It-branchen skal stoppe den indforståede fagsnak

Klumme: Vi skal blive bedre til at fortælle om it-branchens samfundsværdi og ikke fortabe os i termer som cloud, SOA og apps.

Den seneste tid har budt på mange negative nyheder om den danske økonomi. Vi har oplevet et historisk fald i BNP, produktivitetstilvæksten er blandt de laveste i OECD, og debatten om, hvad Danmark skal leve af om 10-20 år, er blevet mere presserende end nogensinde. I den debat har vi som branche et ansvar for og en interesse i at positionere it som et centralt punkt på dagsordenen.

Personligt har jeg ligesom flere andre argumenteret for behovet for en it-vækstpakke og generelt bedre rammevilkår, for det vil styrke det danske samfund og it-branchens forretning.

Mange i it-branchen har kun hovedrysten til overs for, at it-branchen og vores vækstmuligheder ikke er genstand for større politisk og samfundsmæssig interesse. Det kan der være flere årsager til.

Men når vi peger fingre ad andre, bør vi også kigge på os selv: Vi har som branche ikke været gode nok til at kommunikere vores samfundsværdi - hvordan vi kan og vil gøre en forskel nu og i fremtiden.

På IT-Branchens (ITB) Toplederkonference 2009 diskuterede vi emnet med særligt fokus på, hvordan vi i ITB bliver bedre til at forklare og dokumentere it's betydning for samfundets værdiskabelse og beskæftigelse.

Som en del af debatten fremviste Kim Østrup fra IBM en statistik, der synliggør, at it-branchen både målt på arbejdspladser og værditilvækst overgår det danske landbrug.

Det er et godt eksempel på, hvordan vi på længere sigt kan skabe bredere anerkendelse og løfte it op på samme niveau som store brancher som handel og transport. Men for at skabe politisk lydhørhed kræver det firkantet sagt, at vi fokuserer mindre på at kommunikere om cloud, SOA og apps i it-sektionen og mere på at kommunikere om vækst, innovation og arbejdspladser i indlandssektionen. Og der er mange eksempler på, hvordan vi kan anskueliggøre it-branchens værdi:

It skaber vækst - Greens konjunkturindikator for 3. kvartal viser, at IKT-branchen er den eneste, der oplever vækst. Derudover viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden IDC, at de samlede it-investeringer i Danmark vil stige fra de nuværende 59 milliarder kroner til hele 67 milliarder kroner i 2013.

It skaber innovation - Og vel at mærke innovation, der skaber nye markeder. Samme undersøgelse fra IDC viser, at cloud computing alene i Danmark vil skabe en omsætning på 11 milliarder kroner i 2013. Få andre brancher kan fremvise teknologier, der på samme måde kan skabe milliardomsætning over en så kort periode.

It skaber arbejdspladser - De næste fire år vil der blive etableret op til 400 nye it-virksomheder i Danmark ifølge IDC. De fleste af disse virksomheder vil være mindre virksomheder med stærk lokal forankring, hvilket vil betyde 10.000 nye arbejdspladser til Danmark i tillæg til de 151.000 eksisterende it-relaterede arbejdspladser.

Tilbage står, at vi skal blive bedre til at fortælle om it-branchens samfundsværdi, hvis vi for alvor vil gøre vores stemme gældende i samfundsdebatten, få større indflydelse på egne rammevilkår og styrke it i folkeskolen og it-uddannelserne.

På hvilket niveau og hvordan må være op til en videre diskussion i brancheforeningerne. Et bud herfra er: Mindre cloud, SOA og apps - mere vækst, innova­tion og arbejdspladser.


Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
IBM kommer med kortfattet kommentar: "Vi påtænker at nedlægge cirka 90 stillinger"
IBM bekræfter nu, at selskabet internt har annonceret, at det vil nedlægge omkring 90 stillinger. Den amerikanske virksomhed forsøger at nedbringe antallet af stillinger, lyder det.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
6 gode råd til et succesfuldt virtuelt møde
Den traditionelle måde at tænke arbejdsplads på er under forandring. Nye teknologier skyder frem og gør hverdagen nemmere og mere dynamisk. Eksempelvis er mængden af fjernarbejdspladser steget med 115% de seneste 10 år, og det stiller krav til måden at holde møder på. Med et virtuelt møderum kan møder faciliteres online, og alle parter sparer tid fordi det er mere fleksibelt og ikke betinget af at alle møder op fysisk. I dette whitepaper kigger vi på hvad der skal til for at mestre denne disciplin og giver dig 6 gode råd.