Mysteriet om peterbangsvej.dk

Under navnet på et af ofrene i dobbeltmordet på Peter Bangsvej i 1948 blev domænenavnet peterbangsvej.dk oprettet. Sagen har fået Dansk Internet Forum til at skærpe sine procedurer.

Af Torben R. Simonsen *, Computerworld

Det skal ikke være muligt at oprette domænenavne på Internet i falsk navn. Derfor har Dansk Internet Forum besluttet at skærpe procedurerne ved domænenavnsoprettelse, så det ikke længere udelukkende er et stykke papir afleveret fra registrant (domænenavns-indehaveren) til registrator (Internet-udbyderen), der ligger til grund for identiteten af den pågældende registrant.

Sidste år blev forfatter Erik Haaest en dag ringet op og spurgt om en bog, som ikke var sendt på gaden endnu.
Haaest var mildest talt forundret og spurgte naturligvis, hvor vedkommende havde bogen fra: ?Fra Internet?, lød det lakoniske svar.

Erik Haaest havde godt nok to år tidligere lagt bogen ud på nettet efter en strid med sin daværende udgiver. Men efter kontakt til et nyt forlag havde Erik Haaest fjernet bogen igen. Bogen hedder ?De Sammensvorne? og handler om det berømte dobbeltmord på Peter Bangsvej begået i februar 1948.

Peterbangsvej.dk var også navnet på det domænenavn, hvor bogen kunne læses og hentes ned fra, men mystikken stoppede ikke her.

Identiteten efterforskes

Erik Haaest besluttede sig til at efterforske identiteten på registranten for blandt andet at få stoppet offentliggørelsen på Internet og håndhævet sin ophavsret til bogen.
Stor var hans forundring, da navnet Vilhelm Jacobsen stod som ejer af domænenavnet. Vilhelm Jacobsen er også navnet på et af ofrene i dobbeltmordet på Peter Bangsvej.
Hurtigt blev det klart, at registreringen var falsk. Hverken adresse, navn eller det oplyste telefonnummer har vist sig at være korrekte.

Erik Haaest henvendte sig til Forfatterforeningen for at få hjælp til at standse den ulovlige offentliggørelse, hvilket hurtigt skete, da foreningen tog kontakt til DIFO.
Erik Haaest har endvidere efterforsket de forskellige spor i sagen, og med hjælp fra en IT-specialist er det også lykkedes Haaest at finde frem til, hvem der har stået bag den falske registrering. Oplysninger, som han har lagt ud på sin hjemmeside på Internet.

Nye retningslinier

Men trods det klare grundlag for en eventuel politianmeldelse for bedrageri afviser
DIFO?s formand professor Mads Bryde Andersen at politianmelde misdæderen.

? Vi kan ikke politianmelde nogen, for vi er ikke blevet bedraget. Jeg ser det ikke som vores opgave at melde falske registranter til politiet. Det må den, der er blevet krænket, gøre, siger Mads Bryde Andersen.
I denne sag er det efter Mads Bryde Andersens opfattelse Erik Haaest, der er krænket og ikke DIFO.

Mads Bryde Andersen oplyser endvidere, at man er ved at implementere et nyt sæt retningslinier, når det gælder udsendelse af certifikater til registranter, der, når de er fuldt implementeret i et væsentligt omfang, vil forhindre falske registreringer. Men han afviser, at det er DIFO?s ansvar at sikre, at registranten er den, som den pågældende giver sig ud for at være.

? Hvis DIFO skulle sikre identiteten på alle registranter, ville det koste det tredobbelte at registrere et domænenavn, og det tror jeg ikke, at nogen er interesseret i. Det er trods alt en undtagelse, at den slags sager kommer frem, siger han.

Sendt direkte

Med de nye retningslinier bliver certifikater for domænenavne sendt direkte til registranten og ikke til Internet-udbyderen, ligesom opkrævningen af det årlige gebyr sendes direkte til registranten.

? På et tidspunkt vil registranterne svare på vores henvendelser, og så ved vi, at der sidder et menneske derude, men der vil altid kunne begås falskneri, siger Mads Bryde Andersen.

I Dansk Forfatterforening er man glad for, at DIFO har strammet procedurerne, men sekretariatschef Lene Engelbrecht havde gerne set, at DIFO var gået skridtet videre.

? Jeg er glad for, at DIFO har ændret deres certifikatsprocedurer, men vi havde gerne set, at DIFO havde lagt pres på registrator til at politianmelde registranten, siger Lene Engelbrecht.

Hendes holdning deles blandt andet af direktør Erik Gravgaard fra iPares, der ud over at sidde i bestyrelsen for DIFO er næstformand for Internet BrancheForeningen.
? Det er en alvorlig sag, og når man har en sag, der er forholdsvis klar, vil det være naturligt at få sagen undersøgt og se hvilke konsekvenser, der kan sættes i værk, siger han.

Der er i øjeblikket registreret over en kvart million domænenavne i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere