Dit første, største og eneste NAS

Qnaps nyeste topmodel til forbrugermarkedet, TS-409 Turbo NAS, har en fejende hurtig webadministration og så mange avancerede funktioner, at vi hurtigt blev stakåndede af at opremse dem alle. Men den omfangsrige netværksharddisk er dyr. Se her hvor dyr.

Din første, største og eneste NAS

Blandt de NAS-drev, eller Network Attached Storage-drev, vi tidligere har anmeldt her på pcworld.dk, har Qnap formået at skille sig positivt ud. Det handler om de ekstra funktioner, som virkelig har potentiale til at gøre hverdagen nemmere, og hvor flere almindelige NAS’er desværre lader en del tilbage at ønske.

Qnap TS-409 Turbo NAS hører bestemt ikke til sidstnævnte kategori og har en bunke smarte funktioner, faktisk så mange, at NAS’en vil kunne levere varen i visse typer mindre virksomheder.

Du skal selv hive skruetrækkeren frem og installere det ønskede antal harddiske, men det er en simpel manøvre. Vi trak fire harddiske på hver 500 gigabyte ud af skabet og gik i krig med det lille kraftværk for at finde ud af, om drevet holdet, hvad det lover.

Funktioner fra A til Z

Forskellen på TS-409 og den professionelle udgave, TS-409 Pro, er til at overse. Det betyder, at NAS’en – ud over de mest almindelige RAID-niveauer – understøtter både RAID 5 og 6. Det er desuden meget fristende, at TS-409 gør det muligt at foretage en opgradering af RAID-niveauet ”on-the-fly” såvel som at tilføje mere lagerkapacitet nemt og hurtigt.

Forestil dig, at du som udgangspunkt har installeret to harddiske på hver 160 gigabyte og efterfølgende konfigureret et RAID 1-niveau. Føler du en dag eksempelvis trang til at opgradere til to drev på hver 500 gigabyte, er operationen ligetil: Ud med det første drev, i med det nye. Lad softwaren gøre sit arbejde og erstat til sidst det tilbageværende drev med det nye.

Det er også nemt at opgradere fra eksempelvis RAID 1 til RAID 5, en operation der tvang os til sidde med hænderne i skødet i omkring to timer, da vi opgraderede fra to til fire drev.

Som vi allerede har understreget, er TS-409 Pro Turbo NAS meget mere end en traditionel netværksdisk, vi er her dybest set i selskab med en hjemmeserver. Blandt de mest interessante funktioner er følgende:
Traditionel opbevaring af data med mulighed for individuelle brugerrettigheder, backup af data fra hjemmets pc’er (også flere samtidigt), krypteret adgang til dine filer når du er på farten, indbygget webserver, fotodeling med mulighed for diasshows, printerserver, iTunes-server, UPnP/DLNA-understøttelse så du kan sende mediefiler rundt til hjemmets kompatible enheder og downloadstation til både almindelige filer (HTTP) samt BitTorrent og FTP. Listen er lang og stopper endog ikke her.

Qnap TS-409 Turbo NAS understøtter højst fire SATA-harddiske på op til én terabyte per drev, og sammen med hele tre USB 2.0-tilslutninger fordelt på kabinettets for- og bagside kan du få indløst selv de mest absurde pladsbehov – vel at mærke uden at datasikkerheden lider et knæk.

Let at konfigurere og bruge

Der er ingen grund til at blive skræmt af den alenlange funktionsliste. Det er nemt at konfigurere TS-409 første gang, og det tager ikke lang tid. Fra vi monterede det ønskede antal drev og tilsluttede de påkrævede kabler, målte vi en kort ventetid på cirka et minut og 45 sekunder, inden NAS’en var oppe at køre.

Netværksdisken har ikke trådløst netværkskort, så der er ikke andre muligheder end at koble den til routeren via det hedengangne kablede netværk, som til gengæld har hastigheden i orden.

Dernæst gjaldt det om at gennemføre syv korte trin. Processen mundede ud i, at vi opgraderede TS-409 med den nyeste firmware og var dernæst klar til at konfigurere vores drev.

Gennem hele testperioden var der ikke udpræget tvivl om, hvordan vi tog de mange smarte funktioner i brug, og det er NAS’ens store styrke: Kombinationen af avancerede muligheder for netværksentusiasten og det ikke desto mindre lettilgængelige administrationsmodul gør drevet til en fryd at arbejde med for en bred brugerskare. TS-409 er en NAS, der kan vokse glimrende med brugerens behov, efterhånden som de bliver større.

For nuværende eksperter er der også nok at give sig i kast med, især er understøttelse for PHP, MySQL og SQLite en fryd for øjet for web- og databaseserver-aficionadoer. Den nyeste firmwareopgradering giver tilmed mulighed for at køre det populære Joomla! CMS (Content Management System). Vi har tidligere skrevet om Joomla! på Web-hotel bloggen, som du kan læse her.

Klarer et nedbrud eller to

Det kan lyde voldsomt for hjemmebrugere, men har du først investeret i fire rummelige harddiske til din Qnap TS-409, kan mekaniske nedbrud på selve harddiskene ikke ødelægge din dag.

Vi opbyggede et RAID 5-niveau og trak konsekvent en enkelt harddisk ud af skuffen - mens enheden kørte. Sekunder senere bippede enheden, sendte en advarselsmail om hardwarenedbrud til vores e-mail-indbakke og påbegyndte dernæst den krævende opgave at restaurere vores ”redundante” data fra de tilbageværende diske. Vi monterede den ”nye” fysiske harddisk, den såkaldte ”hot-spare”, som nu fik opgaven at gemme gendannede data.

Det tager som oftest timer, men du har adgang til dine delte mapper, mens genopbygningen står på.

RAID 6 er endnu mere ekstremt. Fejltolerancen er så veludviklet, at hele to harddiske kan stå af samtidig, uden det resulterer i tab af vigtige data. Få styr på RAID (og andre NAS-funktioner) i vores NAS-Q&A, som du finder her.

En bekostelig mester fra Qnap

Der er fart på hardwaren i TS-409 – Qnaps topmodel er (på papiret) én af de kraftigste NAS’er, pcworld.dk har stiftet bekendtskab med. Men ydeevnen er naturligvis det vigtigste, og her leverer TS-409 på både godt og ondt.

Vi testede TS-409 tilsluttet vores D-Link DIR-655-router, ligeledes med gigabit-hastighed, og en kraftig desktop-computer baseret på den hurtigst tilgængelige Penryn-CPU fra Intel. Styresystemet var Vista Ultimate, og vi overførte en DivX-film i AVI-format på 700 megabyte til og fra NAS’en.

Med vores RAID 0-konfiguration på godt og vel 1,8 terabyte opnåede vi en skrivehastighed på cirka 16,8 megabyte per sekund. Læsehastigheden skuffede derimod og landede på 5,9 megabyte per sekund.

Der er dog god mulighed for at få hastigheden et niveau op, blandt andet skulle aktiveringen af de såkaldte Jumbo Frames på gigabit-netværket i visse tilfælde give en gevinst. Samtidig forbedrer Service Pack 1 til Vista angiveligt netværkshastighederne, vi havde dog ikke adgang til den endelige opgradering af styresystemet, da testen blev foretaget.

For dyr til feriebillederne

Der er ingen tvivl om, at Qnap TS-409 overordnet set er en glimrende NAS. Med undtagelse af den lidt skuffende læsehastighed er der ikke meget, vi kan sætte fingre på.

Problemet er derimod den særdeles høje anskaffelsespris på cirka 4.000 kroner, og det er endda uden harddiske. Afhængig af kapaciteten på de indkøbte diske skal du lægge yderligere 2-3.000 kroner oven i den oprindelige sum, hvis du altså vil udnytte alle de smarte funktioner i TS-409.

Det gør Qnap TS-409 både en tand for avanceret og dyr for den brede bruger, der i ny og næ kobler digitalkameraet til NAS’en for at dele feriebillederne fra Tenerife med familien.

Her vil en mere traditionel NAS med plads til to harddiske ofte gøre sig langt bedre, til forsvar for Qnap TS-409 kan det dog siges, at NAS’en giver mulighed for at udbygge datakapaciteten senere hen og tilføre eksempelvis to harddiske mere. Anskaffelsesprisen er dog stadigvæk en bet, og den gør, at vores endelige vurdering lander på 4 ud af 6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere