Artikel top billede

Hvor meget tid har du fået stjålet i dag?

Klumme: Tidsrøverne er overalt på arbejdspladsen: e-mail, sms, MSN, Linkedin, Facebook, YouTube... Som leder har jeg ansvar for og indflydelse på, hvordan, hvornår og hvor ofte man skal arbejde.

Hvis jeg skal gøre min tid op fordelt på døgnets 24 timer, bruger jeg omkring syv timer på at sove og mellem tre og syv timer på min familie, mine venner og mig selv. Resten af tiden bruger jeg på mit arbejde, så det løber hurtigt op i omkring ti timer og derover.

Men spørgsmålet er, hvor meget af den tid, der rent faktisk bliver brugt på arbejde, og hvor meget der bliver stjålet af ovenstående tidsrøvere?

Når tidsfordriv ophører med at være et bevidst valg og bliver til tidsrøvere, så bliver tidsfordriv et problem. Det er én ting, at vi bevidst bruger tid på ikke-arbejdsrelaterede aktiviteter, fordi vi har brug for en pause.

En anden ting er, at vi i løbet af en arbejdsdag konstant bliver påduttet at bruge tid på ingenting, uden at vi rigtig ænser det. Derfor lad os sætte tidsfordriv i system.

Jeg bruger nok selv en til to timer om dagen på ingenting: Junkmails, sælgeropkald, online-communities, sms og e-mails fra venner sniger sig diskret ind i min arbejdsdag.

Det er til dels tid, jeg bevidst bruger på ingenting, men også tidsrøvere, der kommer snigende, uden jeg lægger mærke til det. Men hvorfor skal vi bruge næsten halvdelen af vores tid på arbejde, hvis vi alligevel ikke udnytter den tid?

Flere og flere virksomheder lader medarbejderne bruge tid på ingenting - altså ikke-arbejdsrelaterede aktiviteter - i arbejdstiden. For hvis vi får lov til at gøre tingene i eget tempo, så arbejder de fleste af os rent faktisk bedre og mere effektivt.

Tid til ingenting er værdifuld tid

I min virksomhed, SoftScan, mener jeg også, at der skal være plads til tids­fordriv. Det er okay at melde pas i 10 minutter, når man har brug for en pause fra arbejdet. For de fleste af mine med­arbejdere virker det motiverende at kunne tjekke private e-mails eller sende en sms.

Hvis jeg tæller min egen tid på ingenting, så løber det op. Alene i dag kan jeg tælle de første to sælgeropkald med produkter, der ikke har relevans for SoftScan. Jeg har talt i telefon med min kæreste to gange, og jeg har e-mailet med en ven.

Jeg har stirret ud i luften, og jeg har talt om bjergene i Canada med en kollega. Min hjerne kan ikke køre i højeste gear hele tiden. Tid til ingenting er for mig værdifuld tid, fordi den i sidste ende medfører optimeret ydeevne, når jeg er på arbejde.

Man kan vælge at overvåge sine medarbejderes tid og fjerne tidsrøverne ved tvang. Det tror jeg personligt ikke på.

I SoftScan har vi i stedet indlagt tid til tidsfordriv. Med­arbejderne får et kvarter hver time, hvor de kan gøre, hvad de vil. Men så forventer vi også, at de arbejder effektivt de resterende 45 minutter. På den måde kan medarbejderne selv styre deres tidsfordriv, men vi kan styre, at det ikke griber om sig.

Det essentielle er, at tidsfordriv på arbejdspladsen er med til at understøtte vores hverdag - ellers er der risiko for, at vi først får noget fra hånden, når det er tid til at tage hjem.

Thomas Holm Jensen er administrerende direktør i it-sikkerhedsvirksomheden SoftScan.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere