Artikel top billede

Nu skal regningen fra '68 betales

Klumme: Lad os se bæstet i øjnene og erkende, at regningen for vores skørlevned skal betales nu. Selv 68'ernes enorme formuer i ejendom, pensioner og værdipapirer er truede.

68-oprøret handlede om at være anti-autoritær, meget kærlig og overskudsagtig. Overskuddet i samfundsøkonomien gav os råd til at betale for en masse mennesker, der kunne nyde uden at yde.

Siden er det jo gået op og op og op (med bump undervejs i for eksempel 73-75, 89-90 og 01-02). De sidste seks-syv år har endda været helt fantastiske.

Men i sidste kvartal faldt Tysklands industriproduktionen med 12 procent og Japans med 20. Aldrig før har verden oplevet en så kraftig global og simultan nedsmeltning.

Det er fabrikkerne, der stopper nu. Deres fysiske dimser er grundlaget for de ydelser, vi andre lever af. Det gælder ikke det offentlige.

Lad mig anbefale bogen 'Sikker Vækst'. Forfatterens budskab er: Drop alle forsøg på at sælge til private virksomheder i ind- og udland. Sælg kun til det offentlige, som ALTID vokser i forbrug og antal ansatte uanset flammerne om Hästens-sengen. Jeg tror, at en så gennemført asocial nassebog bliver en succes.

Alle siger, at vi skal være positive - "lad os prøve at snakke krisen væk i stedet for at gøre den værre med dommedagstale og dystre tal".

Ideen er - rent spilteoretisk - at få alle andre end én selv til at fortsætte overforbruget, så man selv står bedre i fremtiden.

Det dur ikke. Lad os se bæstet i øjnene og erkende, at regningen for vores skørlevned skal betales nu. Selv 68'ernes enorme formuer i ejendom, pensioner og værdipapirer er truede.

Det kommer til at betyde ændringer i vores måde at se på mange ting.

1. De gode råd om "kun at søge drømmejobbet", "kræv alt af den heldige arbejdsgiver, du gider arbejde for" og "kunderne skal rette sig efter vore processer og procedurer" bliver til "Sig JA til alt, hvad du bliver tilbudt - og vær taknemlig" og "Kunderne er venner, som finansierer vores fede levevis".

2. Unge mennesker vil igen gide tage en uddannelse, starte fra bunden - og kunne noget konkret.

3. Man skal kunne og/eller vide noget. Der er mange, der "er gode til at forstå kundens problemer", "kan lide at arbejde med ledelse og mennesker", "er gode til at få et overblik","kan lide at repræsentere forretningen", "er gode til at styre processer og procedurer", og så videre. Der er bare ikke råd til dem nu.

4. Der skal bare arbejdes - og der skal bare ledes på den simple, hierarkiske måde igen. Selv Informa­tion havde en artikel forleden om al den ledelse, der var blandet ind alle vegne efterhånden.

5. Og hvis det går HELT galt, vil vi være tvungne til at skære i antallet af offentligt ansatte, hvilket endelig vil give det offentlige et reelt incitament til at indføre digital forvaltning. Som vi har set det ske i Skat. Da de først fik skåret antal medarbejdere ned til noget meget mindre, kom der fart i deres brug af it, inklusive den elektriske selvangivelse.

Så kan vi begynde at bygge et bæredygtigt samfund op.

Og lad os aflyse klimatopmødet 30/11 til 12/12 2009. Nu kom den gigantreduktion i CO2-udslippet, som de politisk korrekt tænkende bad om.

Hykleren Al Gore kan lade sit private jetfly stå, mange tusinde kan lade være med at flyve hertil, mange hotelværelser skal ikke varmes op, strisserne kan lade være med at køre rundt i København (og bo på enkeltværelser på hoteller med henblik på at afspadsere i hele 2010) - og der skal spises meget mindre prutte-mad fra køer.

Connie et al kan vel ordne den sølle konklusion via e-mail og et par videokonferencer.

Mogens Nørgaard er direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere