IT-arbejde til rette tid, pris og kvalitet

Som noget helt usædvanligt inden for produktion af større IT-projekter har Udenrigsministeriet sammen med IT & Telestyrelsen, Ementor, Kontrapunkt og PLS Rambøll landet en 22 millioner kroners portal på ni måneder præcis på beløbet og på datoen.

Det lyder som et eventyr, men det er ganske vist.

Historien handler om Udenrigsministeriets Danmarks-portal www.danmark.dk ? landets digitale ansigt i udlandet.

Budgettet på 22 millioner kroner holdt på kroner og øre, og tidsrammen på ni måneder holdt på dagen. Det kan netop lyde som en H.C. Andersen-fortælling i en tid, hvor der ellers er størst mediedækning til det ene IT-fiaskoprojekt efter det andet.

? Forklaringen er formentlig, at vi fra starten har kørt et meget tæt samarbejde i styregruppen med samhørighed og korpsånd i højsædet, hvor alle har følt et stort ansvar for at løfte opgaven, siger Uffe Andreasen, Udenrigsministeriet.

Uffe Andreasen har som Udenrigsministeriets mand været chef for projektets styregruppe lige siden den foregående regering fik idéen til en Danmarks-portal. Kun i de sidste måneder har han sluppet styregruppen til Udenrigsministeriets Susanne Søndahl Wolff i forbindelse med en udstationering til Berlin.

Det var daværende udenrigsminister Mogens Lykketoft, der i 2000 sagde, at Danmarks-portalen skulle koste 22 millioner kroner og være færdig den 21. maj 2002. Og det blev den, på beløbet og på dagen.

Det er en succes, som er speciel velkommen, da det modsatte ville have været fiasko langt udover det teknologiske og have ramt Danmark politisk og gjort os til grin i udlandet.

Danmarks-leksikon

Den teknologiske platform:

Ementor valgte Oracle 9iAS Portal til Udenrigsministeriets flersprogede hjemmeside www.denmark.dk, fordi løsningen understøtter følgende unikke features:

? Avanceret content management system.
? En væsentlig forbedring af standard tekstredigeringsværktøjet.
? Fuldstændig layout efter kundens behov og XML batch import.
? 9iAS webcache til høj ydelse for slutbrugerne.

De redaktionelle processer i forbindelse med produktion og redaktion af indhold på flere sprog styres af en avanceret Oracle Workflow løsning.

Portalen er et Danmarks-leksikon til den horde af udenlandske mediefolk, turister, studerende og erhvervsfolk, som retter blikket mod Danmark i forbindelse med vort EU-formandskab fra den 1. juli.

Danmarks-portalen linker således til en særlig EU-formandsskabs-portal, og Danmarks Turistråds nye hjemmeside www.visitdenmark.com.

Mange undersøgelser fra konsulentfirmaer som PLS Rambøll og Rigsrevisionen viser, at syv ud af 10 IT-projekter er forsinkede, har overskredet budgettet eller begge dele. Det gælder både offentlige og private IT-projekter.

? Man kan godt undre sig over, at så mange IT-projekter ikke lykkes. Formelt er kvalitetskravene de samme og tidskravene ufravigelige i alle projekter, siger chefkonsulent Jørgen Hedegaard, Ementor, som skrev kontrakt den 15. juni 2001 efter et EU-udbud.

Ny Oracle-platform

Kontrapunkt i København har stået for det grafiske design i en underentreprise til Ementor. Det var Ementor, som valgte den teknologiske platform fra Oracle. Et valg som et kort øjeblik fik de nervøse trækninger frem hos IT & Telestyrelsen og PLS Rambøll som rådgivende for bygherren, Udenrigsministeriet.

? Vi var enige om, at løsningen skulle baseres på 60-70 procent standard software. Vi var betænkelige ved at tage den nye Oracle-platform (9iAS) i brug som de første i Danmark. Tidspres og uafprøvet teknologi, det er en farlig cocktail. Men vi så løsningen kørende i Norge og Tyskland, og sammen med PLS Rambøll sagde vi o.k., fortæller Carsten Buus, IT & Telestyrelsen.

Selv om Danmarks-projektet er kommet succesrigt i mål i tilsyneladende harmonisk samarbejde, indrømmer projektdeltagerne dog hårdt pressede, at der er røget et par finker af panden undervejs. ?Vi har da sat hælene i et par gange og sagt, at det laver vi ikke om, ellers når vi det ikke?, siger Jørgen Hedegaard. Men hele projektet har kørt på brændstoffet, Uffe Andreasens ord fra opstartsmødet om at ?lave verdens bedste portal?.

? Det har fået deltagerne til at føle det som et privilegium at løfte opgaven i fællesskab. Ikke bare for sig selv og deres egen del af kontrakten, men for Danmark. Møderne i styregruppen er ikke blevet brugt til ?fnidder? om den daglige drift, men til politiske, orverordnede beslutninger, siger Martin Eberhard, PLS Rambøll Management.

Erfarne IT-folk

Danmarks-portalen www.denmark.dk:
Udenrigsministeriets nye portal til udlandet, Danmarks officielle internetportal www.denmark.dk på engelsk samt på spansk, fransk og tysk (80 procent) blev åbnet af udenrigsminister Per Stig Møller den 21. maj.

Portalen er gratis og en 100 procent reklamefri kanal. Driften, vedligehold og videreudvikling er fem millioner kroner om året, foreløbig frem til 2005 fra UMTS-midlerne.

Indholdet leveres af Ritzaus Bureau, Gyldendal Leksikon (tidligere Danmarks Nationalleksikon), Politikens Forlag, Scanpix, Invest in Denmark og Danmarks Turistråd med flere.

Målgruppen er professionelle informationssøgende som investorer, erhvervsfolk, politikere, embedsmænd, organisationer, journalister, forskere og studerende. Forventning om 100.000 unikke brugere om måneden.


En anden årsag til det heldige projektforløb er bemandingen med meget erfarne folk suppleret med PLS Rambøll, mener Carsten Buus, IT & Telestyrelsen. En anden forklaring er ifølge Nils Bundgaard og Jørgen Hedegaard fra henholdsvis PLS Rambøll og Ementor brugen af de såkaldte usecases i kravsspecifikationen.

Med 14 af sådanne brugeroplevelser diskuteres undervejs i programmeringsfasen, hvordan løsningen lever op til en brugers forventning. Jo mere konkret, siger Jørgen Hedegaard, jo hurtigere kan vi nå frem til en prototype og spørge: er det sådan, det skal være?

? Vi fik den 15. januar 2002, seks måneder efter starten, leveret et færdigt system i en basisversion. Det er usædvanligt hurtigt, og skyldes især brugen af usecasene, siger Carsten Buus.

Entusiasmen ved at være med til at bygge det officielle Danmarks digitale ansigt overfor udlandet, det har helt sikkert været et stærkt brændstof i projektet. Men det store overskud og en bunke kræfter til at arbejde hurtigt og fleksibelt kom ifølge Martin Eberhard, PLS Rambøll, med kontraktens faste rammer og frister.

Paradoksalt nok gav rammerne frihed til stor fleksibilitet for at komme i mål. Eksempelvis med softwaretest fra Ementor, der gik langt længere og dybere end krævet (i kontrakten), så fejl og brok blev fundet og rettet tidligt.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld

Relevante links:
Ny Danmarks-portal
www.danmark.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere