It-branchen skal stoppe den indforståede fagsnak

Klumme: Vi skal blive bedre til at fortælle om it-branchens samfundsværdi og ikke fortabe os i termer som cloud, SOA og apps.

Den seneste tid har budt på mange negative nyheder om den danske økonomi. Vi har oplevet et historisk fald i BNP, produktivitetstilvæksten er blandt de laveste i OECD, og debatten om, hvad Danmark skal leve af om 10-20 år, er blevet mere presserende end nogensinde. I den debat har vi som branche et ansvar for og en interesse i at positionere it som et centralt punkt på dagsordenen.

Personligt har jeg ligesom flere andre argumenteret for behovet for en it-vækstpakke og generelt bedre rammevilkår, for det vil styrke det danske samfund og it-branchens forretning.

Mange i it-branchen har kun hovedrysten til overs for, at it-branchen og vores vækstmuligheder ikke er genstand for større politisk og samfundsmæssig interesse. Det kan der være flere årsager til.

Men når vi peger fingre ad andre, bør vi også kigge på os selv: Vi har som branche ikke været gode nok til at kommunikere vores samfundsværdi - hvordan vi kan og vil gøre en forskel nu og i fremtiden.

På IT-Branchens (ITB) Toplederkonference 2009 diskuterede vi emnet med særligt fokus på, hvordan vi i ITB bliver bedre til at forklare og dokumentere it's betydning for samfundets værdiskabelse og beskæftigelse.

Som en del af debatten fremviste Kim Østrup fra IBM en statistik, der synliggør, at it-branchen både målt på arbejdspladser og værditilvækst overgår det danske landbrug.

Det er et godt eksempel på, hvordan vi på længere sigt kan skabe bredere anerkendelse og løfte it op på samme niveau som store brancher som handel og transport. Men for at skabe politisk lydhørhed kræver det firkantet sagt, at vi fokuserer mindre på at kommunikere om cloud, SOA og apps i it-sektionen og mere på at kommunikere om vækst, innovation og arbejdspladser i indlandssektionen. Og der er mange eksempler på, hvordan vi kan anskueliggøre it-branchens værdi:

It skaber vækst - Greens konjunkturindikator for 3. kvartal viser, at IKT-branchen er den eneste, der oplever vækst. Derudover viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden IDC, at de samlede it-investeringer i Danmark vil stige fra de nuværende 59 milliarder kroner til hele 67 milliarder kroner i 2013.

It skaber innovation - Og vel at mærke innovation, der skaber nye markeder. Samme undersøgelse fra IDC viser, at cloud computing alene i Danmark vil skabe en omsætning på 11 milliarder kroner i 2013. Få andre brancher kan fremvise teknologier, der på samme måde kan skabe milliardomsætning over en så kort periode.

It skaber arbejdspladser - De næste fire år vil der blive etableret op til 400 nye it-virksomheder i Danmark ifølge IDC. De fleste af disse virksomheder vil være mindre virksomheder med stærk lokal forankring, hvilket vil betyde 10.000 nye arbejdspladser til Danmark i tillæg til de 151.000 eksisterende it-relaterede arbejdspladser.

Tilbage står, at vi skal blive bedre til at fortælle om it-branchens samfundsværdi, hvis vi for alvor vil gøre vores stemme gældende i samfundsdebatten, få større indflydelse på egne rammevilkår og styrke it i folkeskolen og it-uddannelserne.

På hvilket niveau og hvordan må være op til en videre diskussion i brancheforeningerne. Et bud herfra er: Mindre cloud, SOA og apps - mere vækst, innova­tion og arbejdspladser.


Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Fire trin til øget cybersikkerhed på den digitale arbejdsplads
Organisationer af enhver størrelse er i konstant risiko for at blive udsat for cyberangreb, som potentielt kan ende med at koste millioner af kroner. I de kommende år vil reguleringer, som den nye EU-persondataforordning, kunne straffe virksomheder med gigantiske bøder, for utilstrækkelig sikring af deres systemer og data. Hvordan dette kan undgås, kan du læse mere om i dette whitepaper.