Netværksharddisken alle kan bruge

Med LinkStation Live har Buffalo skabt et NAS-drev, der udrydder langt de fleste undskyldninger for ikke at investere i et fælles netværksdrev til hjemmet. Netværksharddisken er let at bruge, proppet med funktioner, og prisen er i den billige ende.

Buffalo LinkStation Live

Vi har tidligere anmeldt en række NAS-drev, Network Attached Storage, her på pcworld.dk, men Buffalo LinkStation Live tager prisen for at være den simpleste løsning, vi hidtil har set.

Det tog os maksimalt to minutter, fra vi tilsluttede netværksharddisken, indtil vi var oppe at køre.

Det gjaldt blot om at indsætte den medfølgende cd-rom, der lynhurtigt sørgede for, at enheden blev forbundet til vores netværk, der er baseret på en D-Link DIR-655 router – ligesom LinkStation Live med den hurtige Gigabit netværksgrænseflade.

Vi burde derfor ikke løbe ind i flaskehalse under testforløbet.

Vores testeksemplar med modelnavnet HSDH500GL har en stor harddisk på 500 gigabyte, men serien fås i størrelser fra 250 gigabyte til én terabyte, for dem der ikke kan få plads nok.

Stille som en ninja

Buffalo lover et utal af funktioner: NAS-drevet kan benyttes som fil- og printserver, FTP- og internetadgang klares gnidningsløst, drevet er kompatibelt med iTunes (version 7 eller nyere), det understøtter UPnP AV og giver endelig mulighed for indstilling af rettigheder på både gruppe- og enkeltbrugerniveau.

Derudover giver drevets to USB 2.0-porte en pæn portion fleksibilitet, som vi sammen med de øvrige funktioner kommer ind på om lidt.

Hvis vi først kigger nærmere på designet, står det klart, at NAS-drevets kompakte design vil passe ind, selv hvor pladsen er trang.

Boksen kan udelukkende placeres vertikalt og har relevante lysdioder på fronten, mens bagsiden huser strømstik, et RJ45-netværksstik og to USB-tilslutninger.

Til alt held er drevet stille som en ninja, både den interne harddisk og blæseren er praktisk talt ikke til at høre – selv da vi overførte heftigt til og fra harddisken.

USB-portene kan benyttes til flere formål såsom tilslutning af en USB-printer, hvormed NAS-drevet agerer printserver og dermed sparer den væsentlige udgift, som en netværksprinter er.

Endnu et LinkStation Live-drev eller en eller flere eksterne harddiske kan ligeledes tilsluttes for at forøge kapaciteten eller foretage backup. Det er sågar muligt at tilslutte et digitalkamera direkte og tømme billederne på den interne harddisk, hvilket er en smart funktion.

Da NAS-drevet blot har plads til én intern harddisk, kommer man ikke udenom den allestedsnærværende risiko for at miste data.

En risiko, man nemmest undviger ved at investere i en væsentligt dyrere RAID-baseret netværksharddisk. Den medfølgende AutoBackup-software fra Memeo kan dog afhjælpe problemet, hvis du tilslutter en USB-harddisk, ligesom softwaren kan varetage al øvrig sikkerhedskopiering fra netværkets pc’er.

Vi benyttede drevets mange funktioner uden skyggen af problemer, UPnP AV-understøttelsen blev dog ikke testet i denne omgang. Den gør det muligt at streame mediefiler til enheder, der understøtter teknologien, så pc’en ikke behøver være tændt konstant.

Hastigheden halter

Normalt kan man på et netværk med Gigabit-hastighed forvente overførsler mellem to pc’er på rundt regnet 40-45 megabyte per sekund. Sagen er dog en ganske anden, når en netværksharddisk, såsom LinkStation Live skal i aktion.

Under vores test opnåede vi ikke hastigheder på mere end 15 megabyte per sekund, og det skyldes hverken filsystem, netværk eller harddisken.

Derimod er problemet styringselektronikken i selve drevet, der ikke er hurtig nok.

Til almindelig brug og mindre filoverførsler kan det dog retfærdiggøres, at en minimalt forlænget ventetid ikke bør have den store betydning, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at hastigheden rundt regnet er halveret i forhold til en traditionel ekstern harddisk.

Benytter man hovedsageligt trådløst netværk, eksempelvis baseret på 802.11g-standarden, vil hastighedsbegrænsningen dog ikke komme til udtryk, da den alligevel sjældent overstiger tre megabyte per sekund.

Stærkt køb til prisen

De mange praktiske funktioner og den indbyggede harddisk på 500 gigabyte taget i betragtning er LinkStation Live bestemt 1.500 kroner værd, også selvom hastigheden ikke er noget at klappe i hænderne over.

Det kendetegner nemlig netværksdiske generelt - store, dyrt indkøbte RAID-løsninger har sågar svært ved at presse overførselshastighederne i vejret.

Netværksdisken vil nok ikke overbevise entusiasterne, der udover de mest gængse funktioner stiller krav om eksempelvis Bittorrent-downloadstyring og datakryptering.

Buffalo LinkStation Live falder dog ikke decideret igennem på nogle punkter og fremstår derfor som en fornuftig, helstøbt investering for de fleste almindelige brugere. Ikke mindst fordi den er let at sætte op og bruge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere