Den mest avancerede GPS til dato

TomToms nyeste topmodel, GO 920T, har næsten alt, hvad man kan ønske sig af en GPS. Samtidig er den let at bruge, og sammen med en pc åbnes der for en masse avancerede funktioner. Vi giver GPS'en topkarakter.

Den mest avancerede GPS til dato

Da vi for snart længe siden anmeldte TomToms daværende topmodel, GO 910, kaldte vi den ”Kongen af navigation”. Og ganske som sin forgænger så er 920T også spækket med alskens tekniske funktioner - og også lidt lir.

GO 920T bygger på den samme platform som lillebroderen, 720T (læs anmeldelsen her).

Det, der adskiller 720T fra 920T er primært et spørgsmål om, at storbror har kort over både Vest- og Østeuropa samt ikke mindst det meste af det nordamerikanske kontinent, det vil sige USA og Canada.

Tunnelsyn

Derudover medfølger en fiks lille fjernbetjening, som kan være ganske smart, hvis GPS’en placeres i en forrude langt fremme. Fjernbetjeningen er dog mest anvendelig, når man bruger nogle af multimediefunktionerne i GPS’en og har ellers mest af alt lidt status af lir.

920T’eren har også indbygget TomToms "Enhanced Positioning Technology", som er en slags tunnelsyn.

Når man kører ind i en tunnel, så mistes GPS-signalet med det samme, men GPS’en kan regne ud, hvor du kører, og med mindre du bliver stoppet i tunnelen af en kø eller et uheld, så vil den guide dig videre, så snart du kommer ud af tunnelen igen.

Utrolig let at bruge

Vi har flere gange oplevet det generende i, at en GPS mister signalet og er ganske lang tid om at finde det igen efter tunnelkørsel, og vores test viste, at 920T’eren fungerede fint, eksempelvis i tunnelen ved Bellahøj i København, hvor man ofte skal foretage et sving umiddelbart efter, man kommer ud.

TomTom GO 920 har naturligvis en stor skærm i bredformat på 4,3 tommer.

Den har Bluetooth, så man kan bruge den som håndfri mobil, den har FM-sender, og den indbyggede hukommelse kan udvides med et standard SD-kort, hvis man vil bruge den til at høre musik på.

TomTom GO 920T er utrolig let at bruge, men den har samtidig nogle af de mest tekniske og avancerede funktioner.

Glimrende software

Det betyder, at den både tilfredsstiller tekno-nørdens lyster til eksempelvis at opdatere software, installere egne POI’er og meget andet med det glimrende TomTom HOME-software, som leveres med og installeres på pc’en.

Og samtidig vil mindre teknisk mindede brugere også kunne bruge den til at finde vej uden at skulle læse hverken manual eller have stort GPS-kørekort. Det er sjældent, at de to ting går hånd i hånd, men TomTom er faktisk lykkedes med det.

TomTom tilbyder nu sine modeller med TMC, selvom de stadig satser stort på deres mobilbaserede Traffic-tjeneste. Den medfølgende TMC-antenne er meget lang, og midt på antennen er placeret en stor sort plastic-dims.

TMC-antennen tilsluttes direkte til enheden, hvor der er et lille jack-stik i bunden af GPS’en. Det skyldes, at TomTom ikke leverer en aktiv holder med til 920T.

Holderen er derimod blot en meget simpel og noget ustabil sugekop.

Ekstern strømforsyning

Modsat konkurrerende GPS'er kræver TomTom GO 920T ikke, at der er tilsluttet ekstern strømforsyning for at få TMC til at fungere.

Man kan altså godt køre alene på batteri og samtidig få TMC-signaler ind på GPS’en. Det skal TomTom have stor ros for. Ofte er lader-kablet nemlig generende, og mange vil foretrække kun at bruge det til at lade GPS’en op, når den akut mangler strøm.

Vores test viste, at TomTom GO 920T var udmærket til at modtage TMC-signaler, og vi var især glade for, at der var en lille diode, der viste, om der blev modtaget et TMC-signal.

Det er stadig ikke overalt, TMC-signalerne fungerer, desværre, men TomToms store antenne - som dog både er grim og irriterende at have liggende i forruden – giver et udmærket signalmodtagelse.

Overføre interessepunkter

Med i æsken følger tilmed en lille cradle, som kobles til pc’ens USB-port, og hvor man kan placere TomTom-enheden i. På den måde kan man have den stående på sit bord, når man bruger TomTom HOME-programmet.

En af de bedste funktioner er muligheden for at overføre interessepunkter (POI’er). Der findes et hav af POI-databaser på nettet, ligesom man også kan finde nye stemmer (Lotte Heise, John Cleese og mange flere) og ikke mindst melde sig ind i MapShare-netværket.

MapShare er en funktion, hvor alle brugere kan indberette fejl og mangler i kort og dele dem med andre. Hvis man eksempelvis ved, at kommunen lige har lukket en vej, så kan man let markere den på skærmen, og næste gang man kobler TomTom’en til pc’en, så bliver den overført til MapShare, hvor andre brugere så kan hente den ned. Du kan naturligvis gøre det samme – altså hente andre brugeres rettelser.

Hent andres rettelser

Vi har rost MapShare-funktionen før, og gør det gerne igen. For konceptet er næsten genialt. De andre producenter måtte gerne vågne op og lave noget tilsvarende.

Kortproducenterne er nemlig stadig sløve med at få opdateret deres kort, og det er ofte generende for mange brugere, at kortene ikke afspejler virkeligheden.

Men hvis mange brugere indrapporterer fejl og mangler i kortene, så kan det være, at vi med tiden får helt aktuelle kort.

TomTom GO 920T er en lækker GPS, som byder på mange avancerede funktioner. Samtidig er den let og simpel at betjene, og de fleste kan uden problemer finde ud af at bruge den til at finde vej.

Væsentligt foran

Er man glad for teknik, eller skal man bruge GPS’en i mere professionel sammenhæng, så vil man kunne glæde sig over de mange muligheder, som især tilslutningen til pc’en giver. Her ligger TomTom væsentligt foran de andre.

Den største konkurrent til TomTom GO 920T er nok Garmin nüvi 760 eller 770, hvis man skal have USA-kortene med.

TomToms 2008-kort fra TeleAtlas er rimeligt opdaterede, men Garmins 2008-kort fra NAVTEQ er bedre - i hvert fald i Danmark, hvor flere nye motorveje eksempelvis er kommet med.

Samtidig er Garmins TMC-funktion også bedre integreret og giver et bedre overblik over trafiksituationen end TomToms. Men det er småting i det store billede, og derfor får TomTom GO 920T også topkarakter fra os.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere