Artikel top billede

It i vækstpakken, tak

Klumme: Vi skal udnytte krisen til at prioritere områder, som kan sikre fremtidens danske arbejdspladser og samtidig effektivisere den offentlige sektor.

En af de hedeste debatter siden årsskiftet har i den økonomiske krises tegn været behovet for fremrykning af offentlige investeringer. Desværre handler debatten alene om klassiske, offentlige investeringer i bygninger og udbygning af infrastruktur.

For det danske samfunds skyld skal og bør debatten udvides til også at omhandle investeringer i it og dermed de arbejdspladser, som også om 10 år kan sikre den danske velfærd.

Politikerne har en unik mulighed for at udnytte den nuværende situation til at fremskynde offentlige investeringer på it-området. Det kan på såvel kort som langt sigt sikre dansk vækst og større effektivitet i den offentlige sektor.

Danmark er utvivlsomt et foregangsland, når det gælder it. Den danske offentlige sektor er i verdenseliten, når det gælder digitalisering. Et fremsynet tiltag som den fællesoffentlige it-standardisering skal især fremhæves.

På en række områder er der imidlertid fortsat et stort uudnyttet potentiale. Det gælder særligt inden for uddannelse, digital indberetning, trafikstyring og ikke mindst sundhedsområdet. På alle disse områder er vi godt på vej, men er stadig langt fra målet.

Eksempelvis mangler vi endnu at se en velfungerende elektronisk patientjournalløsning, som opfylder de krav, som både borgere, sundhedssektoren og myndighederne med rette stiller.

Flere forhold bekræfter, at it-løsninger giver stor værdi for den offentlige sektor. Eksempelvis viser den nyligt offentliggjorte rapport "Den offentlige sektors brug af it 2008" fra Danmarks Statistik, at 51 procent af de offentlige myndigheder har oplevet en frigørelse af ressourcer og hele 85 procent en forenkling af arbejdsgange som følge af it-projekter.

En mere effektiv og smidig offentlig sektor

Potentialet til at udnytte krisen til yderligere at accelerere digitaliseringen af den offentlige sektor er utvivlsomt stort.
Derudover, og lige så vigtigt, vil det også sikre væksten i en branche, som skaber stor værdi til det danske samfund.

Således har danske it-medarbejdere ifølge Danmark Statistik en årlig værditilvækst, der er 177.000 kr. højere end gennemsnittet for en privatansat. Det tal viser om noget, hvorfor den danske it-branche er vigtig for den fortsatte danske vækst og velfærd.

Øgede it-investeringer vil i tilgift betyde en mere effektiv og smidig offentlig sektor. It-løsninger kan - når de implementeres og benyttes rigtigt - strømline processer og arbejdsgange. Det handler ikke kun om at skabe nyt, men i høj grad også om at udnytte det eksisterende bedre.

Danfoss har eksempelvis imponerende erfaringer med et koncept kaldet SmartWorker. Projektet, der kort fortalt går ud på at optimere og effektivisere it-arbejdsprocesser gennem undervisning i og anvendelse af best practice, har givet en besparelse på 2,6 timer om dagen pr. ansat. Konceptet relaterer sig til et begrænset antal it-processer, så perspektiverne er indiskutabelt omfattende, hvis lignende koncepter udvikles til andre applikationer og arbejdsgange.

Den største udfordring for Danmark i den nuværende situation er at hjælpe virksomheder og borgere til at navigere igennem en økonomisk krise, som med stor sandsynlighed vil strække sig over flere år. For at løfte den udfordring er det centralt, at vi ikke kun investerer i mursten og veje.

Vi skal udnytte krisen til at prioritere områder, som kan sikre fremtidens danske arbejdspladser og samtidig effektivisere den offentlige sektor. Min anbefaling til politikerne er derfor: Glem ikke it i debatten om offentlige investeringer.

Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere