Verdens sidste PDA?

Engang var HP den ukronede konge af PDA’er, og mens alle de andre gik over til at lave smartphones, så smider HP en ny topmodel, HP iPAQ 214, på gaden. Der er dog ikke sket meget siden forgængeren.

Verdens sidste PDA?

For fem år siden var PDA’er – små håndholdte computere – det mest hotte, man kunne hive frem til møder, når der skulle koordineres kalendere.

Kampen stod mellem Palm og Microsoft. Sidstnævnte løb af med sejren, men sejrens sødme blev kort, for PDA-markedet forsvandt, og i dag køber alle smartphones.

Eller rettere sagt: Næsten alle. For der er stadig en gruppe, der sværger til at have to enheder, både en mobiltelefon og en PDA. At der stadig er et marked for PDA, det vidner debatten på PC Worlds egen Lars Jacobsens Insider-blog om. Lars erklærede PDA’en for død, men blev kraftigt irettesat i kommentarerne.

Og med god grund. For der er stadig mange situationer, hvor PDA’er er brugbare og mere interessante end smartphones.

Trådløst netværk

HP’s nye iPAQ 214 er en topmodel, hvilket man kan se på specifikationerne: Processoren er en Marvell XScale PXA310, der kører med en clockfrekvens på hele 624 MHz og har indbygget video-dekoder. Der er 128 megabyte RAM og 256 MB ROM, og er det ikke nok, så kan den udvides med både compactflash og SD-kort (SDHC).

Det betyder, at man teoretisk set kan have mere end 64 gigabyte hukommelse til rådighed på den lille maskine, der kun vejer lidt mere end 192 gram – hvis man altså har råd til 2 x 32 gigabyte-kort.

Der er naturligvis indbygget trådløst netværk (802.11b/g) samt Bluetooth 2.0, og det hele prydes af en rekord-stor skærm på hele fire tommer, der har en lækker VGA-opløsning (640x480).

Nyeste styresystem

Netop skærmen er nok det største plus ved HP iPAQ 214, og det er da også på det punkt, at den adskiller sig fra andre PDA’er og ikke mindst fra de mange smartphones med trykfølsom skærm, som eksempelvis HTC sender på gaden. Ingen af dem kan matche HP iPAQ 214.

Styresystemet er den nyeste version af Windows Mobile 6.0 i Classic-versionen. Den væsentligste forskel til eksempelvis Standard-udgaven er, at man på Classic kan oprette Office-dokumenter direkte på enheden. Og så er der kommet en række nye forbedringer, som man kan læse om i vores artikel om Windows Mobile 6.0 her.

Gigantisk batteri

Vi har før set PDA’er med VGA-skærme, eksempelvis Dells Axim x50v og HP’s egen iPAQ hx4700, og der er da heller ikke megen forskel på eksempelvis hx4700’eren og den nye 214’er.

Faktisk skal vi ned i småtingsafdelingen som eksempelvis, at skærmen er en smule større, og at den som sagt bruger det nyeste styresystem fra Microsoft. Og så har HP fundet ud af, at et af de punkter hvor PDA’er virkelig kan løbe fra smartphones er på batteriet.

En smartphone med Turbo-3G (HSDPA) og stor skærm sluger strøm, som Kaptajn Haddock drikker rom. Det samme gør iPAQ’en her, men der er til gengæld også rigeligt at tage af. HP iPAQ 214 udstyret med et standard-batteri på 2.200 mAh.

To stik i bunden

Vi har søgt en del rundt omkring, men vi må konstatere, at det så afgjort er det største batteri på nogen PDA nogensinde. Tak til HP for det.

Vores test viste, at iPAQ’en uden problemer kunne holde til flere dages intensivt brug, selv med hård brug af trådløst netværk og multimedier.

Hvor man i gamle dage var tvunget til at have PDA’en stående i sin cradle hver dag, så kan man sagtens have iPAQ’en liggende i tasken uden at bekymre sig om at skulle have den ladet op.

Og skulle man endelig mangle strøm, så kan man glæde sig over, at HP endelig også har indset, at det er smart at kunne lade sin PDA ved hjælp af et standard mini-USB-kabel.

På den negative side skal HP have skæld ud, fordi de har droppet en cradle, dvs. en holder, som både fungerer til synkronisering og opladning. Der følger nu kun en kabel-lader samt et USB-kabel med til synkronisering med PC’en.

Problemer med Bluetooth

Vi undrede os lidt over, at iPAQ’en har to stik i bunden. Det ene er som sagt et mini-USB-stik, det andet er et proprietært 24-pins stik.

Det viser sig, at stikket blandt andet giver adgang til en USB-host-funktion, og HP påtænker at frigive en række tilbehør, som man kan tilslutte til iPAQ’en, for eksempel eksterne USB-harddiske og videokameraer.

Der er også tænkt på, at mange vil bruge en PDA til IP-telefoni (VoIP), og der er blandt andet indbygget en særlig højtaler til formålet.

En PDA er ikke meget bevendt uden forbindelse til nettet, og når man ikke er i nærheden af et trådløst netværk, så kan man bruge Bluetooth og koble sig på nettet via sin mobiltelefon.

Lidt skuffede

HP har desværre købt en besværlig Bluetooth-driver, og det tog os adskillige forsøg, før vi fik den til at gå på nettet med vores HTC S730 som modem. Det har altid været en akilleshæl i Windows Mobile-systemet, men problemerne forstærkes af, at HP har købt en dårlig Bluetooth-stack.

HP iPAQ 214 er en lækker PDA. Vi er begejstrede for den store skærm, som i høj grad kommer til gavn og glæde, når man afspiller video på den.

Vi brugte det smarte program, TCMP, til at afspille DivX-optagelser fra vores Kiss DP-558-afspiller, og på grund af den høje opløsning og den gode betragtningsvinkel var det en glæde at se både film og tv-programmer på iPAQ’en.

Gammel vin på nye flasker

Men vi kan ikke lade være med at være lidt skuffede. For vi havde faktisk regnet med lidt mere udvikling. Der er ikke sket meget på de år, der er gået, siden HP lancerede iPAQ hx 4700. Den kan faktisk næsten det samme.

Hvorfor er der ikke sparket mindst en og gerne to gigabyte hukommelse i den nye iPAQ? Eller hvad med et ordentligt kamera? Eller en indbygget GPS? Den store skærm gør den jo oplagt til navigation i bilen? Der er simpelthen for lidt fornyelse over iPAQ 214.

Men hvis man er på udkig efter en PDA, så får man det ikke meget bedre end med HP iPAQ 214. Der er ikke en PDA på markedet, der slår den. Til gengæld skal man af med 2.999 kroner - og man kan trods alt få en del smartphone til den pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere