Berendsen: Her er der it i vasketøjet

Årets CIO 2010: Der er it i stort set alt i den danske vaskeri- og tekstilkoncern Berendsen - inklusive 2,5 millioner tekstiler. Det kræver en selvkørende it-afdeling.

Læs også: Berendsen: Enorme effektiviserings-gevinster i RFID.

"Der er ikke mange uden for branchen, der forventer, at en virksomhed, der vasker tøj, er så intensivt gennemsyret af it-løsninger, som vi er. Men det er vi.

Det er en tør konstatering. At sådan er det.

Det fortæller CIO'en for Berendsen Textil Service, Klaus Nissen, om it'ens rolle i den store vaskeri-koncern.

"Hvis vores it er nede, kan vi stort set ikke producere noget," siger han.

Gennemsyrer alt
"Det er lige fra de produktionssystemer, der doserer vaskemidlet, de enkelte vaske, der skal dokumenteres og til tekstilerne, der er mærket med RFID-chips, der styrer logistikken lige fra kunden til vores industrielle vaskeri. It gennemsyrer stort set alt i virksomheden," siger Klaus Nissen.

Helt konkret fortæller it-chefen, at omkring 2,5 millioner stykker tekstiler i dag er opmærket med de såkaldte RFID-chips.

De gør det muligt elektronisk at registrere og holde styr på skjorter, viskestykker, linned og andre tekstiler lige fra kunden og helt hen til vaskeriet.

I alt cirkulerer mere end 10 millioner tekstiler rundt mellem Berendsens vaskerier og selskabets kunder.

Klaus Nissen fortæller, at it i Berendsen derfor har fået absolut topprioritet.

Plads ved hovedbordet
Her bliver it-afdelingen ikke passet stedmoderligt, men får derimod plads ved hovedbordet, hver gang der træffes store beslutninger på topniveau i virksomheden.

"Det er ikke noget nyt, at it er en fundamentalt vigtig ting for virksomheder, og derfor er jeg med på alle direktionsmøder, hvor it bliver prioriteret som det første punkt på dagsordenen, når direktionen følger op på, hvad der er sket, og hvad der skal ske," siger han.

Det er en selvfølge: CIO'en er i ligeså høj grad som topchefen den, der udvikler forretningen.

"Jeg tror, vi har haft held med, at direktionen har fået en indgående forståelse af, at it kan skabe rationaliseringer og effektivisere produktionen," siger Klaus Nissen.

Det afgørende punkt har været at tale forretningens sprog, fortæller den handelsuddannede 45-årige CIO.

Er der udsigt til kontant afregning, er it-projekterne typisk lette at få grønt lys til.

Killer application
"Vi har introduceret begrebet 'killer applications', som består i at kunne levere nogle services baseret på it, som overgår vores konkurrenters formåen. Det gør, at vi kan levere nogle nye typer ydelser, som vores konkurrenter ikke kan," siger han.

En tilbundsgående og komplet udskiftning af en it-infrastruktur, der samlet set havde omkring 15-20 år på bage,n var nøglen til at få lukket op for æsken med nye effektiviseringsgevinster og konkurrencefordele, fortæller it-chefen.

"Vi har ligget i fosterstilling, fordi vi skulle udskifte en it-infrastruktur, der var opbygget gennem 15-20 år, så opgaven har gået på at skifte det ud over de sidste seks år, men det sidste års tid er det gået mere på at udnytte den nye teknologiske platform, så vi kan rationalisere og effektivisere virksomheden," siger Klaus Nissen.

Læs også: Berendsen: Enorme effektiviserings-gevinster i RFID.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.