Artikel top billede

(Foto: DR)

DR: It er motoren under det store identitetskifte

Årets CIO 2010: It står centralt i DR's arbejde med at flytte sig fra at være en radio- og tv-virksomhed til at være en multimedievirksomhed.

Få overblikket over Årets CIO 2010.

Med etablering af DR Byen på Amager fulgte også etableringen af en helt ny teknologiplatform til 750 millioner kroner. Det projekt har ført til en Computerworld-nominering til titlen som årets CIO 2010 af DR's tekniske direktør, Peter Andersen.

"Hele DR Byen var tænkt som et fikspunkt fra at bevæge sig fra en radio- og tv-virksomhed til en multimedievirksomhed, hvor man ville benytte lejligheden til at flytte virksomheden både organisatorisk, teknologisk og udtryksmæssigt," siger Peter Andersen.

Del viden og del indhold

Målsætningen var at gøre DR's medarbejdere i stand til i højere grad at dele den viden og det indhold, der er til rådighed i DR og at bringe indholdet videre til lyttere, seere og webbrugere på nye platforme.

Samtidig har det været et ønske at gøre DR i stand til at understøtte og skabe mere mobile og skalerbare distributionskanaler.

Teknologiaktiviteterne i det forsinkede byggeri af DR Byen blev ifølge Peter Andersen løst til prisen og med det fastlagte kvalitetsniveau.

Byggeriet - og dermed projekteringen og implementeringen af den nye teknologiplaform - blev afsluttet etapevis i løbet af fem til syv år. De tekniske installationer i det forsinkede koncerthus var noget af det sidste, der blev gennemført.

Cirka 80 dedikerede DR-medarbejdere har arbejdet på projektet, der endvidere har omfattet medarbejdere fra en lang række leverandører samt relevante personer i DR.

De har blandt andet arbejdet med etablering af studier, infrastruktur, netværk, serverstruktur og afviklingssystemer i forbindelse med implementeringen af de nye bygninger på Amager i København, hvor medarbejderne hos Danmarks public service-mediehus gradvist er flyttet ind.

Mange udfordringer

Projektet til cirka 750 millioner kroner har medført en lang række udfordringer for den tekniske direktør og de ansatte.

Eksempelvis sprang enkelte leverandører fra umiddelbart før startskuddet, hvilket skabte behov for gentænkning af koncepter.

Den helt store udfordring var ifølge Peter Andersen endvidere at understøtte DR videre parallelt med projekteringen, implementeringen og flytningen til det nye domicil tæt ved metroen på Amager.

"Med hensyn til den teknologiske platform står vi i dag på et helt andet stadie end for 10 år siden. Vi er i stand til - med det udgangspunkt vi har i dag og når økonomien er til det - forholdsvis hurtigt at etablere nye løsninger og adressere de tekniske krav til DR," siger Peter Andersen.

Digitalisering af alle arbejdsprocesser

Den helt overordnede vision har været at flytte DR fra radio- og tv-virksomhed til multimedievirksomhed i forbindelse med den fysiske flytning fra flere lokaliteter i hovedstadsområdet til de nye i DR Byen.

Det har eksempelvis medført en digitalisering af alle arbejdsprocesser, så medarbejderne i højere grad er blevet i stand til alle steder at dele information og arbejde mobilt.

"Det har betydet, at vi har skulle tænke og etablere en systemarkitektur, som kunne understøtte dette, og vi mener, at vi næsten er nået i mål," siger Peter Andersen.

Han mener endvidere, at opbygningen af en række digitale workflows blandt andet har gjort det muligt at holde produktiviteten oppe trods de store sparerunder, som DR har været igennem.

Et af de vigtigste mål har været at skabe en skalerbar systemarkitektur, der har gjort det muligt dels at skalere løsningerne, dels at udkomme på nye medieplatforme uden nødvendigvis at sætte større udviklingsopgaver i gang.

Projektet lykkedes

Eksempelvis var det sidste år muligt at etablere en række nye tv-kanaler hos DR inden for rimelige økonomiske rammer, fordi der kunne arbejdes videre på den nye skalerbare infrastruktur.

Det viser ifølge Peter Andersen, at projektet er lykkedes.

"Vi kan i dag dele informationer mellem journalister meget bedre, end vi kunne tidligere og i princippet lever vi op til kravet om, at man skal kunne arbejde hvor som helst hos DR med en hvilken som helst opgave og med hvilket som helst data," siger Peter Andersen.

Få overblikket over Årets CIO 2010.

Al indhold bliver digitaliseret

Få overblikket over Årets CIO 2010.

For at gøre det muligt bliver alt indhold hos DR i dag digitaliseret og beskrevet med metadata, så det kan hentes og benyttes af medarbejdere, når det er ønskeligt og realistisk.

DR - der har landsdækkende radio og tv-kanaler samt et af Danmarks mest besøgte nyhedssites på internettet - lagrer i øjeblikket cirka fire terabyte data dagligt, hvilket ifølge Peter Andersen i sig selv er en udfordring.

I forbindelse med det fortsatte behov for investeringer er der også indført nye principper for it-governance.

Det skal gøre det nemmere at styre fremtidige investeringer på teknologiområdet hos DR, og det er en del af arbejdet, som Peter Andersen finder særligt vigtigt i lyset af de kontinuerlige investeringer, som større mediehuse står over for.

I øjeblikket har implemteringen af HD til tv høj prioritet, og på ønskelisten over fremtidige investeringer står blandt andet en ny platform til internetsitet www.dr.dk samt et nyt redigerings- og afviklingsværktøj til radio i DR Byen og hos DR's regionale radiostationer.

Få overblikket over Årets CIO 2010.

Og så skal der opgraderes på den eksisterende infrastruktur, hvor de seneste syv år implementering i kombination med den hurtige udvikling har gjort geninvesteringer nødvendige.

"Vi er konstant under et investeringsmæssigt pres i relation til de mange platforme og vores omfattende infrastruktur," siger Peter Andersen.

"Det kræver kontanste geninvesteringer, når man har skabt en skalerbar og sammenhængende teknologiplatform, hvorfra man kan dele informationer og tilgå en række nye platforme forholdsvis hurtigt," siger han.

Peter Andersen fortæller, at teknologileverandørerne på broadcastområdet ved projektets begyndelse for syv år siden ikke var så langt fremme i relation til at tænke i sammenhængende entreprise systemarkitektur, som det er tilfældet i dag.

"Det betød blandt andet, at vi nogle steder var helt ude på kanten i forhold til, hvad der var realistisk. Et af de områder, som vi virkelig blev udfordret på, var afviklingsområdet, hvor nogle af leverandørerne sprang fra i sidste øjeblik," siger Peter Andersen.

Siden er der ifølge DR's tekniske direktør kommet mere gang i den teknologiske udvikling, når det gælder mediekonvergens, hvor samspillet og håndteringen af tv, radio, tekst, billeder og web smelter sammen og skal sam-eksistere på samme netværk.

"Vi ser nu, at de store it-spillere på verdensplan som eksempelvis Google og Apple virkelig begynder at sætte rammerne og retningen på den teknologiske udvikling på medie- og broadcastområdet," siger Peter Andersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?