Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Pirat: The Pirate Bay udvikler sig som Napster

Det nye Pirate Bay vil indgå aftaler med underholdningsindustrien og tilbyde abonnementer til brugerne. Det minder i høj grad om udviklingen med Napster, vurderer dansk piratformand.

Formand for det danske Piratparti, Ole Husgaard, er ikke synderligt imponeret over planerne for det nye Pirate Bay.

Han mener, at et verdens mest omtalte torrent-sites med tiden vil udvikle sig som den tidligere pirattjeneste Napster, der nu er blevet en legitim webshop med musiksalg.

Det svenske spilfirma Global Gaming Factory X købte fildelingssitet The Pirate Bay for 41 millioner kroner tidligere på året, og nu har selskabet netop offentliggjort planerne for, hvordan The Pirate Bay i fremtiden skal administreres.

En del af planerne er ifølge Computerworlds svenske søsterblad Computer Sweden at fjerne alt ophavsretsligt beskyttet indhold, som rettighedshaverne ikke ønsker tilgængeligt på sitet.

Rettighedshaverne skal igennem en licensaftale og ved hjælp af såkaldt "avanceret teknik" have muligheden for at fjerne deres filer fra The Pirate Bay, hvis de da ikke lader filerne ligge for at tjene penge, når piraterne suser forbi og downloader deres indhold.

Betalingen for download af det ophavsretsligt beskyttede indhold vil blive finansieret af en månedlig afgift, som ifølge Global Gaming Factory X's direktør Hans Pandeya kommer til at ligge lavere end 150 danske kroner.

"Folk er vant til, at der findes ubegrænset indhold, og det er gratis. Der vil derfor være rigtig mange, der finder andre græsgange på nettet," siger Ole Husgaard fra Piratpartiet, der blandt andet arbejder for at afskaffe ophavsret og patenter.

Han afviser dog ikke, at det nye Pirate Bay rent faktisk kan tjene penge på forretningsmodellen og på den måde hente investeringen hjem igen.

Samtidig sammenligner Ole Husgaard udviklingen i piratbugten med vel nok verdens mest berømte/berygtede fildelingstjeneste Napster, der så dagens lys i 1999. Efter flere sagsanlæg i milliardklassen grundet brud på ophavsret, sank Napster til bunds for derefter at genopstå som legitim webshop i 2005.

Ryger fredspibe med tidligere fjender

De fire folk bag The Pirate Bay har også været i juridisk modvind, da de i foråret blev idømt en erstatning på 30 millioner svenske kroner og hvert et års fængsel.

Flere Hollywood-studier står samtidig klar i kulissen med flere erstatningskrav i millionklassen.

Bud om The Pirate Bay

Nuværende og kommende retssager afholder dog ikke Global Gaming Factory X's direktør Hans Pandeya fra at ryge fredspibe med de store, internationale underholdningsbrancher.

Han regner nemlig ifølge Computer Sweden med at kunne indgå salgsaftaler med de store pladeselskaber inden for tre måneder, aftaler med film-giganterne inden for et år og størstedelen af den globale underholdningsindustri skal være til rådighed på Pirate Bay inden for to år.

"Vi taler om virksomheder, som vil have så mange penge som muligt for deres produkter, og derfor ikke vil sælge dem væsentligt billigere, end det sker på nuværende tidspunkt. Derfor vil mange af Pirate Bay-brugerne forsvinde, og der vil kun være webshop-interesserede tilbage," lyder vurderingen fra Ole Husgaard.

Men Global Gaming Factory X stoler åbenbart på forretningsmodellen. For Hans Pandeya har tidligere takket nej til flere, uformelle købstilbud. Blandt andet har en russisk virksomhed budt omkring 100 millioner kroner, mens Napster i sidste måned bød godt 50 millioner kroner for The Pirate Bay.

Begge tilbud er blevet afvist af Global Gaming Factory X, som dog takkede ja til en investeringsaftale på omkring 11 millioner kroner med Napsters stifter John Fanning.

"Jeg vil gætte på, at man i lighed med varemærket Napster tror, at brugerne kan lokkes ind til sitet på selve navnet The Pirate Bay," slutter Ole Husgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere