Artikel top billede

Ny IBM-chip skal tage supercomputer-kvantespring

Nye IBM-chipteknologi skal sprænge rammerne for, hvad vi hidtil har set på supercomputer-fronten. IBM vil være fem gange hurtigere end verdens hurtigste supercomputer.

International Business Machines Corporation - bedre kendt som IBM - arbejder på Illinois-universitetet i USA på at sprænge en magisk, ja nærmest utopisk grænse inden for supercomputer-verdenen.

I 2011 vil IBM forsøge at nå over 10 petaflops - hvilket svarer til over 10.000.000.000.000.000 decimalberegninger i sekundet (10.000 billioner floating points beregninger per sekund), selv om verdens hurtigste supercomputer Jaguar fra Cray på nuværende tidspunkt "kun" er i stand til at beregne 1,759 petaflops.

Til rekordforsøget med bygningen af to supercomputere, der på nuværende tidspunkt går under navnet Blue Water, har IBM sat sig som mål at fabrikere en ny form for chip inden næste forår, som er næste generation af Big Blue's Power-processor.

Otte-kerne Power7-processorerne vil kunne arbejde med fire tråde, hvilket reelt gør hver chip til en 32-core-processor, som i alt teoretisk kan nå op på 16.384 chips med en regnekraft på 16 petaflops.

Under normale forhold vil Blue Water kunne stå og brumme med en petaflops, hvilket dog er langt fra den maksimale ydeevne.

Blue Water i vand

Arbejdsfrekvensen kommer til at ligge på et sted mellem tre og fire gigahertz, og IBM er allerede ihærdigt i gang med at skrue på computerne for at få presset så meget ydeevne ud af dem som muligt.

For at nedkøle de to kommende Blue Water-maskiner med de mange ultrahurtigt arbejdende processorer er selve chassiset bygget med vandafkøling, ligesom der er vandafkøling direkte til processorerne.

"Vi tager dem direkte til vand, hvilket er meget energieffektivt," fortæller Ed Seminaro, der er IBM's ansvarlige på Illinois-projektet til Cnet.com.

Bruges til militære formål

Det er ganske pudsigt, at Blue Water bliver bygget i Illinois på samme universitet, hvor den hyperintelligente og ganske fiktive film-supercomputer HAL fra science fiction-filmen Space Odyssey 2001 angiveligt også stammer fra.

Ironien ligger i, at HAL er en leg med IBM-navnet, således at hvis man tager hvert bogstav i navnet HAL og flytter det en plads til højre i alfabetet, ja så får man...IBM.

Blue Water skal dog ikke umiddelbart bygges til hverken rumrejser eller undergravning af menneskeheden ved hjælp af kunstig intelligens.

Men de to kommende Blue Water-kraftkarle skal benyttes til militære formål, da de fremover skal stå og snurre for DARPA; som udover at være internettets grundlæggere, også er teknologi-afdelingen i det amerikanske forsvar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere