Administrerende direktør Henrik Andersen fra E-Boks elsker at flyve i svævefly. Foto: Torben Klint.

Årets Top 100: Se vinderne af Danmarks it-superliga

Top 100 2009 Netop nu kåres Danmarks bedste it-virksomheder. Bag analysen ligger en gennemgang af regnskabstal fra over 350 it-virksomheder.

Top 100: Navnet på Danmarks bedste it-virksomhed 2009 er E-Boks.

Selskabets idé er at befri danskerne for kedelige ringbind og i stedet samle borgernes dokumenter ét sted på nettet.

I dag afsender offentlige institutioner og private virksomheder over 100 millioner dokumenter via e-Boks til 1,8 millioner personer. Flere end 500 virksomheder og myndigheder bruger tjenesten.

Det er en gratis tjeneste for borgerne, mens selskaber betaler for at udsende dokumenter via e-Boks.

E-Boks' regnskabstal viser en omsætningsstigning på 56,7 procent, så omsætningen landede på 52 millioner kroner i 2008.

Desuden pressede de 100 millioner dokumenter, der sendes via e-Boks, omsætningen per medarbejder op på 6,5 millioner kroner i 2008, hvilket normalt er en høj effektivitetsgrad for en softwarevirksomhed.

Men det skyldes et bevidst valg om kun at koncentrere sig om kerneforretningen, selve e-Boks-applikationen,
forklarer direktør Henrik Andersen fra e-Boks, der har blot otte ansatte.

Regnskabstallene er bedre end nogen anden virksomhed i analysen, der sammenliger regnskabstal fra over 350 it-virksomheder med en samlet omsætning på 165 milliarder kroner.

Eksperter: Det viser tallene
Det er 14. år i træk, at Computerworld kårer Danmarks bedste it-virksomhed, og metoden er jævnligt blevet tjekket og justeret af regnskabseksperter.

I år har lektor Jørgen Ravn Elkjær fra Københavns Universitet og kontorchef Kristian Hjulsager fra Danmarks Statistik kigget på metoden.

Begge er forfatter til flere lærebøger i årsregnskabsanalyse, regnskabsvæsen og økonomistyring.

De har en klar opfattelse af, hvad analysen med de fire måleparametre i form af effektivitetsgrad, afkastningsgrad, vækst i omsætning og overskudsgrad
kan bruges til - og ikke kan bruges til:

"Set under ét udgør de fire nøgletal en effektiv måde at udpege de særligt bemærkelsesværdige virksomheder," siger lektor Jørgen Ravn Elkjær.

Han understreger, at man skal læse tallene med en række forbehold.

"Regnskabsdata kan bruges til at kåre den 'bedste' virksomhed som den, der har de bedste nøgletal, men der skal flere analyser til for at udpege for eksempel en samarbejdspartner," siger Jørgen Ravn Elkjær.

Metoden siger altså ikke noget direkte om produkterne, kunderne eller de samarbejdspartnere, virksomheden har.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Customer engagement - sådan skaber succesfulde virksomheder en stærk kundeloyalitet

Der findes ikke mange virksomheder, der med succes er taget på rejsen mod den digitale transformation, der ikke har satset målrettet på at forstå deres kunder og udvikle forholdet til deres kunder med det mål at skabe den allerbedste kundeoplevelse. Med data kan man få en dyb forståelse for sine kunder og få indsigt i, hvordan de agerer, og hvordan de vil agere. Vi sætter fokus på nye forretningsmodeller der skaber loyale kunder.

09. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Awareness og god it-sikkerhedskultur

Sikkerheds-awareness er en af de allervigtigste ting at få styr på for alle it-sikkerhedsansvarlige. For uanset hvor godt vi sikrer vores perimetre med avancerede digitale forsvarsværker, er og bliver medarbejderne et svagt led og et oplagt mål for hackerne.

10. juni 2020 | Læs mere


Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.