikke længe om at svare igen med UltraSparc IV, og nu har Intel fortalt om planerne for de næste par års server-processorer.

I løbet af 2005 vil Intel lancere et nyt medlem i Itanium-familien. Kodenavnet på denne processor er Montecito, og den vil have to kerner og hele 24 megabyte cache. Den vil blive fremstillet med 90 nanometer teknologi.

En lillebror med kodenavnet Millington vil være beregnet til mindre servere med to processorer, og der vil også være en version med lavt strømforbrug.

Allerede i år kommer Itanium 2 Madison med en frekvens på 1,7 gigahertz og ni megabyte cache. Også denne processor får en lillebror i form af Fanwood, der må nøjes med tre megabyte cache og en lidt lavere frekvens.

Kigger vi lidt længere ud i fremtiden, vil Intel ikke nøjes med at forbinde to processorkerne på samme chip - der skal flere til. En processor med kodenavnet Tukwila vil have flere kerner, og her vil Intel trække på de teknikere, der frembragte Alpha-processorerne. Tukwila til mindre servere har kodenavnet Dimona.

Samtlige ovennævnte processorer arbejder med 64 bit, og de er beregnet til servere og kraftige arbejdsstationer. Før eller siden vil processorer til almindelige pc'er også komme til at rumme to eller flere kerner, men det ligger endnu nogle år ude i fremtiden.

Xeon

I forbindelse med Intel Developer Forum har Intel også røbet planerne for Xeon-familien af processorer. Den helt store nyhed er understøttelsen af 64-bit instruktioner, hvor Intel har kopieret AMD's x86-64 instruktioner, der bliver brugt af Opteron og Athlon 64. Der er tilsyneladende ikke den store forskel på den måde, som 64-bit instruktioner bliver behandlet af Opteron og den kommende Xeon med kodenavnet Nocona, og begge kan afvikle blandet 32-bit og 64-bit kode uden problemer.

Når nu Xeon bliver en 64-bit processor kunne man forestille sig, at det vil gå ud over salget af Itanium 2, men det ser Intel ikke som et problem. Itanium 2-systemer er stadig bedst til store databaser og til meget præcise beregninger, for eksempel simuleringer af luftmodstand. Når det gælder servere med to processorer, vil Intel dog sænke prisen på Itanium 2-systemer, så de ikke bliver meget dyrere end Xeon-systemer.

Xeon Nocona får en clockfrekvens på 3,6 gigahertz, en 800 MHz systembus og en megabyte cache. Processoren vil kun kunne anvendes i dual-systemer. Hvis man skal bruge flere processorer i maskinen er det en Xeon med kodenavnet Potomac, man skal have fat i. Den dukker op senere i 2004, og i 2005 kommer Xeon Tulsa med to kerner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere