Tordagstippet: 3D uden penge eller problemer

Som med så mange andre ting på nettet, behøver man ikke at hive kreditkortet frem for at fremstille 3D-grafik. Der er masser af gratis software, gratis modeller og gratis værktøjer, der bare venter på at blive downloaded. Du finder dem lige her.

Lurer man på at lave noget 3D-grafik, vil en søgning efter 3D-software give kolossale lister med programmer, der alle lover at være det bedste.

Men selvfølgelig har kun de færreste råd til det bedste.

Priserne på produkter som 3dx Max, SoftImage og Maya, blot for at nævne nogle få, svarer til en mindre brugt bil. Det er lidt rigeligt for de flestes softwarebudget.

Men der er også mange såkaldt begynderprogrammer, og nogle af de bedste er tilmed gratis.

DAZ Studio (www.daz3d.com) er eksempelvis et kommercielt stykke software, der bliver givet gratis væk. Ideen med dette stykke 3D-software er nemlig, at man køber indhold i form af modeller og plugins, der kan skabe rigtig flot grafik.

Dette er faktisk meget smart, for så betaler man ikke for en hel masse funktionalitet, man alligevel ikke bruger, men kun for de moduler, man ønsker. Desuden er priserne meget rimelige, så man bliver ikke ruineret.

Hvis det skal være helt gratis

Vil man have den helt store og avancerede løsning, er det Blender (www.blender.org), man skal prøve.

Dette 3D-program kan det hele og bruges af professionelle grafikere, men det har en enkelt ulempe: Brugergrænsefladen er meget kompliceret, og det tager en stor indsats at lære programmet at kende.

Så er indlæringskurven noget fladere med Moonlight 3D (www.moonlight3d.eu/cms/), som stadig kan lave meget flotte bileder, selv om det er forholdsvis let at bruge.

Noget at fylde i programmet

Med et godt 3D-program er det ikke så svært at lave firkanter og kugle og andre geometriske grundformer, men det lidt mere kompliceret af lave en hat eller en Toyota.

Derfor findes der mange websteder på nettet, hvor man kan købe modeller, der kan importeres direkte ind i grafikprogrammet. Nogle steder finder man også gratis 3D-modeller, og et af dem er Quality 3D Models (www.quality3dmodels.com), et andet er Archive 3D (archive3d.net), og der er også mange gratis modeller på The 3D Archive (www.the3darchive.com).

Selvfølgelig kan man ikke altid regne med, at man kan downloade disse modeller i et format, ens 3D-program kan forstå. Så kan det være nødvendigt med et konverteringsprogram, og det kunne eksempelvis være 3D Object Converter, som kender hele 468 filformater.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere