Artikel top billede

Test: Ny søgemaskine er mere Wikipedia end Google

Søgemaskinen Wolfram Alpha leverer på imponerede vis korte svar på brugernes faktuelle spørgsmål. Se hvordan den fungerer her.

Hvis man gik og troede, at kampen om søgemaskine-markedet for længst var afgjort med Google som den evige vinder, så tager man fejl.

Det kan godt være, at Google er den foretrukne søgemaskine for langt de fleste mennesker, men der er stadig plads til niche-søgemaskiner, der kan levere resultater på en anden måde end Google.

Sådan en er Wolfram Alpha, en ny søgesmaskine, der blev lanceret hen over weekenden og allerede nu har tiltrukket sig massiv opmærksomhed.

Mere Wikipedia end Google

Wolfram Alpha er grundlæggende mere et opslagsværk end en søgemaskine.

Når man skriver for eksempel "Danmark", får man ikke links til en række forskellige sider, men derimod en række faktuelle oplysninger om landet.

På den måde minder Wolfram Alpha mere om Wikipedia end om Google, men hvor Wikipedia-resultaterne oftest er længere, fortællende tekster, så er resultaterne i Wolfram Alpha nøgletal og -grafer.

Det er ideelt, hvis man hurtigt skal tjekke en faktuel oplysning - for eksmpel resulterer en søgning på H2O i en let overskuelig side med alle de nødvendige informationer og sågar også en 3D-illustration af vand-molekylet.

"For halvtreds år siden, i computernes unge dage, forestillede folk sig, at de ville kunne stille en computer et hvilket som helst faktuelt spørgsmål og få den til at beregne svaret."

"Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi med succes har udviklet et system, der leverer viden ud fra et enkelt input-felt ved at give adgang til et kæmpe system med billioner af organiserede data og millioner af algoritmer," skriver Stephen Wolfram, der leder søge-projektet, i et blogindlæg.

Trækker på mange forskellige data-kilder

Wolfram Alpha leverer umiddelbart informationer af meget høj troværdighed, da den samler data fra mange forskellige kilder - oftest fra videnskabelige bøger og andre opslagsværker.

I bunden af hver søgeside kan man under "Source information" tjekke, hvor oplysninger kommer fra.

Et meget stort plus ved, at Wolfram Alpha trækker på forkellige data-kilder er, at man også får opdaterede informationer stillet til rådighed.

Søger man for eksempel på
"Intel", får man blandt de mange informationer en graf over Intels aktieudvikling helt frem til i går.

Man kan også indtaste et regnestykke i søgefeltet - for eksempel "2+3", hvorefter man får vist resultatet både som tal og som 'visual representation' i form af prikker. For den, der har matematiske evner, kan Wolfram Alpha også knække de mere komplicerede regnestykker.

For et par uger siden holdt Stephen Wolfram et længere præsentation for nogle studerende på Harvard University, hvor han fortæller om Wolfram Alpha. Se videoen her:

Hvem er Lars Løkke Rasmussen?

På Wolfram Alphas F&Q-side kan man læse meget mere om, hvordan siden organiserer og styrer data. It-mediet Tech Radar bringer også en længere artikel, der forklarer, hvordan søgemaskinen fungerer.

Søgemaskinen Wolfram Alpha er ikke en ny Google. Eller Altavista, Yahoo eller Webcrwaler for den sags skyld. Det er mere et opslagsværk ala Wikipedia - og så alligevel ikke.

For hvor Wikipedia har sin styrke i de ofte meget grundige og detaljerede beskrivelser, så ligger Wolfram Alphas styrke i, at det er et super hurtigt opslagsværk til faktuelle informationer - der bliver præsenterer på en meget overskuelig måde.

Begrænsningerne er, at Wolfram Alpha - i hvert fald for danskerne - endnu ikke kan erstatte hverken Wikipedia (eller andre leksika) eller Google.

For eksempel giver en søgning på "Anders Fogh Rasmussen" kun meget få oplysninger om en mand, der er 'head of state'. Men det er som bekendt ikke korrekt, og i øvrigt fremgår det heller ikke i hvilket land, han skulle være det.

En søgning på Lars Løkke Rasmussen giver slet ingen resultater.

Wolfram Alpha lover på hjemmesiden, at data-kilderne vil blive flere og flere i den kommende tid, men om det også gælder de ikke-amerikanske kilder, må tiden vise.

Du kan se Stevel Wolframs video-introduktion til søgemaskinen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere