Artikel top billede

Digitaliseringschef i Finansministeriet, Lars Frelle-Petersen.

OECD kulegraver dansk digitalisering

OECD er i gang med at vurdere den danske digitalisering. Resultatet skal danne grundlag for en ny digitaliseringsstrategi, som kommer samtidig med, at Danmark går ind i et digitalt nøgleår.

Næste forår kommer OECD med en vurdering af dansk offentlig digitalisering. Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling er blevet kaldt ind for at gennemgå den danske digitaliseringsindsats, inden det offentlige skal formulere en ny digitaliseringsstrategi, som skal gælde fra 2011.

Det fortæller digitaliseringschef i Finansministeriet, Lars Frelle-Petersen. OECD er blevet bedt om at kigge Danmarks digitaliseringsarbejde efter i sømmene samtidig med, at Finansministeriet selv har nedsat en arbejdsgruppe, som kigger på store statslige it-projekter.

Målet er bedre styring af digitaliseringen i Danmark, og samtidig et bedre udgangspunkt for den nye digitale strategi for det offentlige Danmark. Den nye strategi skal træde i kraft ved udgangen af 2010, og næste forår skal både OECD og Finansministeriets arbejdsgruppe aflevere sine anbefalinger i det, der har fået navnet It-udredningen.

"OECD er blevet bedt om at kigge på samarbejdet i den offentlige digitalisering," forklarer Lars Frelle-Petersen, som tilføjer, at Danmark er det første land, der bliver vurderet anden gang af OECD.

For fem år siden anbefalede OECD blandt andet, at Danmark fortsatte ad konsensus-sporet i form af Styregruppen for Tværoffentligt Samarbejde i stedet for at gå efter en decideret national CIO-rolle.

Nøgleår

OECD's repræsentanter har allerede været i Danmark og indsamle data, og mens organisationen tygger sig frem til nogle anbefalinger, så har Finansministeriet nok at gøre med både igangværende projekter og arbejdet med It-udredningen.

Lars Frelle-Petersen fortæller, at der allerede er identificeret nogle typiske problemer i de store statslige it-projekter, blandt andet manglende tilbagemeldinger til politikerne om resultater af projekterne. Mange opfatter interne ressourcer i it-projekterne som gratis,og projektledelse uddelegeres til konsulenter.

Arbejdet er dog ikke færdigt endnu.

"Vi regner med at give en status ved årsskiftet, og rapporten kommer i marts," siger Lars Frelle-Petersen.

Næste år bliver i det hele taget et travlt år for de offentlige it-folk, for der er mange projekter, der skal på plads næste år. Den nye digitale signatur, den nye offentlige dokumentboks og Statens It er bare tre af de projekter, der skal på skinner.

Slækker på sikkerhed

Samtidig med de projekter, der er i gang, kommer der nye opgaver til.

På gårsdagens konference Forvaltning og Digitalisering i København løftede kontorchef i Finansminsiteriet, Elisabeth Hvas, sløret for, at en ny runde afbureaukratiserings-tiltag er på vej fra regeringen.

Det kan betyde, at der skal skæres ned på kravene til dokumentation og bureaukrati i kommunerne. Og også andre områder er i afbureaukratiserings-søgeren.

Et af dem er sikkerhedsstandarden DS484.

"Vi skal gøre vores regler nemmere, og sondringen mellem krav og gode råd skal være klarere - vi kan se at der er nogle lamper, der blinker. Noget af det første, der blinker er DS484. Vi hører, at det har været meget omfattende at indføre, så vi vil se, om man ikke kunne differentiere og forenkle kravene," siger Elisabeth Hvas.

Hun mener også, at it på nogle fagområder ikke har haft den ønskede virkning ude ved frontlinje-personalet.

"Når it fungerer rigtig godt, så kan vi nå meget, men hvis vi overgør det med it, så bliver det opfattet som irriterende og bureaukratiserende," siger Elisabeth Hvas og nævner blandt andet omsorgssystemer som et område, hvor kravene kan blive ændret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere