Ny PET-kontrol ikke lovfæstet

Justitsministeren har strammet kontrollen med PET's behandling af persondata. Privacy-fortaler glæder sig over stramning her og nu, mens tidligere justitsminister savner lovfæstning.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) har med et sæt nye retningslinjer for Politiets Efterretningstjenestes (PET) behandling af personoplysninger på overfladen fået strammet op på forholdene omkring retssikkerheden.

Retningslinjerne rummer nemlig positive sider i retning af øget kontrol af PET's beføjelser, mener formand for interesseorganisationen Dansk Privacy Netværk, Frederik Kortbæk, som har studeret de offentliggjorte retningslinjer fra Justitsministeriet.

Men han peger på, at den grundlæggende retssikkerhed samtidig halter, fordi reglerne er udstukket administrativt af justitsministeren i stedet for at hvile på et lovgrundlag.

"Umiddelbart vil jeg sige, at den åbenhed, der lægges op til, er et gode sammenholdt med, at det såkaldte Wamberg-udvalg får en ny kontrolmulighed," siger Frederik Kortbæk.

De ny retningslinjer skal dog ifølge Frederik Kortbæk ses som en formalisering af den arbejdsmetode, som Wamberg-udvalget har udviklet gennem årene.

Han hæfter sig ved, at Wamberg-udvalget får nye kontrolmuligheder overfor PET i forhold til tidligere.

"Der er tale om en udvidelse af udvalgets indsigt, dels til at omfatte de såkaldte støttedatabaser, dels adgangen til stikprøver," siger Frederik Kortbæk.

Savner lovgivning
Politiets Efterretningstjenestes virksomhed er ifølge Frederik Kortbæk udtrykkeligt undtaget fra persondataloven, som beskytter borgernes personoplysninger. Derfor mener han, at man på flere områder kan tolke de nye retningslinjer for kontrollen med PET som en forbedring af retssikkerheden.

Alligevel ville en egentlig lov på området frem for retningslinjer være bedre, mener Frederik Kortbæk.

"Eftersom PET's virke ikke er baseret på en lov, kan ministeren administrativt udfærdige disse regler. Det vil retssikkerhedsmæssigt være bedst med en egentlig lov og dermed bedre parlamentarisk kontrol," siger han.

Når det er sagt, peger han på, at man skal se det nye regelsæt i sammenhæng med, at PET's indhentning af oplysninger grundlæggende er underlagt domstolskontrol.

"Men denne kontrol omfatter kun selve anmodningen, hvorimod der stadig savnes en sikkerhed for borgeren om, hvorvidt de indsamlede oplysninger behandles og opbevares sikkert," siger Frederik Kortbæk.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.