Test: Her får du mest processor for pengene

Markedet bugner med processorer, men hvad får du egentlig for dine tusindkronesedler, navnlig hvis du stiler efter de kraftigere modeller? Vi har testet løs - se her hvor du får mest for pengene.

Test: Her får du mest processor for pengene

Vi indrømmer gerne, at det i realiteten er de færreste, som kaster det bundt af tusindkronesedler på disken, der kræves, hvis man vil have den absolut vildeste processor installeret i pc'en.

Med selvom de fleste må nøjes med at drømme om den ydelse, en ekstrem processor kan levere, er det i denne klasse, vi ser, hvad de nyeste og mest raffinerede arkitekturer er i stand til, når ydelsen ikke må døje med sparekniven.

En test af topmodellerne fra AMD og Intel er derfor et meget anvendeligt fingerpeg om, hvilken af de to producenter, du med fordel kan kaste sparepengene efter.

Da vi sidste gang tændte op under testbænken og testede quadcore-processorer, drønede Intels Core 2 Quad først over målstregen - med en relativt stor margin ned til AMD's Phenom X4, der havde svært ved at følge med hestekræfterne i Intels Core 2-silicium.

Ikke desto mindre betød texanernes attraktive pris-ydelses-forhold, at Phenom udgjorde et - for den prisbevidste bruger - fornuftigt køb.

Nye processorgenerationer

Siden da er Core 2 blevet til Core i7, og en ny generation af Phenom-processoren, Phenom II, har set dagens lys. Intel har blandt andet satset på dyr triplechannel-hukommelse og en integreret hukommelsescontroller - meget lig dén, AMD har benyttet siden de første Athlon 64- og Opteron-processorer - mens konkurrenten har fundet det fordelagtigt omsider at tage skridtet til DDR3-hukommelsesstandarden.

Samtidig har AMD benyttet lejligheden til at skrue gashåndtaget i bund og presse processorens taktfrekvens til det højeste niveau nogensinde.

Prisspænd på 1.500 til 7.000 kroner

Her på PC World har vi testet chipfabrikanternes topmodeller, som vi naturligvis sammenligner med de nærmeste konkurrenter - alt sammen i prisspændet fra femten hundrede til syv tusinde kroner. Vi har således testet AMD Phenom II X4 955 Black Edition, Phenom II X4 965 Black Edition, Intel Core i7-920, Core i7-950 og Core i7-975 Extreme Edition.

Der er selvfølgelig ingen idé i at forvente det samme af en billig AMD-processor i forhold til en chip til tusindvis af kroner. Ikke desto mindre kan du med vores analyse af ydelsen afgøre, om det er interessant for dig at købe en ekstrem processor - eller om mindre kan gøre det.

Sådan tester vi

For at teste processorerne har vi først samlet to testmaskiner. Samtlige Core i7-processorer er installeret på et DFI Lanparty DK X58-T3eH6-bundkort med i alt seks gigabyte DDR3-hukommelse fra Mushkin på 2.000 megahertz.

Nu kan det naturligvis indvendes, at Core i7 modtager en betragtelig fordel takket være tre hukommelseskanaler kontra to på AMD Phenom II X4; den flittige læser vil ligeledes citere vores hukommelsestest, der på det kraftigste påviser, at Intels triplechannel-løsning både teoretisk og i praksis er ensbetydende med den klart højeste ydelse.

Vores intention er imidlertid at afdække processorernes ydelsesniveau, når betingelserne er optimale, og derfor er forskellen i hukommelsesmængden ikke til at styre udenom. En platformsløsning baseret på Intel X58 er nødvendigvis dyrere end alternativet fra AMD, men spørgsmålet er, om ydelsen kan følge med merudgiften?

Identiske konfigurationer

Core i7-maskinens hukommelsesfrekvens er indstillet til 1.333 megahertz i bundkortets BIOS, grafikkortet er et ATI Radeon HD 4890 Turbo fra HIS - så spilydelsen ikke bliver den begrænsende faktor - og endelig får testplatformen strøm af en Akasa Freedom Power-strømforsyning på 1.000 watt. Kølingen af den varme processor klarer en Thermalright Ultra 120 eXtreme-køler. Vi har installeret Windows Vista Ultimate i en 64-bit version inklusive Service Pack 2 og samtlige udgivne opdateringer til dato på en lynhurtig MLC-baseret Solid State-disk fra G.Skill på 128 gigabyte.

AMD's AM3-platform er konfigureret med samme strømforsyning, grafikkort og Solid State-disk. Bundkortet er dog et MSI 790GX-G95 baseret på AMD's 790GX-chipsæt, og hukommelsen er fire gigabyte Corsair XMS3 DDR3-ram på 1600 megahertz, som kører med en frekvens på 1.333 megahertz. Processoren bliver holdt kølig af en Coolink Silentator-køler. Fordi de eneste variabler er processor, chipsæt og hukommelse, har vi mulighed for isoleret at vurdere den enkelte processors mængde hestekræfter - eller manglen på samme.

For at fuldende hardwaretesten skal der skal naturligvis en række benchmarks af både praktisk og teoretisk karakter til. Spilydelsen vil vi også belyse; vi har derfor installeret to nye spil, som processorerne ligeledes får fornøjelsen af at give sig i kast med.

AMD Phenom II X4 965 Black Edition

Det er tydeligt, at AMD's ingeniører har skruet gashåndtaget på Phenom-processoren i bund siden den oprindelige lancering i november 2007.

Dengang var en fejl og generelle skaleringsproblemer en klar hæmsko for AMD, men med Phenom II-processoren ser det anderledes fornuftigt ud (læs vores rapportering fra Phenom II-lanceringen her).

PC Worlds testeksemplar af Phenom II-processoren er en såkaldt 965 Black Edition - altså en regulær quadcore-model med fire fysiske processorkerner - til bundkort med AMD's AM2+- og AM3-chipsæt.

Betegnelsen "Black Edition" sidst i modelnavnet dækker over en ulåst multiplier, som i Intel-regi er repræsenteret af chipfabrikantens processorer i Extreme Edition-serien. Med en "Black Edition" er det nemmere at overclocke processoren.

Modsat Intel, der for hver ny processorfamilie introducerer inkompatible sokler, har AMD en stor fordel i den bagudkompatiblitet, som gør, at brugere med et AM2+-bundkort normalt kan opgradere til den kraftigste processor i AMD's stald. Hukommelsescontrolleren, der er lavet til DDR3, er nemlig bagudkompatibel med den billigere DDR2-standard - det omvendte gør sig dog ikke gældende.

Ligesom de første Phenom II-processorer benytter 965 Black Edition en fabrikationsteknologi på 45 nanometer, og selvom det skulle foranledige én til at tro, at strømforbruget er rekordlavt, så er det ifølge AMD rekordhøjt.

Intet mindre end 140 watt er processoren opgivet til at kunne fordøje i de mest ekstreme tilfælde. Med en taktfrekvens på 3,4 gigahertz giver det os unægteligt indtrykket, at AMD har presset citronen - og at der ikke er langt til loftet for Deneb-kernens præstationer.

Processoren har således det højeste strømforbrug i testen, når vi udsætter den for PC Worlds Far Cry 2-benchmark.

Udmærket til prisen

Ulemperne til trods fremgår det af vores testresultater, at 965 Black Edition sniger sig ualmindeligt tæt på den nærmeste Core i7-konkurrent, 920, i flere af vores benchmarks. Særligt de mere praktisk betonede test, såvel som spil, gør AMD-chippen attraktiv.

Som vores spiltests viser, bliver den rendyrkede processorydelse nemlig mindre væsentlig, når skærmopløsning og detaljeniveau øges til dagens standard for en 22 tommer monitor; her er det i stedet grafikkortet, som får tildelt en nøglerolle.

En af de største markedsmæssige udfordringer for Phenom II X4 965 Black Edition er, at Core i7-920 er næsten identisk prissat; derudover er ydelsen kun marginalt forbedret i forhold til forgængeren, 955 Black Edition, der er væsentligt billigere.

Fordelen for Phenom II X4 er dog, at både dualchannel-hukommelse og et kompatibelt bundkort er mærkbart billigere, end hvis dit valg falder på en mere bekostelig Intel X58-baseret platform.

Set i lyset af den lavere pris per platform, samt den - procentmæssigt - kun lidt lavere ydelse, kvitterer vi med en flot vurdering på fem ud af seks til AMD's allerkraftigste processor. 965 Black Edition appellerer kraftigt til den prisbevidste bruger, og opgraderingsstien for ejere af AM2+-systemer er bestemt ikke at foragte.

Intel Core i7-975 Extreme Edition

Med Core i7-965 Extreme Edition cementerede Intel firmaets førerposition, når det drejede sig om rå processorydelse (læs vores oprindelige anmeldelse her).

Core i7-975-modellen fortsætter magtdemonstrationen gennem en forøgelse af taktfrekvensen fra 3,2 til 3,33 gigahertz såvel som mindre forbedringer af blandt andet hukommelsescontroller såvel som chippens varmeudvikling.

Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse for os, at du skal gribe seriøst dybt i tegnebogen, hvis du vil have den kraftige processor installeret i hjemme-pc'en.

Tilstedeværelsen af Intels HyperThreading-teknologi betyder, at processorens i alt fire fysiske processorkerner opfattes af operativsystemet som otte, hvilket lader til at have en gavnlig effekt i visse af vores benchmarks.

Derudover har Intel indbygget en snedig overclocking-funktion kaldet Turbo Mode, der automatisk øger frekvensen på processorens første kerne, når behovet opstår, så den kraftige processor løber endnu hurtigere.

Den såkaldte multiplier er ligeledes ulåst, så det er nemt at forøge taktfrekvensen selv med begrænset kendskab til overclocking.

Selvom i7-975 med fordel kan udgøre hjertet i computeren hos de mest velhavende brugere, er et af de største problemer, at i7-920-processoren - med lidt teknisk indsigt på brugersiden - kan køre ved samme hastighed og dermed overgå topmodellen, der koster mere end tre gange så meget. Intels Extreme Edition-modeller har historisk vane for at være næsten ubetalelige, men i vores bog bør fordelene ved en så pebret processor være flere.

Dyr platform

Det er kravet om et dyrt X58-bundkort og tilhørende triplechannel-hukommelse, som kræver, at brugeren har et ualmindeligt stort budget til rådighed til pc-indkøbet - hvis altså valget skal falde på den hurtige i7-processor.

Den rendyrkede hastighed vil uden tvivl appellere til brugere, for hvem videoredigering, videnskabeligt funderede beregninger og billedbehandling er de vigtigste discipliner, men i en bred vifte af applikationer og specielt spil lever den dyre i7-processor altså ikke helt op til det afskrækkende prisskilt.

Hvis dit førstevalg til en bil udgøres af en Ferrari Enzo, så er Core i7-975 Extreme Edition processoren til din computer. Men Intel skal arbejde på at differentiere processoren mere i forhold til de prismæssigt overkommeligere i7-modeller; i7-920 er det naturlige valg for dem, der vil have ekstrem ydelse uden at betale foret ud af tegnebogen. Vi kvitterer derfor med karakteren fire ud af seks til Intels vildeste processor.

Testens resultater

Herunder kan du se resultaterne i en vifte af syntetiske samt praktisk orienterede testprogrammer og spil for processorerne AMD Phenom II X4 955 Black Edition, Phenom II X4 965 Black Edition, Intel Core i7-920, Core i7-950 og Core i7-975 Extreme Edition. Vi har desuden målt strømforbruget for den samlede testplatform - eksklusive skærm - med en standard elmåler fra Elsparefonden.

Til hvert diagram er tilknyttet en kort forklaring af testens formål og dens udfald.

Konklusion: Bedst til prisen

Efter at have haft fingrene i maskinen og testet de seneste quadcore-processorer, står det blot endnu mere klart, at Phenom II X4 965 Black Edition er et særdeles fornuftigt "bang for the buck"-køb.

Der er ikke skyggen af tvivl om, hvor ydelseskronen hører hjemme - den tilhører Intels Core i7-serie, hvor i7-920 må betegnes som det mest anbefalelsesværdige køb til prisen.

De kommende Core i5- og Core i7-processorer til LGA 1156-platformen betyder dog, at AMD inden længe får en ny konkurrent at bide skeer med hos de brugere, for hvem pris kontra ydelse er altafgørende.

LGA 1156 introducerer P55-chipsættet og byder på blandt andet dualchannel-hukommelse samt billigere chipsæt og vil foreløbigt ikke rykke ved X58-platformens dominans hos de mest ambitiøse it-entusiaster.

Det klogeste vil derfor lige nu være at stikke en finger i jorden og vente på Intels mere prisvenlige processorplatform, som vi naturligvis håber snarligt at kunne sammenligne med processorerne i denne test. Kan du ikke vente - eller vil du blot opgradere et AM2+-system med ny processor, er AMD's seneste tilføjelser til Phenom II X4-serien vores klare anbefaling.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere