Artikel top billede

Kritisk Windows-sårbarhed indbyder til masseudnyttelse

Forvent mere malware, der udnytter den kritiske Windows-sårbarhed, som virus benytter sig af.

Microsoft er i gang med at udvikle en patch for at forhindre udnyttelse af en nylig opdaget sårbarhed, der vedrører stort set alle versioner af Windows.

Sårbarheden udnyttes af den ondsindede industri-orm, som går specifikt efter Siemens SCADA-system Simatic, men sikkerhedseksperter forventer, at der ikke vil gå lang tid førend anden malware vil florere og udnytte sårbarheden.

Microsoft bekræftede sårbarheden i fredags og foreslog workarounds så virksomheder og privatpersoner kan undgå at deres computere inficeres af virussen, men Microsoft har endnu ingen patch af sårbarheden.

Patch før Patch Tuesday?

Microsoft opdaterede sin sikkerhedsadvarsel i tirsdags. Status er at "Microsoft er ved at udvikle en sikkerhedsopdatering til Windows, der vil adressere sårbarheden."

Microsoft har ikke sagt noget om hvorvidt virksomheden vil vente indtil den næste planlagte Patch Tuesday den 10. august med at udsende sikkerhedsopdateringen eller om den vil blive tilgængelig inden da.

Microsoft har foreslået to workarounds; en der forhindrer shortcuts i at blive vist som ikoner og en anden der slår WebClient servicen fra, så fjernangreb forhindres.

De foreslåede workarounds er dog beskrevet som "i høj grad upraktiske i de fleste miljøer" af Chester Wisniewski,
en sikkerhedsanalytiker fra it-sikkerhedsfirmaet Sophos.

Anvender shortcuts

Sårbarheden eksisterer fordi Windows fortolker specielt udformede shortcuts forkert og dermed tillader eksekvering af ondsindet kode.

Sårbarheden opstår grundet måden shell32.dll loader control panel ikoner fra appleter.
En specielt udformet shortcut (.lnk fil), der peger på en ondsindet fil kan få Windows Explorer til uden videre at eksekvere den ondsindede fil. Det sker selvom man blot kigger i den folder som shortcut befinder sig i. Den ondsindede kode eksekveres altså, selvom man ikke klikker på shortcut.

Den ondsindede fil er et rootkit og en dropper der øjeblikkeligt gemmer de specielle shortcut (.lnk) filer.

Den ondsindede kode eksekveres, selvom AutoRun og AutoPlay er slået fra.

Sikkerhedseksperter forventer, at der vil dukke anden malware, der udnytter den meget kritiske sårbarhed i Windows.

Nedenstående video viser hvordan malwaren fungerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere