Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kvinderne skal vise vejen til toppen

Klumme: Der er brug for flere synlige rollemodeller.

Da en undersøgelse om antallet af kvinder i toppen af it-branchen for nylig blev offentliggjort, kom jeg til at tænke på, om det er svært at se skoven for bare træer i forhold til kvinder og it. Eller om det ikke i virkeligheden er svært at se skoven, fordi træerne står i det skjulte.

Undersøgelsen er lavet af IT-Branchen (ITB), og den viser, at seks procent af de administrerende direktører i it-branchen er kvinder. Sidste år var tallet fire procent.

Samtidig har 49 procent af alle it-virksomheder en kvinde i direktionen, hvor tallet var 43 procent sidste år. Denne stigning er måske ikke i sig selv voldsom, men den er ikke desto mindre klar og entydig, og set i lyset af, at den er sket i løbet af blot et enkelt år, så er der også tale om en betydelig stigning, og det må siges at være rigtig positivt.

Men spørgsmålet er så, om vi egentlig har set denne stigning - bemærket den? Hvis vi er på vej mod en skov af kvinder i toppen af it-branchen, hvorfor ser jeg så kun et par træer? Jeg læser disse tal og kan ikke lade være med at undre mig over, hvem disse seks procent er, og hvorfor jeg ikke hører mere om dem. Når vi ser en sådan stigning i løbet af et enkelt år, burde den i mine øjne være mere synlig.

Når ITB holder styr på disse tal, er det jo fordi, der arbejdes på at fremme kvinders vej til it-toppen.

Målsætningen hedder, at procentsatserne ved udgangen af 2010 skal ligge på henholdsvis 15 procent administrerende direktører og 60 procent repræsentation i bestyrelserne. Det er altid en fordel at vide, hvor man skal hen, men det er også nødvendigt at tænke over, hvordan målet skal nås.

Det kunne være et mål for de organiserede kræfter at sætte nogle rammer op, der hjælper de lige nu henholdsvis 6 og 49 procent til at komme ud og fylde lidt mere i offentligheden. For der må være en grund til, at vi ikke hører så meget til dem.

Det handler om at inspirere andre kvinder

Nogle synes måske ikke de har så meget at byde på som rollemodeller, nogle ved måske ikke helt, hvordan de skal gribe det an, og andre har muligvis slet ikke overvejet muligheden. Men hvis vi skal nå målet om at få flere kvinder i spidsen for it-virksomheder, så er det nødvendigt, at de kvinder, der er der allerede, tager teten og profilerer sig mere.

Det handler ikke om, at de skal være medie-darlings, det handler om at inspirere andre kvinder til at følge trop. For der findes mange kvinder, der har lyst til at krydre karrieren med mere ansvar.

På møder i ITB for kvinder, der arbejder i it-branchen, har jeg set skove af hænder, når der bliver spurgt, hvem der har lyst til at blive administrerende direktør eller tage en bestyrelsespost.

Kvinderne er altså klar til udfordringen og ansvaret - herunder til at omarrangere i forhold til deres privatliv og work life-balance. Men der er brug for mere synlighed af disse rollemodeller, hvis vi skal have flere kvinder til at tage skridtet mod ledelsesposter.

Samtidig handler synligheden ikke kun om, at kvinderne selv får øjnene op for muligheden. Gode og synlige rollemodeller vil også gøre det mere oplagt at tænke på en kvinde, når der skal vælges en kandidat til posten som administrerende direktør eller bestyrelsesmedlem. Så udfordringen ligger i at få kvinderne til at turde vise mændene, at det er en mulig løsning at vælge en kvinde, og hvor de kan kigge hen.

Man kan håbe, at det vil se anderledes ud, når de næste generationer kommer til. Der findes en lang række initiativer med det mål at formidle it-branchens spændende karrieremuligheder for unge.

Blandt andet kan piger og drenge, der skal vælge uddannelse, finde rollemodeller, hjælp og information om branchen på choosedifferent.com. På dette website kan man konstatere, at fordelingen af rollemodeller for piger og drenge er nogenlunde ens, og det synes jeg er et virkeligt godt tegn. Det er et signal om ligeværdighed, og jeg håber, at det også er et signal om, hvor vi ender.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i [url=http://www.ibm.com/dk/da/IBM Nordic[/url] og er formand for IT-Branchens udvalg "Unge i IT-branchen".

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere