Nvidia: Et tvehovedet grafikmonster er født

Nvidias nye GT200-serie er ikke blot den hidtil kraftigste i historien, den vil med tiden forsøge at fravriste den traditionelle pc-processors dominerende rolle som den centrale enhed i hjemme-pc’en. GTX 280-topkortene er sat til salg nu, og priserne starter ved - hold på hat og briller - over 4.000 kroner.

Det er ikke længe siden, at vi her på pcworld.dk anmeldte tre GeForce 9800 GTX-grafikkort, som dengang ikke formåede at imponere noget synderligt i vores test.

Nu nærmer GeForce 9-serien sig tilmed sit endeligt med hast, for Nvidia er allerede nu klar med arvtageren.

Navnet på den nye 3D-familie er GT200. Der er tale om en ny chipimplementering, og det bliver topmodellen GTX 280, vi først skal stifte bekendtskab med - det mere menneskeligt prissatte GTX 260 kommer nemlig ikke i handlen herhjemme før sidst på måneden.

Nvidia lover, at der omsider er tale om et rigtigt topkort pakket med så meget rå regnekraft, at grafikkortet omsider kan overtage nogle af de arbejdsopgaver, man tidligere udelukkende ville have benyttet den almindelige processor til.

Nøgleordet her er Nvidias CUDA-teknologi, som ganske vist også er mulig på grafikkort fra GeForce 8- og 9-serien, men det er først nu, at hjemmebrugere omsider kan få gavn af de hidtil skjulte kræfter i GPU’erne (Graphics Processing Unit).

Rå regnekraft på grafikkortet

Ifølge Nvidia er der solgt mere end 70 millioner grafikkort, som er kompatible med CUDA-teknologien. Det er Nvidias C-lignende programmeringssprog, der indtil videre blandt andet er blevet demonstreret i forbindelse med en særversion af Adobe Photoshop, der fik en betragtelig hastighedsforøgelse, da et billede på hele 442 megapixel skulle redigeres.

Hvis du gerne vil bidrage med matematiske beregninger til forskning i proteiner, kan det også lade sig gøre, for en CUDA-kompatibel version af Folding@Home til slutbrugere skulle efter sigende være lige om hjørnet.

Omsider en fartkonge

Nvidia har også slået fast, at vi omsider har fået et enkeltkort, der kan overgå det næsten to år gamle 8800 GTX.

Baseret på rå regnekraft kan GTX 280 prale med næsten én teraflops – omkring 55 gange så meget som en almindelig pc-processor – hvorimod 8800 GTX måtte begrænse sig til 518 gigaflops.

Den kraftige GPU består af 1,4 millioner transistorer og er baseret på en 65 nanometer fabrikationsteknologi. Det er medvirkende til, at prisen indtil videre starter på lidt over 4.000 kroner.

GeForce GTX 280 er udstyret med hele én gigabyte ram, mens det mindre GTX 260-grafikkort har en noget spøjs mængde på i alt 896 megabyte. Det betyder først og fremmest, at folk med store TFT-monitorer og dermed høje opløsninger på 1.920 x 1.200 pixels og derover kan få den fornødne kraft til at køre krævende 3D-spil uden slinger i valsen.

Til at købe nu

De første GeForce GTX 280-modeller er til at købe nu, og Asus’ bud på et kort har en vejledende udsalgspris på 4.240 kroner. Senere følger GTX 260, der kommer til at koste 2.610 kroner.

The Tech Report har allerede testet begge kort, og det er som ventet tydeligt, at der er langt mest økonomi i at investere i GTX 260. Du finder testen her.

For de miljøorienterede kan det fremhæves, at GTX 280 sluger mindre strøm end sin forgænger, 9800 GTX, og så er begge kort kompatible med Nvidias HybridPower-teknologi, som du kan læse mere om på Hardware Watch lige her.

For de mest ekstreme (og velhavende) entusiaster må det desuden være et kærkomment tiltag, at både GTX 260 og 280 kan fungere med et identisk grafikkort i par af to eller i sæt af tre. Tilbage bliver blot at se, om AMD’s kommende Radeon 4800-serie kan stille noget op mod Nvidias grafikmonster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere